καμίνης-η-αθήνα-δεν-μπορεί-να-είναι-απο-190536
ΔΗΜΟΙ | 06.12.2014 | 15:01

Καμίνης: Η Αθήνα δεν μπορεί να είναι απούσα από την διεθνή σκηνή

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Αναφέρθηκε στην πρόταση του δήμου, σύμφωνα με την οποία, μερίδιο του εορταστικού προϋπολογισμού θα χρησιμοποιηθεί σε επανασυνδέσεις ρεύματος, τον απεργό πείνας, Νίκο Ρωμανό, τους Σύρους πρόσφυγες και την ανάδειξη της Αθήνας σε μία από τις ανθεκτικότερες πόλεις.

Αναλυτικότερα, βασικά σημεία της σημερινής συνέντευξης του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, στον RealFM και τον Γιώργο Ψάλτη.

-Για την πρόταση μερίδιο του εορταστικού προϋπολογισμού να χρησιμοποιηθεί σε επανασυνδέσεις ρεύματος

Θυμάστε πρόπερσι την ιστορία με την επανασύνδεση νοικοκυριών που είχαν μείνει από ρεύμα; Τότε είχε αναλάβει η ΔΕΗ να επανασυνδέσει τα νοικοκυριά και ο δήμος Αθηναίων είχε κάνει μια υπηρεσία μιας στάσης στα επτά Σημεία Εξυπηρέτησης του Δημότη που διαθέτει, ώστε να έρθουν κάτοικοι της περιφέρειας του δήμου Αθηναίων να επανασυνδεθούν δωρεάν. Είχαν έρθει 100 άτομα. Τώρα αν η πρόταση είναι οι δήμοι να αναλάβουν αυτό το οικονομικό βάρος, που νομίζω τουλάχιστον ότι μπορούν, πρέπει να δούμε, γιατί υπάρχει ο έλεγχος του ελεγκτικού συνεδρίου ξέρετε, αν είναι νόμιμη η δαπάνη. Αν είναι νόμιμη η δαπάνη, δεν νομίζω ότι είναι κάτι δυσβάσταχτο. Νομίζω ότι ο δήμος της Αθήνας μπορεί να το κάνει. Άλλωστε διοργανώνουμε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με το 10% του κόστους, σε σχέση με το 2009.

-Για τον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό

Είναι δικαίωμα διεθνώς κατοχυρωμένο και σε όλα τα πολιτισμένα κράτη, οι κρατούμενοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην μόρφωση, σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης. Πληρώντας φυσικά κάποιες προϋποθέσεις. Από εκεί και πέρα κάθε χώρα ανάλογα με τις δυνατότητές της, παρέχει και τις ανάλογες διευκολύνσεις στους φυλακισμένους. Υπάρχουν χώρες όπου με συνοδεία ανθρώπων της αστυνομίας, οι κρατούμενοι παρακολουθούν τα μαθήματα. Υπάρχουν χώρες οι οποίες σου διασφαλίζουν ότι μέσω ίντερνετ μπορείς στο κελί σου να παρακολουθείς παραδόσεις μαθημάτων. Υπάρχουν χώρες όπου μπορεί ακόμα το καθηγητικό προσωπικό να πάει στις φυλακές και να διοργανώνει μαθήματα. Το ζήτημα είναι πρακτικά τι μπορεί να γίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Δεν μπορεί η πολιτεία να επιτρέπει στον κρατούμενο να συμμετάσχει σε εξετάσεις και μετά να του λέει “δεν μπορείς να σπουδάσεις”.

-Για τους Σύρους πρόσφυγες

Είναι άνθρωποι που χρήζουν διεθνούς προστασίας και η Ελλάδα πρέπει να τους την εξασφαλίσει. Αυτή την στιγμή όμως υπάρχει ένα αίτημα από τους Σύρους, η Ελλάδα να τους χορηγήσει ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στην ΕΕ. Αυτό είναι ανέφικτο. Εγώ δεν θέλω να κοροϊδεύουμε τον κόσμο.

Υπάρχουν άνθρωποι που τους λένε “μην υποβάλετε αίτημα ασύλου, μπορείτε να πάρετε ταξιδιωτικά έγγραφα έτσι” το οποίο είναι απολύτως ψευδές. Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται προστασία. Είναι μικρά παιδιά, είναι οικογένειες. Όποιος κι αν είναι, απ’ την στιγμή που έρχεται από μια εμπόλεμη κατάσταση, πρέπει να τύχει τις διεθνούς προστασίας, πρέπει να πάρει άσυλο, αλλά πρέπει να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν άσυλο. Και όχι άλλο τους λένε, ότι μπορούν έτσι να πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα, δεν ισχύει. Είναι κατάσταση ντροπής ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν άνθρωποι, σε αυτή την κατάσταση και το κράτος τους αφήνει έτσι να παραμένουν στην Πλ. Συντάγματος και δεν είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχθούμε. Όπως είπα ο δήμος θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Πρώτα απ’ όλα είναι μια ειδική ευθύνη. Από την στιγμή που δεν κάνει η ελληνική πολιτεία αυτό που έπρεπε να κάνει, να κινητοποιηθούμε και να δράσουμε. Ο δήμος έχει κάποια άδεια διαμερίσματα, είτε απ’ αυτά που χρησιμοποιεί ως ξενώνα κακοποιημένων γυναικών που αυτή την στιγμή δεν είναι γεμάτα, είτε στο ξενοδοχείο που φιλοξενεί άστεγους. Να τα διαθέσει προσωρινά, να πάνε τα παιδιά πρώτα απ’ όλα μαζί με τις οικογένειες τους. Κι από εκεί και πέρα να κάνει το ίδιο η περιφέρεια και η πολιτεία. Το κάνει η εκκλησία, το ξέρω, διαθέτει μια πολυκατοικία. Οι άνθρωποι αυτοί το πιστεύω, μπορούν να βρουν μια στέγη. Τους αφήνουν να το κάνουν;

-Για την ανάδειξη της Αθήνας στις 35 ανθεκτικές πόλεις από το ίδρυμα Rockefeller

Υπήρξε ένας μεγάλος διαγωνισμός του ιδρύματος Rockefeller. Όπου ξεκινώντας από χώρες τις Ασίας, όπου σημειώνονται καταστροφές φυσικές μεγάλης έκτασης, αποφάσισε το ίδρυμα ότι τα επόμενα χρόνια θέλει να βοηθήσει πόλεις, οι οποίες θα του παρουσιάσουν σχέδιο, πως θα ανταποκριθούν σε περιπτώσεις φυσικών ή κοινωνικών ζημιών, όπως είναι η εκτεταμένη ανεργία. Οπότε η Αθήνα ετοίμασε το πρόγραμμά της, το παρουσίασε και τελικά περιελήφθη μεταξύ των 35 πόλεων, οι οποίες θα πάρουν μια σεβαστή οικονομική ενίσχυση. Θέλω να σας πω ότι είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στη διεθνή σκηνή. Αυτό που αναδύεται είναι η σημασία των πόλεων και η Αθήνα δεν μπορεί να είναι απούσα από την διεθνή σκηνή. Και αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε με πάρα πολύ μεγάλη μεθοδικότητα στον δήμο Αθηναίων”.