καμίνης-δεν-παίρνει-θέση-απέναντι-στη-456542
ΔΗΜΟΙ | 26.05.2018 | 13:50

Καμίνης: Δεν παίρνει θέση απέναντι στη βία ο ΣΥΡΙΖΑ -Δύσκολα αμφισβητείται ένα ακροδεξιό τμήμα στη ΝΔ

Βέλη και στα δύο μεγάλα κόμματα για το θέμα της βίας στέλνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», ο δήμαρχος ο κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν έχει πάρει σαφή θέση εναντίον της βίας. Λες και τα δικαιώματα απειλούνται μόνο από το κράτος και όχι από τους βίαιους πυρήνες που λυμαίνονται τα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή. Ας το πάρουμε επιτέλους απόφαση: δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς ασφάλεια. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει αν τον δέρνει ο “μπάτσος” ή ο κουκουλοφόρος. Του αρκεί ότι τρώει ξύλο αδίκως», ανέφερε συμπληρώνοντας: «’Εχω προειδοποιήσει: Εάν το δημοκρατικό κράτος δικαίου δεν αντιδράσει σήμερα και αποφασιστικά απέναντι στη βία κάθε προέλευσης, αύριο θα επικρατήσει η πιο σκληρή κρατική καταστολή».

Την ίδια στιγμή, σε ερώτηση εάν υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία ένα ακραίο, σκοτεινό, ακροδεξιό τμήμα, όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Καμίνης απαντά: «Νομίζω πως δύσκολα μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό. Ο ρατσισμός και ο εθνικισμός είναι στοιχεία υπαρκτά στους κόλπους της ΝΔ. Πολιτικό ζητούμενο για τη συντηρητική παράταξη είναι αν θα καταφέρει να αποδυναμώσει τις ακροδεξιές πτυχές της ή αυτές θα συνεχίσουν να εγκαταβιώνουν εκεί και θα εκφράζονται με κάθε ευκαιρία. Προς το παρόν, ο κύριος Μητσοτάκης ισορροπεί κάπου ανάμεσα, εις βάρος πάντως της εθνικής ευθύνης που του αναλογεί».

Αναλυτικότερα, ολόκληρη η συνέντευξη του δημάρχου Αθηναίων στο «Έθνος της Κυριακής» :

Κύριε Καμίνη, ως υποψήφιος για την ηγεσία της κεντροαριστεράς είχατε αναδείξει το δίλημμα “πρόοδος ή συντήρηση”. Αναφερόσασταν στους συνυποψηφίους σας;

 Το δίλημμα πρόοδος ή συντήρηση είναι διαχρονικό και καταλαμβάνει το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε το χρέος να επανακαθορίσουμε το ιδεολογικό μας πλαίσιο έτσι ώστε να εκφράσουμε ξανά τις προοδευτικές δυνάμεις στο σύνολό τους. Πιστεύω αταλάντευτα ότι στο Κίνημα Αλλαγής στεγάζεται στελεχικό δυναμικό εξαιρετικών δυνατοτήτων, με φρέσκες ιδέες και διάθεση για δουλειά. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και πολίτες που συνειδητά παραμένουν πολιτικά άστεγοι ή εγκλωβισμένοι σε κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικά χωρίς να είναι. Με αυτούς πρέπει να μιλήσουμε. Πολλοί κατά καιρούς επικαλούνται την πρόοδο, λίγοι όμως την υπηρετούν.

 

-Είναι προοδευτικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν είναι δουλειά μου να χορηγώ πιστοποιητικά προοδευτισμού. Δείτε όμως για παράδειγμα ένα χαρακτηριστικό δείγμα γραφής της σημερινής κυβέρνησης που προσπαθεί με κάθε μέσο να διατηρήσει τον κομματισμό στη δημόσια διοίκηση. Δεν αρκούν τα μεγάλα λόγια ή ακόμη και οι καλές προθέσεις για να υπερασπιστείς την πρόοδο. Χρειάζονται θέσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες. Είναι πρόοδος ο κρατισμός και οι συνεχείς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη; Είναι πρόοδος να κλείνεις το μάτι στην ανομία και την πολιτική βία; Υπάρχει κάτι το προοδευτικό στο να συγκυβερνάς με τον σκοταδισμό των ΑΝΕΛ; Αλλά ακόμη και στο πεδίο των δικαιωμάτων, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει κάποια σωστά δείγματα γραφής (π.χ. σύμφωνο συμβίωσης, αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, κοινωνική ένταξη προσφύγων κ.λπ.), όταν ερχόμαστε στο θέμα της πολιτικής βίας που ταλανίζει κυρίως την Αθήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πάρει σαφή θέση εναντίον της βίας. Λες και τα δικαιώματα απειλούνται μόνο από το κράτος και όχι από τους βίαιους πυρήνες που λυμαίνονται τα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή. Ας το πάρουμε επιτέλους απόφαση: δεν υπάρχουν δικαιώματα χωρίς ασφάλεια. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει αν τον δέρνει ο “μπάτσος” ή ο κουκουλοφόρος. Του αρκεί ότι τρώει ξύλο αδίκως. ‘Εχω προειδοποιήσει: Εάν το δημοκρατικό κράτος δικαίου δεν αντιδράσει σήμερα και αποφασιστικά απέναντι στη βία κάθε προέλευσης, αύριο θα επικρατήσει η πιο σκληρή κρατική καταστολή.

 

-Το ίδιο δίλημμα και μετά την επίθεση εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη τι είδους αντανακλαστικά ενεργοποιεί στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό;

 Η πολιτική έχει την ευθύνη να μετασχηματίζει τις δυσάρεστες καταστάσεις σε θετικές πολιτικές που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή. Αυτό θεωρώ πως έγινε σε μεγάλο βαθμό στην περίπτωση του Γιάννη. Ας μην είμαστε ισοπεδωτικοί. Το πολιτικό σύστημα στη μεγάλη πλειοψηφία του έδειξε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά που απαιτούνταν. Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε είναι τα “ναι μεν αλλά”. Δεν υπάρχει τίποτα παραπάνω να πούμε από το ότι η επίθεση στον Μπουτάρη είναι επίθεση στη δημοκρατία.

 

-Υπάρχει στη Νέα Δημοκρατία ένα ακραίο, σκοτεινό, ακροδεξιό τμήμα, όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας;

Νομίζω πως δύσκολα μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει αυτό. Ο ρατσισμός και ο εθνικισμός είναι στοιχεία υπαρκτά στους κόλπους της ΝΔ. Πολιτικό ζητούμενο για τη συντηρητική παράταξη είναι αν θα καταφέρει να αποδυναμώσει τις ακροδεξιές πτυχές της ή αυτές θα συνεχίσουν να εγκαταβιώνουν εκεί και θα εκφράζονται με κάθε ευκαιρία. Προς το παρόν, ο κύριος Μητσοτάκης ισορροπεί κάπου ανάμεσα, εις βάρος πάντως της εθνικής ευθύνης που του αναλογεί.

 

-Είχατε πρόσφατα συναντήσει τον κ. Ζάεφ στα Σκόπια. Τι του είπατε;

 Το σύμφωνο συνεργασίας που υπογράψαμε στα Σκόπια, μεταξύ των πόλεων της Αθήνας και των Σκοπίων, σηματοδοτεί τη βούλησή μας για συνεργασία και ανταλλαγή εμπειρίας και τεχνογνωσίας. Οι πόλεις είναι η νέα μεγάλη δύναμη στον κόσμο και αυτό πιστοποιείται καθημερινά.

 

-Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το Ποτάμι δεν έχει λόγο ύπαρξης. Έχει;

Στην πολιτική δεν υπάρχουν κενά. Και το Ποτάμι δημιουργήθηκε για να εκφράσει προοδευτικά άστεγους πολίτες. Πολίτες που δεν ήταν, ούτε θα γίνουν συντηρητικοί· αν και κάτι τέτοιο θα βόλευε τη ΝΔ. Κάποιοι θεωρούν ότι το Ποτάμι απέτυχε, εγώ όχι. Πιστεύω ότι στάθηκε με συνέπεια και πολιτική αξιοπρέπεια απέναντι στα κύματα του λαϊκισμού που γέννησε η κρίση. Το Ποτάμι έχει -ορθώς- επιλέξει να συμμετάσχει σε μία μεγαλύτερη προσπάθεια, αυτή του Κινήματος Αλλαγής, όπως και εμείς, διότι πιστεύουμε πως όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Και θα τα καταφέρουμε, όλοι μαζί, αρκεί να έχουμε ενιαία φωνή εντός και εκτός Βουλής.

 

 -Σας ενοχλούν οι δηλώσεις στελεχών σας, που θέλουν γέφυρες με το ΣΥΡΙΖΑ ή μέτωπο με τη ΝΔ;

 Με ενοχλεί το γεγονός ότι είναι άκαιρες. Αυτό που προέχει είναι το μέτωπο της παράταξης να παραμένει αρραγές στην κατεύθυνση της αυτόνομης πορείας, κάτι άλλωστε που αποτελεί και την εντολή της συντριπτικής πλειοψηφίας των 210.000 πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες του Νοεμβρίου. Αντί λοιπόν να συζητάμε με ποιους θα πάμε, ας συζητήσουμε ποιους θέλουμε να εκφράσουμε με τον προγραμματικό μας λόγο. Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις στα προβλήματά τους. Αυτό είναι η πολιτική με Π κεφαλαίο. Προς τα πού πρέπει να πορευτεί η χώρα; Αυτό να δούμε πρώτα και στη συνέχεια με το ποιόν θα κάνουμε τα λόγια πράξη. Προσφέρουν πάντως κακή υπηρεσία στην παράταξη όσοι επιμένουν στον ετεροπροσδιορισμό της και σε διχαστικά διλήμματα. Όσοι χτίζουν πρόωρα γέφυρες που δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσουν, ας τις διαβούν μόνοι τους. 

 

-Το “ως εδώ” της κυρίας Γεννηματά είναι σύμφωνα με κάποιους απόδειξη της Βαβέλ στο Κίνημα Αλλαγής. Τις πταίει;

 Από την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη του επικεφαλής της παράταξης, επέμενα στην ανάγκη να πάμε σε ενιαίο κόμμα και ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα. Δυστυχώς, επελέγη ο δρόμος της ομοσπονδιοποίησης με τα προβλήματα που όλοι βλέπουμε. Θα πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως με θαρραλέα βήματα προς τα μπρος γιατί οι πολίτες δεν θα εμπιστευτούν μια παράταξη που δεν έχει ενιαία φωνή στα μεγάλα θέματα της χώρας. Η κυρία Γεννήματα έχει τον πρώτο λόγο σε αυτό. Και εμείς οφείλουμε να την στηρίξουμε ως την δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής. Προσωπικές στρατηγικές δεν χωρούν. Θα πάμε όλοι μαζί.

 

-Τα ψηφοδέλτια της παράταξής σας θα είναι ισχυρά, αν

 Ανανέωση, ανανέωση, ανανέωση. Όχι όμως μονάχα ηλικιακή. Ανανέωση σε πρόσωπα και περιεχόμενο. Έχουμε και τα πρόσωπα και τις ιδέες. Ας τα αξιοποιήσουμε.