Καμίνης: Αθηναίοι ενωθείτε για να ξεπεράσουμε την κρίση

Τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση δημοτικών παρατάξεων, φορέων, των δημοτικών υπαλλήλων και των δημιουργικών πολιτών για να ξεπεράσει η Αθήνα την δεινή κρίση ζήτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή ορκωμοσίας των νέων αιρετών στελεχών του Δήμου, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Ο νέος δήμαρχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην κινητοποίηση των στελεχών και του προσωπικού του Δήμου της Αθήνας ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι οι αρχές της διαφάνειας της αξιοκρατίας και της λογοδοσίας θα χαρακτηρίζουν στο εξής τις αποφάσεις και τις επιλογές της νέας δημοτικής αρχής.

Ο νέος δήμαρχος Γιώργος Καμίνης και δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο . Με πολιτικό όρκο-συμπληρωματική δήλωση ορκίστηκαν χωριστά οι επικεφαλής και τα μέλη των δημοτικών παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αθήνα Ανοιχτή Πόλη» καθώς και ο νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Αμυράς και Πέτρος Κωνσταντίνου.

Τον θρησκευτικό όρκο επέλεξαν ο πρώην δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης και οι σύμβουλοι της παράταξης «Αθήνα πόλη της ζωής μας» καθώς και ο νεοεκλεγείς σύμβουλος Νίκος Μιχαλολιάκος. Στη σχετική τελετή χοροστάτησε ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Ντόλιος, ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ,ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης κ. Ανδρέας Τάκης και πολλοί Αθηναίοι.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γ. Καμίνη:

«Τη νύχτα της 14ης Νοεμβρίου, αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος, είπα στους συγκεντρωμένους φίλους του συνδυασμού μας ότι, πλέον, είναι δική μας η ευθύνη για το μέλλον της Αθήνας. Ότι καλούμαστε τώρα να αποδείξουμε, ότι μπορούμε να κερδίσουμε και να αλλάξουμε την πόλη. Αυτό επαναλαμβάνω και σήμερα, αυτή τη σημαντική για όλους μας στιγμή όπου η νέα δημοτική αρχή αναλαμβάνει τα καθήκοντά της.
Δεσμευτήκαμε να διαθέσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να κάνουμε την Αθήνα μια πόλη ασφαλή, φιλική και βιώσιμη. Πόλη πολιτισμένη, ανοικτή στους πολίτες της και ανοικτή στον κόσμο.
Δεσμευτήκαμε, επίσης, σε μια άλλη αντίληψη για τη διοίκηση της πόλης. Είπαμε ότι η Αθήνα πρέπει και μπορεί να διοικείται με κανόνες. Κανόνες διαφάνειας και δικαιοσύνης, γνωστούς σε όλους και κοινούς για όλους.

Έχω πλήρη συνείδηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε σήμερα. Έχω πλήρη συνείδηση των προσδοκιών που έχει τροφοδοτήσει η προσπάθειά μας. Και έχω πλήρη συνείδηση των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει αυτό το εγχείρημα. Είναι οι δυσκολίες που -κυριολεκτικά, αλλά και συμβολικά- περιγράφει η εικόνα της πόλης μας, αυτές τις γιορτινές ημέρες: Μια πόλη που αδυνατεί να διαχειριστεί τα απορρίμματά της, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που αδυνατεί να διαχειριστεί, να νοιαστεί και να περιθάλψει τους ανθρώπους που απορρίπτει.

Η δημοτική αρχή που σήμερα αναλαμβάνει τα καθήκοντά της, δεν είναι απλώς η πρώτη που καλείται να διοικήσει την Αθήνα στο πλαίσιο ενός νέου θεσμικού πλαισίου με περισσότερες δυνατότητες, με καινούργιες ευκαιρίες, αλλά και με νέα προβλήματα. Είναι, στην πραγματικότητα, η πρώτη δημοτική αρχή που καλείται να διοικήσει την Αθήνα στις συνθήκες μιας δεινής κρίσης, που αλλάζει δραματικά την οικονομική, κοινωνική και διανοητική ζωή της κοινωνίας μας. Μιας κρίσης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής. Κρίσης βιωσιμότητας, σε τελευταία ανάλυση.
Σε συνθήκες έκτακτες όπως αυτές, όλα τα προβλήματα που άμεσα ή έμμεσα εμπίπτουν στις αρμοδιότητές μας, μπαίνουν σε νέα βάση:
Οι υπηρεσίες του Δήμου προς τους δημότες, ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους και ευάλωτους.
Η ποιότητα ζωής στην πόλη, με όλες τις διαστάσεις που αυτή έχει.
Οι αλλαγές που σημειώνονται στη σύνθεση του πληθυσμού, ως αποτέλεσμα της μεγάλης συγκέντρωσης μεταναστών χωρίς χαρτιά.
Η οικονομική δραστηριότητα που διαρκώς φθίνει.
Η πολιτιστική ζωή στην πόλη και η ανάγκη για δημιουργική έκφραση, ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων…
…Όλα αυτά, δεν είναι απλώς προβλήματα πιεστικά και επείγοντα. Είναι, ουσιαστικά, μια καινούργια πραγματικότητα, που απαιτεί από εμάς καινούργιες απαντήσεις.
Μπροστά σ’ αυτή τη μεγάλη πρόκληση, αισθάνομαι την ανάγκη να απευθυνθώ στο αίσθημα ευθύνης κάθε πολίτη και κάθε συλλογικότητας της πόλης μας.
Απευθύνομαι ειδικότερα στις άλλες δημοτικές παρατάξεις, και ιδιαίτερα σε εκείνες με τις οποίες μας συνδέουν κοινές ευαισθησίες, συγγενείς αντιλήψεις και συγκλίνουσες προγραμματικές θέσεις. Θέλουμε ειλικρινά να έχουν τη δική τους ιδιαίτερη συμβολή στη λειτουργία και τη δράση του Δήμου, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη. Διάλογος ουσιαστικός, χωρίς προκαταλήψεις, και δημιουργική συνεργασία είναι η σταθερή επιλογή μας.
Απευθύνομαι στο προσωπικό και τα στελέχη του Δήμου. Η ποιότητα ζωής στην πόλη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα της δικής τους εργασίας. Αυτό και μόνο, πρέπει να αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο, ώστε αυτή η εργασία να είναι υπεύθυνη και παραγωγική. Και αν για κάτι μπορώ να δεσμευθώ απέναντί τους, είναι ότι οι αρχές της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της λογοδοσίας, για τις οποίες αγωνίστηκα σε όλη τη ζωή μου, θα εφαρμοστούν απαρέγκλιτα στη διοίκηση του Δήμου.

Απευθύνομαι, τέλος, στους ανήσυχους και δημιουργικούς πολίτες, σε όλους εκείνους που ζουν την πόλη, γνωρίζουν την πόλη και δουλεύουν για την πόλη. Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει χωρίς τη δική τους συμμετοχή. Και αυτή τη συμμετοχή τούς ζητώ σήμερα.
Προσωπικά, δεν μπορώ να φανταστώ μια προσπάθεια ανάταξης της Αθήνας, χωρίς την κινητοποίηση των δυνάμεων της τέχνης και του πολιτισμού.
Δεν μπορώ να φανταστώ μια προσπάθεια ανάπτυξης της Αθήνας, χωρίς τη στράτευση του επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού της.
Δεν μπορώ να φανταστώ μια προσπάθεια αναζωογόνησης της Αθήνας, χωρίς την ενεργό συμβολή των νεανικών και καινοτόμων δημιουργικών της δυνάμεων.
Δεν πιστεύω σε μια δημοτική αρχή, που θα λύσει -εκείνη- τα προβλήματα της πόλης. Γιατί, πολύ απλά, δεν θα μπορέσει να το κάνει. Πιστεύω σε μια δημοτική αρχή, που θα κινητοποιεί τις δυνάμεις της πόλης για να λύνουν μαζί τα προβλήματα της πόλης.

Αυτό είμαι διατεθειμένος να κάνω και αυτό σας καλώ να κάνουμε..»

Για το προηγούμενο ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ: http://www.aftodioikisi.gr/content/9480

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]