Καμίνης: «Γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ στην εγκύκλιο για τους επίορκους

Στο πνεύμα του ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αναφορικά με την εγκύκλιο για τους επίορκους, εκφράζοντας την αντίθεσή του.

Όπως υπογράμμισε, η ευρεία ερμηνεία της διάταξης που «περιλαμβάνει κάθε υπάλληλο που κάποια στιγμή ενεπλάκη με την ποινική δικαιοσύνη, είτε αφορά αδίκημα που τελέστηκε εκτός υπηρεσίας, είτε εξαγορασθείσα ποινή», θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός «να στερηθούμε τις υπηρεσίες αυτών των ανθρώπων και οι εναπομείναντες υπάλληλοι θα τρέμουν να βάλουν την υπογραφή τους σε οτιδήποτε» αφετέρου να παραλύσει ο δήμος.

«Η εγκύκλιος που ερμηνεύει υπέρμετρα την έννοια του επίορκου δεν είναι υπεράνω του νόμου, δίνει κατευθύνσεις εφαρμογής του νόμου. Ο Δήμος Αθηναίων θα επιμείνει στην εφαρμογή της νομιμότητας», σημείωσε με νόημα ο δήμαρχος, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να διαφανεί πως δεν πρόκεται να την εφαρμόσει.

Ζητείται να τεθούν σε αργία τέσσερις μηχανικοί

Nα σημειωθεί ότι η εισήγηση του δημάρχου πραγματοποιήθηκε καθώς η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συζητούνταν το αίτημα να τεθούν σε αργία τέσσερις υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας (μηχανικοί) οι υποθέσεις των οποίων για υπηρεσιακά θέματα βρίσκονται στη Δικαιοσύνη μετά από αγωγές πολιτών εναντίον των ίδιων αλλά και του δήμου.

Αν και απόφαση δεν ελήφθη μετά την εισήγηση του δημάρχου φαίνεται ότι ο δήμος, προτού τουλάχιστον προχωρήσει, όπως προανήγγειλε και ο ίδιος ο κ. Καμίνης,  σε σχετικές συζητήσεις με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια ενέργεια εναντίον τους.

 

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
H εγκύκλιος του αρμόδιου υπουργείου, διευρύνει τον κύκλο των ανθρώπων, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως επίορκοι, βάσει του νόμου με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για την παραμονή τους στην δημόσια διοίκηση, αλλά και την στέρηση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων. Το μέτρο είναι πολύ σκληρό διότι περιλαμβάνει ακόμη και αδικήματα, τα οποία τελέστηκαν και εκτός υπηρεσίας. Και αναρωτιέμαι αν αυτή η επιλογή είναι μια λύση υπό την δαμόκλειο σπάθη του μνημονίου ή των μέτρων περιορισμού του αριθμού των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, που θα εφαρμοστεί επί δικαίων και αδίκων. Εάν η κεντρική διοίκηση καταλήξει σε μια τόσο ευρεία ερμηνεία της διάταξης, ώστε να περιλαμβάνει κάθε υπάλληλο που κάποια στιγμή ενεπλάκη με την ποινική δικαιοσύνη, είτε αφορά αδίκημα που τελέστηκε εκτός υπηρεσίας, είτε εξαγορασθείσα ποινή, τότε θα αναγκαστούμε να στερηθούμε τις υπηρεσίες αυτών των ανθρώπων και οι εναπομείναντες υπάλληλοι θα τρέμουν να βάλουν την υπογραφή τους σε οτιδήποτε. Αυτό θα οδηγήσει σε παράλυση τον δήμο της Αθήνας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό, γιατί πλήττει την εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Ο δήμος Αθηναίων έχει απαντήσει στο αρμόδιο υπουργείο και είχαμε επισημάνει έγκαιρα το ενδεχόμενο να πάμε σε μια τέτοια ευρεία ερμηνεία που θα οδηγήσει σε παράλυση των δημοσίων υπηρεσιών. Η εγκύκλιος που ερμηνεύει υπέρμετρα την έννοια του επίορκου δεν είναι υπεράνω του νόμου, δίνει κατευθύνσεις εφαρμογής του νόμου. Ο δήμος Αθηναίων θα επιμείνει στην εφαρμογή της νομιμότητας.

Διαβάστε επίσης:
Δημόσιο: Σε αργία ακόμη και για αυστηρή βαθμολογία!

Διεθνής Διαφάνεια: Η κρίση «χτύπησε» και τα φακελάκια
ΔΗΜΑΡ: Οι επίορκοι έπρεπε να είχαν απολυθεί… προχθές!
ΣΥΡΙΖΑ: Να φύγουν οι επίορκοι με αντικειμενικές διαδικασίες
Η «μαύρη λίστα» των 12.700 «διαθέσιμων»
Ρακιντζής: Το προφίλ του διεφθαρμένου δημόσιου υπαλλήλου
Δημόσιο-Έκθεση Ρακιντζή: «Στα μαλακά» υπάλληλοι για υποθέσεις διαφθοράς
Πειθαρχικά: «Μπλόκο» υπουργών, δικαστικών στη διαθεσιμότητα
Δημόσιο: Απολύσεις για τέσσερις κατηγορίες υπαλλήλων
Δημόσιο: «Ιδιώνυμο» για τους υπαλλήλους τα πλαστά επιδόματα
Δημόσιο: Έκανες κοπάνα; Απόλυση…
Δημόσιο: Έρχονται νέες απολύσεις «επίορκων» με… Μετρό
Δημόσιο: Σε αργία και για σοβαρά πλημμελήματα οι επίορκοι
Ύστερα από 11 χρόνια, απολύθηκε επίορκος υπάλληλος
ΥΠΕΣ: Συγκρότηση 12 Πειθαρχικών για τους υπαλλήλους των ΟΤΑ
Διαθεσιμότητα – πειθαρχικά: «Όχι» στην αποστολή λίστας και από τη ΔΟΕ
ΣΥΡΙΖΑ: Συνδικαλιστικές «προ-διώξεις» από Μανιτάκη μέσω διαθεσιμότητας
Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης: Τρεις εγκύκλιοι για τη συγκρότηση Πειθαρχικών
ΔΗΜΑΡ: Δεν υπάρχουν Πειθαρχικά, παραμένουν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι
Μανιτάκης: Εντατικοποιούνται οι πειθαρχικοί έλεγχοι στους δημόσιους υπάλληλους
Ρέθυμνο: Στο Πειθαρχικό για απόλυση ο επίορκος πρώην ταμίας
Δημόσιο: Να προχωρήσει άμεσα η σύσταση πειθαρχικών συμβουλίων ζητεί ο Στεφάνου
Εν ισχύι το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο των δημόσιων υπαλλήλων
Τελεσίγραφο τρόικας: Δεν προχωράμε χωρίς απολύσεις

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΚΑΜΙΝΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ, ΕΠΙΟΡΚΟΙ, ΜΑΝΙΤΑΚΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!