Καλαμάτα: Διεθνές συνέδριο για την επεξεργασία σημάτων στις ασύρματες επικοινωνίες

Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο IEEE SPAWC 2018 (International Workshop on Signal Processing Advances in Wireless Communications – www.spawc2018.org), θα γίνει στην Καλαμάτα από τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 μέχρι την Πέμπτη 28 του μήνα. Θεωρείται το σημαντικότερο διεθνές συνέδριο που εστιάζεται στο αντικείμενο των τεχνολογιών Επεξεργασίας Σημάτων για τις Ασύρματες Επικοινωνίες και αναμένεται να προσελκύσει κάποιους από τους σημαντικότερους ερευνητές από όλο τον κόσμο στον χώρο των Ασυρμάτων Επικοινωνιών και Δικτύων.

Στο παρελθόν, το συνέδριο έχει διεξαχθεί, μεταξύ άλλων, στο Σαπόρο της Ιαπωνίας, στο Εδιμβούργο, στη Στοκχόλμη, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Ελσίνκι, και το 2019 θα γίνει στις Κάννες. Η επιλογή της Καλαμάτας για το 2018 έγινε κατόπιν ανταγωνιστικής υποβολής υποψηφιότητας στο Διεθνές Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (ΙΕΕΕ). Η διεξαγωγή αυτού του υψηλού κύρους συνεδρίου στην Καλαμάτα αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλη τιμή, αλλά και ευκαιρία για την ανάδειξη του πνευματικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

Η δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας και πρόσβασης στο διαδίκτυο έχει γίνει πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Μια σειρά συσκευών, όπως το (έξυπνο) κινητό τηλέφωνο, ο φορητός υπολογιστής, το tablet, κι ο πλοηγός GPS στο αυτοκίνητο, δίνουν στους χρήστες τους τη δυνατότητα να επωφεληθούν από μια πληθώρα υπηρεσιών κι εφαρμογών, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, από την επαγγελματική ως αυτή της διασκέδασης ή της κοινωνικής δικτύωσης.
Τι βρίσκεται όμως πίσω απ’ αυτές τις τόσο προσιτές σε όλους μας εφαρμογές; Τεχνολογίες, που ακολουθούν διεθνή πρότυπα όπως τα IEEE 802.11 και 3GPP LTE, κατά κόσμον Wi-Fi και «4G», με μια κοινή επιστημονική βάση: την Επεξεργασία Σημάτων (Signal Processing) για Ασύρματες Επικοινωνίες (Wireless Communications).

Οι εξελίξεις στον τομέα αυτόν είναι το θέμα του συνεδρίου, 19ου κατά σειράν. Αναμένεται δε να προσελκύσει κορυφαίους ερευνητές κι επαγγελματίες απ’ όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των μεγαλύτερων εταιρειών ασύρματης τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών, με στόχο την ανακοίνωση αποτελεσμάτων και ανταλλαγή ιδεών για τη διαμόρφωση του μέλλοντος στον ραγδαία αναπτυσσόμενο τηλεπικοινωνιακό μας κόσμο.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι η Δρ. Αθηνά Πετροπούλου, Διακεκριμένη Καθηγήτρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Rutgers των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και ο Δρ. Κωνσταντίνος Παπαδιάς, Επιστημονικός Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Athens Information Technology της Ελλάδας.

Ο Δήμος Καλαμάτας παρέσχε ηθική και οικονομική υποστήριξη για τη διενέργεια του εν λόγω Συνεδρίου, το οποίο εδραιώνει την Καλαμάτα ως πόλη των συνεδρίων, σε συνδυασμό με τα συνέδρια και ημερίδες Υγείας, που διεξήχθησαν από τις αρχές Ιουνίου και θα πραγματοποιηθούν μέχρι το πέρας του μήνα αυτού, καθώς και όσα γίνουν μέχρι τέλους του έτους.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΑΣΥΡΜΑΤΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!