καλαμαριά-καταγγελία-της-ρεκκ-για-αδι-134470
ΔΗΜΟΙ | 12.12.2015 | 13:53

Καλαμαριά: Καταγγελία της ΡΕΚΚ για αδικαιολόγητη μη ανανέωση σύμβασης εργαζόμενης

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς,  στις 30 Νοεμβρίου 2015 , η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς (ΡΕΚΚ) δια της δημοτικής συμβούλου και τακτικού μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΑ Ελένης (Λιάνας) Κοταλακίδου  ζήτησε να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης το ζήτημα τη μη ανανέωσης –ουσιαστικά αδικαιολόγητης απόλυσης-  της σύμβασης της ψυχολόγου Ειρήνης Γρηγοριάδου καταγγέλλοντας την Πρόεδρο της ΚΕΔΚΑ Ολυμπία Αντωνούδη για τον τρόπο λήψης της σχετικής απόφασης .

Παράλληλα ζήτησε να συγκληθεί  άμεσα το  Δ.Σ. τις ΚΕΔΚΑ έτσι ώστε να γίνει διεξοδική συζήτηση για το ζήτημα και να υποχρεωθεί η Πρόεδρος σε τεκμηρίωση και  πλήρη αιτιολόγηση της απόφασής της.

Το κείμενο της καταγγελίας είναι το ακόλουθο:

Η ΡΕΚΚ καταγγέλλει τη στάση της προέδρου της ΚΕΔΚΑ Ολυμπίας Αντωνούδη για τον τρόπο απόφασης της μη ανανέωσης σύμβασης της ψυχολόγου Ειρήνης Γρηγοριάδου παίρνοντας υπόψη  ότι

 

1)    Η συγκεκριμένη ψυχολόγος συνεργάζεται με τη |Δημοτική Επιχείρηση επί 8 συνεχόμενα χρόνια. Χρόνια που ένας επαγγελματίας στήνει μία βάση δεδομένων της εργασίας του, καταθέτει επιστημονικό έργο και ψυχή.

 

2)    Η συγκεκριμένη ψυχολόγος είναι κλινική ψυχολόγος σε επίπεδο “MASTER” ειδικευμένη σε θέματα ψυχολογίας και ψυχοπαθολογίας παιδιού και οικογένειας, βασική ειδικότητα για τη στήριξη της δουλειάς στους παιδικούς σταθμούς.

 

3)    Ότι δεν έχουν δοθεί στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΑ,  ενώ επίμονα ζητήθηκαν από την εκπρόσωπό μας Δημοτική Σύμβουλο Ελένη Κοταλακίδου τεκμηριωμένοι λόγοι ή καταγγελίες δημοτών),  που αναφέρεται ότι υπάρχουν σε βάρος της εργαζόμενης.

 

4) Αξίζει να αναφέρουμε το χρονικό της ενημέρωσής που διαθέτουμε  για αυτό το θέμα:

Στο ερώτημά της Λιάνας Κοταλακίδου ,  γιατί προβαίνει η Πρόεδρος σε αυτήν την απόφαση, το πρώτο που αναφέρθηκε ήταν «η ύπαρξη καταγγελιών σε βάρος της ψυχολόγου» (!!!).

Στο αίτημά της κ. Κοταλακίδου  να έρθουν και να εξετασθούν από το Δ.Σ. οι καταγγελίες , άλλαξε η αιτιολογία από πλευράς της Προέδρου και ειπώθηκε ότι «…δεν υπάρχουν γραπτές καταγγελίες παρά μόνο προφορικές…»(!!!)

Επέμενε δε, στο να μην αναφέρει ποιοι (και τι ακριβώς) κατήγγειλαν προφορικά.

Στην απαίτησή της Λ. Κοταλακίδου να ενημερωθούν  ως μέλη του Δ.Σ. και για την ίδια την ουσία της καταγγελίας, άλλαξε και πάλι η λεκτική τακτική της Προέδρου και περιορίστηκε στην επαναλαμβανόμενη φράση -κόβοντας κάθε δυνατότητα διαλόγου-  «έληξε η σύμβασή της, δεν είμαι υποχρεωμένη να την ξαναπροσλάβω».

Εδώ βέβαια, πρέπει  να τονίσουμε ότι οι μη γραπτές και μη ονομαστικές καταγγελίες δεν αποτελούν επίσημα στοιχεία.

Προφορικές και ανώνυμες καταγγελίες ανάγονται στη σφαίρα του «κουτσομπολιού» και  της «ίντριγκας» και δεν μπορούν και δεν πρέπει  να παίρνονται σοβαρά υπόψη.

        Συνοψίζοντας:

 

  • Ο τρόπος που λήφθηκε  η απόφαση λήξης της συνεργασίας με τη συγκεκριμένη ψυχολόγο από την Πρόεδρο της ΚΕΔΚΑ
  • Η άρνηση της Προέδρου στις πρωτοκολλημένες αιτήσεις της εργαζόμενης, να την καλέσει και να της επιτρέψει παρευρεθεί στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΑ για να υποστηρίξει το έργο της.
  • Η άρνηση της Προέδρου να εξηγήσει στην εργαζόμενη τους λόγους λήξης της συνεργασίας.
  • Η άρνηση της Προέδρου στο αίτημα της ΡΕΚΚ να φέρει στοιχεία στο Δ.Σ. για τις καταγγελίες.  που ανέφερε ότι υπάρχουν ή που –υποτίθεται – δόθηκαν προφορικά, θυμίζουν τακτικές παλαιότερων εποχών, εποχών του“αποφασίζομεν και διατάσσομεν”.

H  συμπεριφορά της Προέδρου είναι μία συνειδητή πολιτική πράξη κατάχρησης εξουσίας καταπατώντας :

-Δημοκρατικές αρχές και αξίες,

-Δημοκρατικές διαδικασίες

-Το δικαίωμα στην εργασία

-Την αξιοκρατία

και

-Την πολιτική ηθική.

Αυτού του είδους οι τακτικές αποτελούν «δαμόκλειο σπάθη» πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων. Στοχεύουν στον εκφοβισμό τους, στο δικαίωμά τους να υπερασπίζονται και να διεκδικούν την εργασία τους.

Οδηγούν στην έξοδό τους από τον εργασιακό χώρο (όπως στην προκειμένη περίπτωση), στην αμαύρωση της επαγγελματικής εικόνας και επιστημονικής τους υπόστασης (όπως στην προκειμένη περίπτωση), δημιουργούν δύο κατηγορίες εργαζομένων τους αποδεκτούς και τους μη αποδεκτούς και ανοίγουν το δρόμο σε «αυλή ευνοουμένων».

Ο ρόλος του Προέδρου μιας Δημοτικής  Επιχείρησης- εν προκειμένω της κ. Ολυμπίας Αντωνούδη-  ενός δημοκρατικού  Δήμου, οφείλει – ακόμα και αν ο νόμος της παρέχει τη δυνατότητα να λαμβάνει  προσωπικές αποφάσεις- , να είναι δίκαιος και αμερόληπτος, να στέκεται με σεβασμό απέναντι στους εργαζόμενους και στο δικαίωμά τους στην εργασία και την υπεράσπιση αυτής.

Ο πολιτικός ρόλος οφείλει να συνυπάρχει ισότιμα με τον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο.

Εν κατακλείδι, ζητούμε:

1)    Να εξεταστούν σε βάθος από το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΑ οι λόγοι μη ανανέωσης σύμβασης της εργαζόμενης.

2)    Να δοθούν στη δημοσιότητα , αλλά και στα χέρια της ίδιας της θιγόμενης , γραπτά και ονομαστικά οι καταγγελίες που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και όλα τα στοιχεία που οδήγησαν  σε αυτήν την απόφαση.

3)    Εφόσον δεν υπάρχουν στοιχεία και σοβαροί λόγοι απομάκρυνσης της εργαζόμενης, να δοθεί η δυνατότητα και το δικαίωμα στην ψυχολόγο Ειρήνη Γρηγοριάδου να συνεχίσει το έργο της που επί 8 χρόνια οικοδόμησε  και κατέθεσε ως έργο ζωής  στους παιδικούς σταθμούς της ΚΕΔΚΑ.

Όπως καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΡΕΚΚ: «Η καταγγελία αυτή ακόμα δεν απαντήθηκε, ώστε καθίσταται έκθετη και η ίδια, αλλά και ο προσωπικά ο Δήμαρχος , ο οποίος σιώπησε και δεν παρεμβαίνει για αποκατάσταση της λογικής και της δικαιοσύνης εντός της ΚΕΔΚΑ».