καινοτόμα-δράση-ανίχνευσης-και-συλλο-672300
ΔΗΜΟΙ | 04.06.2021 | 12:32

Καινοτόμα δράση ανίχνευσης και συλλογής αποβλήτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα διοργανώνεi o Δ. Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβάλλοντος ανταποκρίθηκε στη πρόσκληση του μεγαλύτερου ομίλου κυκλικής οικονομίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, Polygreen και της εταιρείας τροφίμων και ποτών, Nestlé Ελλάς και συνδιοργανώνει το πρόγραμμα WE SEA MORE 2, ένα καινοτόμο πρόγραμμα με στόχο την ανίχνευση και συλλογή αποβλήτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα, που υλοποιούν οι δύο εταιρείες από κοινού για δεύτερη χρονιά.

Ως πεδίο εφαρμογής του προγράμματος, επελέγη το θαλάσσιο οικοσύστημα της παραλίας του Αγίου Νικολάου (μικρό Καβούρι) και της Β’ Πλαζ Βούλας.

Ο Δήμος μας, έχοντας την προστασία του περιβάλλοντος και του θαλάσσιου οικοσυστήματος στο επίκεντρο, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους κατοίκους του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αλλά και τους επισκέπτες που επιλέγουν τις όμορφες παραλίες του Δήμου μας για το μπάνιο ή την βόλτα τους, να αγκαλιάσουν την εν λόγω δράση και να συνδράμουν έμπρακτα μέσω εθελοντικής συμμετοχής, στη μεγάλη προσπάθεια που θα λάβει χώρα στις παραλίες του Δήμου μας. Συγκεκριμένα, όσοι πολίτες ενδιαφέρονται, μπορούν να προσέρχονται στη παραλία Αγίου Νικολάου (μικρό Καβούρι) από Δευτέρα 7 έως και Παρασκευή 11 Ιουνίου, από τις 09.00 το πρωί έως τις 15.00 και να συμμετέχουν εθελοντικά από κοινού με τους εθελοντές των εταιρειών.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα WE SEA MORE

Στόχος της δράσης αυτής είναι η χαρτογράφηση των αποβλήτων με καινοτόμες μεθόδους στην επιφάνεια, το βυθό και την ακτή του θαλάσσιου οικοσυστήματος της περιοχής, η συλλογή και η ανακύκλωση τους.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε τρία στάδια: τη χαρτογράφηση των αποβλήτων, τη συλλογή και τη μετέπειτα διαλογή και ανακύκλωση τους.

Το στάδιο της χαρτογράφησης θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την εταιρεία UcanDrone.

Η συλλογή των αποβλήτων στη ξηρά θα πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο προσωπικό της Polygreen και της συνεργαζόμενης εταιρίας Polyeco, καθώς και από εθελοντές της Nestlé Ελλάς και του Δήμου ενώ παράλληλα έμπειροι δύτες της εταιρείας Divers’ World  θα απομακρύνουν τα απόβλητα από το βυθό, τα οποία θα έχουν στιγματιστεί σε χάρτες από το πρώτο στάδιο της καταγραφής. Τα απόβλητα που θα συλλεχθούν θα μεταφερθούν από την Polyeco στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις της για περαιτέρω αξιοποίηση και διαχείριση.