Ληξιπρόθεσμα: 326 εκατ. € για τους ΟΤΑ - Ποιες οι προϋποθέσεις - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
24
Ιούνιος
Back

Ληξιπρόθεσμα: 326 εκατ. € για τους ΟΤΑ – Ποιες οι προϋποθέσεις

Λύση στο πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ προς τρίτους δίνει η κυβέρνηση. Συνολικά 326 εκατ. ευρώ (ποσό που προέρχεται από τις δόσεις των 7,5 δισ. που έχει εξασφαλίσει η χώρα) θα διατεθούν για το συγκεκριμένο οικονομικό ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Η λύση επετεύχθη μετά από συνεννόηση και επαφές του αρμόδιου για την Αυτοδιοίκηση υπουργείου, με το υπουργείο Οικονομικών.

Όπως ενημέρωση ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής, από το συνολικό ποσό των χρημάτων, τα 250 εκατ. ευρώ -δηλαδή το 80%, όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣΔΑ, Κώστας Πουλάκης– θα διατεθούν στους ΟΤΑ μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του 2016, ενώ το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή τα 76 εκατ. ευρώ, θα διατεθούν εντός του 2017.

«Πρόκειται για περίπου 42 εκατ. ευρώ το μήνα», σημείωσε ο υπουργός τονίζοντας ότι πρόκειται για χρήματα που θα διατεθούν στην πραγματική οικονομία και στην αγορά «συμβάλλοντας στην μόχλευση των τοπικών οικονομιών. Θα έχει πραγματική αξία να αξιοποιηθούν όλα τα χρήματα. Στόχος είναι να απαλλάξουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση από ένα μεγάλο βάρος», επισήμανε.

«Αυτά τα χρήματα έχουν να κάνουν με την επίτευξη πλεονάσματος ύψους 0,7%, το οποίο επετεύχθη παρά τις προβλέψεις του “πάνσοφου” ΔΝΤ για έλλειμμα 0,2%. Αυτό είναι που μας δίνει τη δυνατότητα να διοχετεύσουμε αυτό το ποσό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας, εκτιμώντας ότι «υπάρχουν αντίστοιχες προσδοκίες και για τα επόμενα χρόνια». 

«Μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια καλύτερη κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση, πάντα με δεδομένες τις συνθήκες που υπάρχουν», συμπλήρωσε.

«Η ηγεσία του ΥΠΕΣΔΑ δίνει μάχη σε δύσκολη στιγμές να στηρίξει την Αυτοδιοίκηση», τόνισε με εμφατικό τρόπο ο κ. Πουλάκης, παραδεχόμενος ότι «πράγματι πέρυσι τα πράγματα πήγαν πιο αργά. Την 2η χρονιά (σ.σ. φέτος) οι υποχρεώσεις μας προς την Αυτοδιοίκηση λύνονται πιο γρήγορα και ακόμα πιο γρήγορα θα διευθετηθούν το 2017».

Οι προϋποθέσεις

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ που θα καλυφθούν είναι όσες έχουν εγγραφεί στους προϋπολογισμούς έως τις 30/4/2016.

Το παρών στην συνέντευξη Τύπου έδωσε τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, όσο και ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ, Παναγιώτης Ζυγούρης, σύμφωνα με τον οποίο το προς διάθεση ποσό αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ εφόσον:

  • έχουν τελεσιδικήσει με δικαστικές αποφάσεις
  • είναι δημοσιονομικά “εντάξει” – δηλαδή δεν έχουν προσβληθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

«Το δύσκολο είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν εγγραφεί και να είναι θεσμοθετημένες. Τα ποσά έχουν βρεθεί», είχε αναφέρει νωρίτερα ο κ. Κουρουμπλής.

Να σημειωθεί ότι ως ληξιπρόθεσμο χρέος χαρακτηρίζεται εκείνο που έχει εγγραφεί στους προϋπολογισμούς των δήμων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 30.04.2016.  Οι λεπτομέρειες και η όλη διαδικασία που απαιτείται να ακολουθηθεί από τους δήμους περιγράφονται σε σχετική εγκύκλιο, που έχει εκδοθεί.

 Πληροφορίες

 Για τη διευκόλυνση των δήμων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία, η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΣΔΑ διαθέτει συγκεκριμένες τηλεφωνικές γραμμές που μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για τυχών ερωτήσεις. Συγκεκριμένα, για θέματα που αφορούν στους δικαιούχους, το ανώτατο ποσό επιχορήγησης, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, τις προϋποθέσεις επιχορήγησης και τη διαδικασία υποβολής αιτήματος επιχορήγησης μπορείτε να απευθύνεστε στους κυρίους Κώστα Τρυποσκούφη (213136 4009), Μαρία Χιώτη (213136 4810), Μάρα Γαρίου (213136 4816) και Σελήνη Γιουρούκη (213 136 4806), για θέματα προϋπολογισμού στις κυρίες Ευθυμία Μαμούρη (213136 4818) και Γεωργία Παπανικολοπούλου (213136 4801) και για θέματα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στις κυρίες Δήμητρα Μπιτούνη (213136 4704), Μαρία Τζατζιμάκη (213136 4702) και Αγγελική Τσιλοφύτη (2131364708).

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!