Ημερίδα για τη Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων από τον Δήμο Βύρωνα

Μία πολύ ενδιαφέρουσα Ημερίδα με θέμα «Μεταβάσεις προς τη Βιώσιμη Διαχείριση Απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμων» πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Βύρωνα,  έναν από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα που έθεσαν σε εφαρμογή το σύστημα διαλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων από το 2008, που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Βύρωνα, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022, 11:00-16:30.

Το πλαίσιο της Ημερίδας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Δήμου Βύρωνα, περιλαμβάνει: “την εφαρμογή πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία αποτελεί εδώ και χρόνια επιτακτική ανάγκη για την προστασία του περιβάλλοντος και των επόμενων γενεών, όμως πλέον είναι και ζήτημα συμμόρφωσης με τη νομοθεσία και προστασίας των πολιτών από τις νέες αυξήσεις τελών, που προβλέπονται ως ποινή για την ταφή των απορριμμάτων.

Η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων θέτει ως προτεραιότητα την πρόληψη, και στη συνέχεια την επανάχρηση και την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, με στόχο τη μείωση του συνολικού όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται σε ταφή, αλλά και του κόστους διαχείρισής τους. Στον αντίποδα, η καύση σύμμεικτων απορριμμάτων αποτελεί μια μέθοδο διαχείρισης που καταστρέφει πολύτιμους πόρους, προκαλεί οικολογική καταστροφή  και κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ο στόχος της ημερίδας είναι “να αναδειχθούν οι προκλήσεις, οι σύγχρονες πρακτικές, καθώς και οι τρόποι συνεργασίας Δήμου και δημοτών για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της μετάβασης προς τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων, στην περίπτωση των ελληνικών Δήμων”.

Θεματικές της ημερίδας

Οι θεματικές της ημερίδας εστιάζουν σε πρακτικές πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης υλικών, διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων, σε εργαλεία χρηματοδότησης, καθώς και σε πρακτικές ενεργούς συμμετοχής και συνεργασίας των πολιτών με τον Δήμο τους.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας.

Σε ποιους απευθύνεται η ημερίδα

Η ημερίδα απευθύνεται σε στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού), υπευθύνους ανακύκλωσης και βιοαποβλήτων σε σχολεία και υπηρεσίες, οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, ιδιωτικούς φορείς καθώς και σε εγχειρήματα εφαρμογών βιώσιμης διαχείρισης υλικών και πολίτες.

Διοργάνωση

Η ημερίδα αποτελεί μία από τις δράσεις του έργου “Mind the Waste” – “Το νου σου στα απορρίμματα”, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του Μέτρου «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες» και υλοποιείται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Place Identity Clusters, με την συνεργασία του Δήμου Βύρωνα και του Ελληνικού Δικτύου “Φίλοι της Φύσης” (Πανελλαδικό Σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δηλώσεις συμμετοχής: https://www.mindthewaste.gr/participation-form

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και μέσω live streaming στα κανάλια του Δήμου Βύρωνα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Comments are closed.


Recent Posts

ΟΣΕ: Καθυστερήσεις μέχρι και 3 ωρών στα δρομολόγια -Απίστευτη ταλαιπωρία για επιβάτες

Στο έλεος της κακοκαιρίας και της ανοργανωσιάς του ΟΣΕ βρέθηκαν εκατοντάδες επιβάτες από τα ξημερώματα της Τρίτης. Με συνολικές καθυστερήσεις…

2 λεπτά ago

Εξιτήριο από τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων πήρε η 17χρονη μητέρα

Νίκησε τη μάχη για τη ζωή η 17χρονη κοπέλα που είχε γεννήσει στο Νοσοκομείο Χανίων και στη συνέχεια υπέστη σηπτικό…

2 λεπτά ago

Φορτηγά: Κανονικά η κυκλοφορία σε Αθηνών-Θεσσαλονίκης, Αττική Οδό, Υμηττό, Αιγάλεω

Αίρεται, λόγω ύφεσης της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», η απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων σε όλο το μήκος…

9 λεπτά ago

Απάντηση Τσιάρτα στη μητέρα του και την αδελφή του: Ο πατέρας μου ψήφιζε ΠΑΣΟΚ

Λίγο μετά την τοποθέτηση της μητέρας και της αδερφής του, οι οποίες δήλωσαν ότι δεν έχουν καμιά σχέση μαζί του…

15 λεπτά ago

Βρετανία: Μίνι ανασχηματισμός από τον Σούνακ, μετά από 100 ταραχώδεις ήμερες

Σε μίνι ανασχηματισμό προχώρησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, με επίκενττο την ενεργειακή ασφάλεια, μετά από 100 δύσκολες μέρες στο…

16 λεπτά ago

Καλάθι του νοικοκυριού: Το 84% θα προτιμούσε να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα

Αυξημένο είναι το ποσοστό των καταναλωτών που αγόρασαν προϊόντα από το καλάθι του νοικοκυριού, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου…

23 λεπτά ago