Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Να παρέμβει το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων στο Ελληνικό

Την παρέμβαση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, για τη διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών, μετά τις εικόνες ντροπής που κατακλύζουν τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο της χώρας, οι οποίες αποτυπώνουν τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στους χώρους φιλοξενίας, ζήτα με σημερινή επιστολή του στο ΚΕΕΛΠΝΟ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Σε αυτή καλεί το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να παρέμβει προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η δημόσια υγεία όσο και η υγεία των ανθρώπων που φιλοξενούνται, καθώς όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει οι συνθήκες αυτές δημιουργούν κινδύνους εξάπλωσης σοβαρών μολυσματικών ασθενειών, όπως η ελονοσία, που εθεωρείτο ότι είχαν εξαλειφθεί στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής:

«Το πλέον χαρακτηριστικό  παράδειγμα αφορά στις εγκαταστάσεις του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου πραγματικά η κατάσταση είναι δραματική, χωρίς να έχει υπάρξει καμία απολύτως αντίδραση από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Επίσης, πληροφορούμεθα από Δημάρχους όλης της χώρας ότι οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων που έχουν δημιουργηθεί στα όρια τους δεν είναι αποδεκτές. Οι συνθήκες αυτές σας είναι άλλωστε γνωστές από το έγγραφο του Αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Καθηγητή κ. Μπένου, στο οποίο περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση καθώς και η ανάγκη να κλείσουν άμεσα κάποιοι από τους χώρους αυτούς.

Ο Ι.Σ.Α., εδώ και πολλούς μήνες, έχει δημοσίως, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, επισημάνει τόσο τις άθλιες συνθήκες διαμονής των προσφύγων, όσο και τους κινδύνους που οι συνθήκες αυτές εγκυμονούν για τη Δημόσια Υγεία, τον τοπικό πληθυσμό και τους πρόσφυγες.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η Κεντρική Εξουσία δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, αφού πέραν των χθεσινών εξαγγελιών από πλευράς πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ψεκασμών, δεν ανακοινώθηκε καμία άλλη ουσιαστική παρέμβαση.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν μπορεί να μην υπάρχει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία αντιμετώπισης ζητημάτων, όπως αυτό που έχει αναδειχθεί στην περίπτωση του Ελληνικού».

Ζητείται, επίσης, από τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να προχωρήσει στη διερεύνηση των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, καθώς και να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου να διαφυλαχτεί η δημόσια υγεία και η υγεία των ανθρώπων που σήμερα ζουν εκεί. «Έχουμε όλοι μας ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, τους πολίτες και τους πρόσφυγες να διαφυλάξουμε όχι μόνον την υγεία τους, αλλά και την ίδια την αξιοπρέπεια τους», καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ, ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!