«Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί στο πλευρό των επαγγελματιών της εστίασης»

«Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να σταθεί στο πλευρό των επαγγελματιών της εστίασης»

Τα προβλήματα επιβίωσης του χώρου της εστίασης και η έλλειψη έμπρακτης στήριξης από την δημοτική αρχή του Αμαρουσίου αναδείχθηκαν από την 3η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η δημοτική παράταξη #Ενωμένο Μαρούσι με θέμα «Πανδημία στην Εστίαση».

Στην επιτυχημένη εκδήλωση, την οποία έχουν παρακολουθήσει σχεδόν 9.000 άτομα, το λόγο είχαν κυρίως οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες της εστίασης, ενώ ο δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Σίμος Ρούσσος ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η αρχή του όμορου δήμου για την στήριξη των επιχειρηματιών της περιοχής.

Ο κ. Ηλίας Μαμαλάκης, από τους πιο διάσημους και αγαπητούς μάγειρες της χώρας και επιχειρηματίες της εστίασης εξέπεμψε το σήμα κινδύνου για τον χώρο τονίζοντας ότι: «Με κάποιες διακυμάνσεις μικρού τζίρου, η εστίαση είναι «νεκρή» εδώ και ένα χρόνο. Η αναστολή εργασίας, η ενίσχυση ενοικίου και οι επιστρεπτέες προκαταβολές απλά συντηρούν τον «νεκρό», του έχουν βάλει έναν ορό. Και απλά υπάρχει η προσδοκία για την ημέρα που θα βγει το «φάρμακο»».

«Πολύ φοβάμαι ότι την ημέρα που θα ανοίξει η εστίαση και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους, θα φανεί το μέγεθος της καταστροφής και ιδιαίτερα για τις μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις», επισήμανε ο κ. Μαμαλάκης.

«Είναι σημαντικό να ακούσουν οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης και σε αυτό βοηθάει η συζήτηση που διοργανώνει το #Ενωμένο Μαρούσι, τα αιτήματα, τον πόνο και την καθημερινότητα των ανθρώπων της εστίασης», ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Χαλανδρίου.

Ο κ. Σίμος Ρούσσος υπογράμμισε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε μαζί με τους επιχειρηματίες της εστίασης έναν οδικό χάρτη για να ξεπεραστεί η κρίση. Η βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι σταγόνα στον ωκεανό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, αλλά έχει σημασία να δείξει η τοπική αυτοδιοίκηση ότι βρίσκεται στο πλευρό των επιχειρηματιών και εργαζόμενων της εστίασης».

Η κυρία Ειρήνη Ρομποτή, επιχειρηματίας της εστίασης στο Μαρούσι («Πίττα του Παππού») εξομολογήθηκε ότι: «Εάν κλείναμε στο δεύτερο lockdown και δεν συνεχίζαμε την λειτουργία μας μέσω delivery, δεν γνωρίζω εάν θα ανοίγαμε ξανά την επιχείρηση μας παρότι είμαστε χρόνια στο Μαρούσι».

Ο κ. Μάκης Ρούσσος του καφέ «Seasons» τόνισε ότι: «Στα μέτρα στήριξης της Πολιτείας δεν προβλέπεται τίποτα για την επιβίωση των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων παρότι ολόκληρες οικογένειες ζουν από μικρές κυρίως επιχειρήσεις. Το «άνοιξε-κλείσε» μιας επιχείρησης εστίασης, που έχει γίνει δύο φορές μέχρι τώρα, κοστίζει 3.000 ευρώ. Ζητάμε από τον Δήμο να είναι «σύμμαχος» μας γιατί όταν κλείνει η εστίαση μειώνεται και η επισκεψιμότητα στα καταστήματα λιανικής και το αντίστροφο».

Ο κ. Σωτήρης Κωτσάκης του καφέ, μπαρ, εστιατορίου Nobell πρότεινε: «Να υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ του Δήμου Αμαρουσίου και των επιχειρηματιών της εστίασης ώστε από κοινού να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα και να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις του 2021. Η τιμή των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων στο Μαρούσι είναι ίδια τα τελευταία 11 χρόνια, κάτι που είναι παράλογο, ενώ και το κανονιστικό πλαίσιο είναι απαρχειωμένο και παρακαλάμε για μια ομπρέλα ή για μια ζαρντινιέρα».

«Απευθύνθηκα το περασμένο καλοκαίρι στον δήμο Αμαρουσίου για να τοποθετήσω μετά τις εννέα το βράδυ ένα περιορισμένο αριθμό τραπεζοκαθισμάτων στον πεζόδρομο που βρίσκεται έξω από το μαγαζί μου και η απάντηση που πήρα ήταν αρνητική γιατί υπάρχουν δύο κολώνες και ένα παγκάκι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστάσιος Γκορτζάς, επιχειρηματίας του Ρακομπελάδικο.

Ο κ. Σταύρος Κασιώτης μέλος του Συντονιστικού του Κύκλου Επαγγελματικών Εστίασης και ιδιοκτήτης του μπαρ Low Profile στο Σύνταγμα τόνισε ότι: «Ζητάμε η αποζημίωση αναστολής των εργαζομένων να ανέβει στα 800 ευρώ και να προβλεφθεί αποζημίωση από τώρα και αναδρομικά και για τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης. Περιμένουμε ότι το καλοκαίρι του 2023 θα επανέλθει η κίνηση των επιχειρήσεων εστίασης τα επίπεδα προ της πανδημίας».

Ο κ. Κυριάκος Χάγερ, event manager στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μετέφερε τα μέτρα στήριξης και τις συνθήκες που επικρατούν εν μέσω πανδημίας για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους της εστίασης στην Κύπρο και στην Γερμανία. Πρότεινε, επίσης, οι επιχειρηματίες της εστίασης να αναλάβουν οι ίδιοι την πρωτοβουλία για δράσεις εξωστρέφειας και κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων στην δημοτική αρχή.

«Ως #Ενωμένο Μαρούσι καταθέσαμε από το πρώτο lockdown ακόμη δέσμες προτάσεων στην διοίκηση του κ. Αμπατζόλγου για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων εστίασης», σημείωσε ο κ. Πέτρος Κούκουζας, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης μας και υπογράμμισε ότι: «Δυστυχώς η διοίκηση, ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι παρά την ευμενή φρασεολογία τους έμειναν ουσιαστικά αδρανείς, περιμένοντας μόνο τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις αποφάσεις της κυβέρνησης».

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Δαμιανός Παπαχατζής.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΜΑΡΟΥΣΙ, ΕΣΤΙΑΣΗ, ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΚΗΣΗ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]