δεν-δίνουν-τα-αποθεματικά-τους-οι-αιρε-170938
ΔΗΜΟΙ | 21.04.2015 | 20:59

Δεν δίνουν τα αποθεματικά τους οι αιρετοί παρά τις διευκρινίσεις Μάρδα – Οι αποφάσεις της ΚΕΔΕ και η συμπόρευση της ΕΝΠΕ

Με κόντρα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και πολλών από τους παριστάμενους δημάρχους ξεκίνησε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ με αντικείμενο την ΠΝΠ της κυβέρνησης με την οποία δεσμεύονται τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ. Αν και ο αναπληρωτής υπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για «στάση πληρωμών παρά μόνο για μετάθεση τους» από τους δήμους, το κλίμα που συνάντησε από «γαλαζοπράσινους» δημάρχους ήταν εχθρικό.

Οι τρεις διευκρινίσεις Μάρδα

Να σημειωθεί ο κ. Μάρδας κάλεσε τους δημάρχους να εφαρμόσουν την απόφαση της κυβέρνησης διευκρινίζοντας ότι η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στην ΤτΕ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους:

-Οι δήμοι θα αποστέλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο.

-Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.

-Όποιος δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της «Αττικό Μετρό» που πριν από 20 ημέρες τοποθέτησε στην Τράπεζα της Ελλάδας 450 εκατ. ευρώ και μετά από λίγο ζήτησε πίσω 150 εκατ. και τα πήρε.

O κ. Μάρδας εκτίμησε ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει τουλάχιστον δύο μήνες και ότι θα συγκεντρώσει 5,5-6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισ. θα είναι από την Αυτοδιοίκηση.

Το ψήφισμα της ΚΕΔΕ

Παρ’ όλες τις διευκρινίσεις, στην πλειοψηφία τους οι δήμαρχοι δεν πείσθηκαν και Η ΚΕΔΕ εξέδωσε ψήφισμα το οποίο συμφώνησαν όλοι εκτός από την παράταξη της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας η οποία ψήφισε λευκό για λόγους που δεν ανταποκρίνονταν στο σκεπτικό της.

Στο ψήφισμα αυτό η ΚΕΔΕ:

  1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
  2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
  3. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
  4. Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.
  5. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
  6. Δηλώνει αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα δοθεί, με σκοπό να ακυρώσει το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
  7. Καλεί τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

Η συζήτηση Μάρδα – Περιφερειαρχών 

Οι περιφερειάρχες μετά τη συζήτηση με τον κ. Μάρδα (σ.σ. επέμεινε στις αρχικές του προτάσεις και για τις Περιφέρειες) χαρακτήρισαν την απόφαση “βίαιη συνταγματική εκτροπή”, καθώς, όπως ανέφεραν, παραβιάζεται το άρθρο 102 του Συντάγματος που εξασφαλίζει το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ. Για ανάγκη προσφυγής στο ΣτΕ έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, σε δηλώσεις του, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να το πράξει ο ίδιος προσωπικά, αν δεν προσέφευγε συλλογικά η ΕΝΠΕ.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε: «Στις κρίσιμες αυτές ώρες για τον τόπο και την εθνική μας οικονομία πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Την πατρίδα αυτή την έχουμε όλοι μαζί ως Ελληνίδες και Έλληνες. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είμαστε ο στυλοβάτης της αναπτυξιακής προσπάθειας».

Οι περιφερειάρχες επισήμαναν ακόμα ότι με την κατάθεση των διαθεσίμων τους, κινδυνεύουν να μείνουν στον αέρα αναπτυξιακά έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να χαθούν τα σχετικά κονδύλια, να πληγεί η ανάπτυξη, να αυξηθεί η ανεργία και να απαιτηθεί να αποζημιώσουν τους εργολάβους που στο μεταξύ θα έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Κατηγόρησαν, επίσης, τον κ. Μάρδα ότι με την απόφασή του αιφνιδίασε τους ίδιους, ενώ, μέχρι πρόσφατα, διαβεβαίωνε ότι δεν θα πειραχτούν τα διαθέσιμα. Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχτηκε ότι έπρεπε να προηγηθεί διάλογος, αλλά δεν έγινε, λόγω στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς.

Η ΕΝΠΕ κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα:

“H αυτοδιοίκηση, όπως και στο παρελθόν, έχει δείξει ότι είναι πρόθυμη να συμβάλει στις εκρηκτικές ανάγκες της πατρίδας και της κοινωνίας μας. Είναι συνεπώς αυτονόητο ότι σε συνεργασία με την Κυβέρνηση θα εκτιμήσει το μέγεθος του προβλήματος, θα συνδράμει στον αγώνα της και θα αντιδράσει ανάλογα. Είναι αντίθετη όμως σε μονομερείς ενέργειες που πλήττουν το κύρος και την αυτονομία της αυτοδιοίκησης όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Κρίνοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος ζητεί άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι Περιφερειάρχες δεν θα μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμα όπως ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου”.

Συμπερασματικά, αποφασίστηκε να υπάρξει “κοινό μέτωπο” ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ για τη μη εφαρμογή (“απειθαρχία”) της ΠΝΠ και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.