Η aftodioikisi.gr στο συνέδριο της ΚΕΔΕ – Δείτε σε ζωντανή σύνδεση όλα όσα συμβαίνουν στο προσκήνιο και το παρασκήνιο

Παρουσία πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων κομμάτων, ξεκίνησαν σήμερα λίγο πριν τις 12 και μισή στη Σιθωνία της Χαλκιδικής, οι τριήμερες εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η aftodioikisi.gr βρίσκεται εκεί και σας ενημερώνει για όσα συμβαίνουν σε απευθείας μετάδοση  αλλά και για τα παρασκήνια του συνεδρίου (τις αγκαλιές και τα χαμόγελα του Αντώνη Σαμαρά, με ποιον υπουργό συνταξίδεψε ο Γιώργος Καμίνηςτην ατρακτιόν του συνεδρίου, το πηγαδάκι του Σταύρου Θεοδωράκη, την «συγνώμη» του Δ. Αβραμόπουλου στον Γ. Καμίνη αλλά και τη διαφορά φάσης Σαμαρά-Τζιτζικώστα).

Το συνέδριο της ΚΕΔΕ συγκαλείται σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο τόσο για τη χώρα, όσο και για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης και θα εκπονήσει, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Πατούλης, το πενταετές στρατηγικό σχέδιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συμπίπτει δε με ανοιχτά μεγάλα για την Αυτοδιοίκηση ζητήματα, όπως το μεταναστατευτικό, οι υποχρηματοδότηση των δήμων, η ανθρωπιστική κρίση, η διαχείριση απορριμμάτων κ.ά. Στόχος είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την «αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους πολίτες μπροστά».

Στην ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Πατούλης άσκησε μεν κριτική στην κυβέρνηση για την ΠΝΠ αλλά εκφράστηκε θετικά τόσο για τις αλλαγές σε αυτή δίνοντας το σύνθημα για θετική απόφαση του συνεδρίου αναφορικά με τα ταμειακά διαθέσιμα όσο και για τις αλλαγές στον Καλλικράτη.

Το συνέδριο ξεκίνησε με την ομιλία του δημάρχου Σιθωνίας Ιωάννη Τζίτζιου ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάνω από κόμματα και παρουσίασε ως βασική προϋπόθεση για να μπορέσει να επιτευχθεί η ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. «Με χαοτικές περικοπές και μειώσεις πόρων» δεν μπορεί να επιτευχθεί ανάπτυξη σημείωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι οι αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορούν να ασκηθούν λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. «Είστε εδώ για να διεκδικήσουμε αυτά που αρμόζουν στους δήμους μας και στους πολίτες μας. Είμαστε εδώ γα να παλέψουμε για την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκπήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, μίλησε με σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση.

Ακολούθησαν μεταξύ άλλων εξής ομιλίες:

Απόστολος Τζιτζικώστας (περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας)

«Περάσαμε  με πολύ καλό βαθμό τη μάχη συνεισφέραμε στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού, αντέξαμε στην ισχυρή πίεση των περικοπών των προϋπολογισμών μας και ταυτόχρονα καταφέραμε να είμαστε στο πλευρό των πολιτών.

Πιστεύω βαθιά στην ουσιαστική συνεργασία. Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον.  Οι δύο βαθμοί πρέπει να διεκδικούν και να λειτουργούν ενωμένοι.»

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του κ. Πατούλη στο λόγο του κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος αναφώνησε: «Ναι πρέπει να είμαστε ενωμένοι».

Κώστας Αγοραστός (περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ)

«Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματά μου σήμερα, γιατί βρισκόμαστε σε μια στιγμή υπερμετρης εθνικής ανάγκης όπου κυριαρχεί η αγωνία στους πολίτες. Δε γνωρίζουμε τι ξημερώνει αύριο, αν θα πληρωθεί ο μισθωτός, ο εργαζόμενος, εάν θα ενεργοποιηθεί το ΕΣΠΑ.

Ήμαστε ξεκάθαροι στην εθνική προσπάθεια και πάνω από όλα βάζουμε την πατρίδα μας  γιατί σε μια καταστροφή κανείς δεν είναι ασφαλισμένος.  Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία χτίζουμε γέφυρες, όχι σινικά τείχη. Κάνουμε πράξη τη συνεργασία, κάναμε μια δημιουργική ανατροπή που έρχεται από τους πολίτες στις ηγεσίες, για αυτό είπαμε : πάμε από την αρχή, θα φτιάξουμε μια καινούρια αρχή.

Μεγαλύτερη αντιμεταρρυθμιστική δύναμη είναι ο κομματισμός του κράτους. Δεν μπορεί να έρχονται νομοσχέδια στη Βουλή και να τα μαθαίνουμε από τον Τύπο. Εάν γίνεται κατ΄αυτόν τον τρόπο, κάτι κρύβεται. Μήπως χρειάζεται να κάνουμε όλοι μια θεραπεία αλήθειας για να αλλάξουμε τα πράγματα;

Ζητάμε να χτίσουμε γέφυρες, να αλλάξουμε αυτό το στρίβειν δια της πολιτικής απόφασης. Ζητάμε να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. Για το αυριανό σχέδιο χρειάζεται ευρύτερη πολιτική συναίνεση. Είμαστε πρόθυμοι έτοιμοι για συνεργασία και ενότητα δυνάμεων.

Ας γίνει μια μεγάλη προσπάθεια. Πιστεύω αυτό το συνέδριο να είναι διαφορετικό γιατί και οι καιροί είναι διαφορετικοί.»

Α. Σαμαράς: Δεν πρόκειται να χαριστούμε αν ρίξουν τη χώρα στα βράχια

Επίθεση στην κυβέρνηση και στα όσα προεκλογικά είχε δεσμευθεί εξαπέλυσε ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Χαλκιδική. Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τη κυβέρνηση να διορθώσει άμεσα το λάθος της, ενώ αναφερόμενος στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο πρόγραμμα Καλλικράτης υποστήριξε ότι αυτό γίνεται σε λάθος χρόνο και με λάθος τρόπο. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι δήμοι στην ανάπτυξη κοινωνικών δομών και υπηρεσιών στήριξης σε όσους επλήγησαν από την κρίση. Επίσης υποστήριξε ότι οι δήμοι στη προσπάθεια να βρει η χώρα από την κρίση μπορούν και πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μακεδονίας-Θράκης)

«Δήμοι και κυβέρνηση οφείλουν να συνεργαστούν συλλογικά και υπεύθυνα για να κτίσουν μια σχέση που να γεννά προοπτικές για τη χώρα. Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα, οι προοπτικές των δήμων της περιοχής είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανάπτυξή της.

Είναι σημαντικό όσοι διαθέτουν υψηλό αίσθημα ευθύνης να αντιληφθούν ότι οφείλουμε να εργαστούμε συλλογικά, μεθοδικά, υπεύθυνα και από κοινού. Να χτίσουμε μια σχέση που γεννά προοπτικές και ελπίδες. Διαβεβαιώνω ότι η ηγεσία του ΥΠΕΣΔΑ είναι δίπλα σας. Καλώ να απελευθερώσουμε όλες τις πααγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας μας.»

Θέμης Μπαλασόπουλος: Οι υπηρεσίες έχουν ερημώσει

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι αλλά και για την ερήμωση  των υπηρεσιών, που αποδυναμώθηκαν από ανθρώπινο δυναμικό, μίλησε ο απερχομενος πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος ενώ  κατέστησε σαφές ότι δεν μπορεί  να συνεχίσουν να λειτουργούν υπηρεσίες με προσωπικό που εργάζονται με ελαστικές θέσεις  εργασίας.

Ζήτησε, να υπάρξει συνεργασία ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αναβάθμισης υπηρεσιών, ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και για να καταλήξουν  κυβέρνησης, αιρετοί και εργαζόμενοι , τι Τοπική  Αυτοδιοίκηση θέλουν.

Ιωάννης Καραβοκύρης : Αναμένω χρήσιμα συμπεράσματα από τις εργασίες του συνεδρίου

Στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στο έργο της   Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος  του ΑΣΕΠ Γιάννης Καραβοκύρης.  Αναφέρθηκε με  θετικά λόγια στη μακροχρόνια συνεργασία που είχε   με τη διοίκηση της ΚΕΔΕ,  και κατά τη διάρκεια της   προηγούμενης  θητείας του  ως προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ διαβεβαίωσε ότι  θα  εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα από τα πορίσματα των εργασιών του συνεδρίου.

Στον χαιρετισμό του ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης αρνήθηκε να απαντήσει στον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, που είχε επιτεθεί νωρίτερα στην κυβέρνηση, και εξήγησε ότι οι κομματικές αντιπαραθέσεις δεν βοηθάνε την αυτοδιοίκηση. Παράλληλα τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις μεγάλες τομές που έχει δεσμευθεί.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι πρέπει να αλλάξει η εικόνα των δημάρχων στους προθαλάμους του υπουργού, της γενικής γραμματείας, του επιχειρηματία και του καναλιού, των σκουπιδιών στους δρόμους, των υπηρεσιών των Δήμων με ανειδίκευτο προσωπικό και της ατελέσφορης συνάντηση του δημάρχου με τον περιφερειάρχη και την αποκεντρωμένη διοίκηση.
Από το ΚΚΕ ο Νίκος Σοφιανός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει δείξει αρνητικά δείγματα γραφής και διαμαρτυρήθηκε γιατί απέρριψε στη Βουλή πρόταση του ΚΚΕ υπέρ των απασχολουμένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Μήνυμα του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου μετέφερε στο συνέδριο ο Θεόδωρος Τοσουνίδης.
Από το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά υπεραμύνθηκε του «Καλλικράτη» και κάλεσε την κυβέρνηση να μην τον «κατεδαφίσει», διότι έχει θετικά στοιχεία.

Μάρκος Δαρδαμάνης: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να επιλέξει τη στάση της

Στα συσσωρευμένα προβλήματα των δήμων,   στις αστοχίες, τις αδυναμίες και τις αγκυλώσεις , αλλά και στη δυσμενή μεταχείριση από την κεντρική διοίκηση  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία βίωσε πολλαπλές ανατροπές, αλλεπάλληλες διοικητικές και οικονομικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στη δραστική συρρίκνωση των πόρων της, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΠ-ΟΤΑ, Μάρκος Δαρδαμάνης.

Η Αυτοδιοίκηση όπως είπε απέναντι στην υφιστάμενη κατάσταση θα πρέπει να επιλέξει τη στάση της. Θα πρέπει να προχωρήσει στον καθορισμό και την εξαγγελία ενός ριζικού πλαισίου αναβάθμισης της, ή, αν θα αρκεστεί στο υπάρχον σύστημα χρηματοδότησης και θα αποδεχθεί το πάγωμα των προσλήψεων στις υπηρεσίες της και αν θα διαχειριστεί με εποχικό προσωπικό τις νέες προκλήσεις που έρχονται.

Εξέφρασε την πεποίθηση τοπική αυτοδιοίκηση  και κυβέρνηση μπορούν να συνεργαστούν για την  επίλυση των προβλημάτων και την εξεύρεση των πόρων που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία υπηρεσιών και δομών.

Δείτε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του συνεδρίου

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!