γραμματικό-επικοινωνιακό-τρικ-ο-χυτυ-314605
ΔΗΜΟΙ | 23.10.2009 | 12:23

Γραμματικό: επικοινωνιακό τρικ ο ΧΥΤΥ

Επικοινωνιακούς λόγους και όχι την ουσία του προβλήματος θεωρεί ότι εξυπηρετούν οι ανακοινώσειςτου υπουργείου Περιβάλλοντος, για μη λειτουργία ΧΥΤΑ στο Γραμματικό αλλά Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, ο πρόεδρος της κοινότητας Νίκος Κούκης, εκφράζοντας τη διαφωνία του και έντονες επιφυλάξεις για το τι μέλει γενέσθαι. Κάτοικοι και κοινότητα παραμένουν επί ποδός και δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, οι εργασίες των μηχανημάτων στην περιοχή διεκόπησαν, καθώς η Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε πως στον χώρο κατασκευής ΧΥΤΑ βρέθηκαν αρχαία τμήματα κτίσματος.

Όπως τόνισε στην αυτοδιοίκηση gr ο κοινοτάρχης, λίγες μέρες μετά τις εκλογές απέστειλε έγγραφο στην υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και στουπουργείο Δημόσιας Τάξης, ζητώντας να γίνει σύσκεψη για το θέμα της χωματερής. «Χωρίς καμία απάντηση, μας φέρανε δέκα μηχανήματα για να συνεχίσουν το καταστροφικό έργο του ΧΥΤΑ» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «εφόσον όπως ισχυρίζεται η υπουργός, δεν θα γίνει ΧΥΤΑ αλλά ΧΥΤΥ, οι οποίοι προϋποθέτουν εργοστάσια και αξιοποίηση των παραγομένων απαρριμμάτων, για ποιό λόγο τόση βιασύνη με αυταρχικές μεθόδους για να ολοκληρώσουν τη δημοπράτηση του έργου;».

Τόνισε μάλιστα ότι «έτσι ξεκίνησαν και τα έργα στα Λιόσια και μετά από 25 χρόνια όχι απλά εργοστάσια και αξιοποίηση των παραγόμενων προϊόντων δεν έγινε, αλλά η περιοχή κορέστηκε μόνο από αυτούσια απορρίμματα χωρίς καμία επεξεργασία. Ποιός μας εγγυάται ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και εδώ όταν η αλληλουχία των γεγονότων συνηγορεί για το αντίθετο».
Και κατέληξε: «ας σταματήσουν τα έργα για να μας πείσουν ότι μέσα από διάλογο μπορούμε να βρούμε λύση σύμφωνα μ ε ό,τι επιτάσσει η σύγχρονη τεχνολογία».

Η υπουργός Περιβάλλοντος, πάντως, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο Γραμματικό, αλλά Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), τονίζοντας ότι στο Γραμματικό «θα θάβεται υπόλειμμα και όχι απόβλητο».

Με τον κίνδυνο να χαθούν τα σχετικά ευρωπαϊκά κονδύλια και υπό την απειλή των προστίμων, στόχος του υπουργείου περιβάλλοντος είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, που προβλέπει τη διαμόρφωση και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου μείωσης των αποβλήτων, με την Αττική να αποτελεί την αιχμή του δόρατος. Στο πλαίσιο αυτό, θα προωθηθούν η ανακύκλωση και η επεξεργασία των αποβλήτων, ώστε αυτά που θα καταλήγουν στους ΧΥΤΥ να είναι λίγα υπολείμματα.

Πρώτη ενέργεια, είναι η δημοπράτηση στις αρχές του 2010 της κατασκευής εργοστασίου επεξεργασίας και διαχωρισμού απορριμμάτων στο Γραμματικό, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των αντιδράσεων των κατοίκων. Μάλιστα, οι εργασίες για την κατασκευή της χωματερής στην περιοχή έχουν διακοπεί, καθώς οι μπουλντόζες έφεραν στην επιφάνεια υπολείμματα κτηρίου της ύστερης αρχαιότητας.

Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει να προωθήσει κατεπείγουσες ενέργειες για την άρση του αδιεξόδου στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας. Για τον λόγο αυτό θα συστήσει διυπουργική επιτροπή, με πρωταρχικό στόχο «να προχωρήσουμε σ’ ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με μείωση, ανακύκλωση, αξιοποίηση και ταφή μόνο των υπολειμμάτων», όπως τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός.

          Τι δείχνει έρευνα για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Στο μεταξύ, σε ημερίδα για τη Διαχείριση Απορριμμάτων που διοργανώθηκε από το Σουηδικό Εμπορικό Συμβούλιο και την Invest in Greece, επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα έως το τέλος του 2011 θα πρέπει να επιτυγχάνει, μεταξύ άλλων, ανάκτηση 60% των απορριμμάτων συσκευασίας και ανακύκλωση του 55%- 80% των συσκευασιών που καταλήγουν σήμερα στα σκουπίδια. Ακόμη, μέχρι το 2010 θα πρέπει να μειωθούν σε ποσοστό 25% τα βιοαποδομήσιμα αστικά απορρίμματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων σήμερα στην Ελλάδα τονίστηκε ότι από το σύνολο των 5 εκατομμυρίων τόνων αστικών αποβλήτων που παρήχθη το 2008 διατέθηκε σε χώρους υγειονομικής ταφής, αλλά και σε χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης ποσοστό της τάξεως του 75%, ενώ αξιοποιήθηκε μέσω ανακύκλωσης ποσοστό 25% έναντι 6% που ήταν το 2004. Η ετήσια μείωση του όγκου των αποβλήτων από την ανακύκλωση εκτιμάται σε 5,2 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα είναι 380.000 τόνοι ανά έτος.

Επίσης, με βάση τον περιφερειακό σχεδιασμό έργα, του οποίου εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2007-2013, προβλέπεται η υλοποίηση συνολικά 54 υγειονομικών χώρων ταφής, 76 σταθμών μεταφόρτωσης, 37 μονάδων μηχανικής επεξεργασίας και λιπασματοποίησης, 2 μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης, 112 χώρων υγειονομικής ταφής αδρανών και 42 κέντρων ανακύκλωσης.