Γλυφάδα και Αυτοδιοίκηση-Κρίσιμες επιλογές, με περισυλλογή

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και αν μπαίνουν στη σκιά των άλλων εκλογών, είναι πολύ κρίσιμες. Η επικαιρότητα έχει στρέψει την προσοχή της αποκλειστικά σχεδόν στα πολιτικά συμπεράσματα των επικείμενων εκλογών. Στην κομματική τους αντιστοίχιση και τι αυτό θα σημάνει για το πολιτικό σκηνικό. Φυσικά, μετά από μία πλήρη τετραετία χωρίς εκλογές σε κανένα επίπεδο, αυτό είναι εύλογο. Ο λαός και στις ευρωεκλογές και στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, θα εκφραστεί μαζικά και κυρίαρχα και θα επιδώσει σε όλους  την απόφασή του. Γιατί αυτό είναι οι εκλογές και τίποτε λιγότερο. Μια κυρίαρχη και δεσμευτική για όλους απόφαση του λαού.

Από εκεί και μετά όμως, πρέπει να δούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και σοβαρότητα το θέμα των εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες. Πρώτα απ’ όλα γιατί εκεί στην Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πλέον πλήθος αρμοδιοτήτων, με άμεση επιρροή στην καθημερινότητά μας και τελικά στην ποιότητα της ζωής μας. Ίσως λιγότερες από όσες θα θέλαμε όσοι πιστεύουμε διαχρονικά στο θεσμό και τον θέλουμε ενισχυμένο, με πόρους και αρμοδιότητες, δίπλα στον πολίτη, αλλά πάντως με πολλές και σημαντικές. Κι έπειτα, με την αλλαγή του σχετικού Νόμου και την εισαγωγή του «Κλεισθένη», αυτή τη φορά η επιλογή από τους πολίτες πρέπει να είναι πιο συνειδητή.

Ο νέος Νόμος επιθυμεί και επιβάλλει τις συνεργασίες και τις συναινέσεις. Θέλει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση για τα τοπικά θέματα. Μια συνεννόηση που οφείλει να βασίζεται σε προγραμματικές συγκλίσεις και διαφανείς διαδικασίες και όχι συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με αλλησβερίσι αξιωμάτων. Γι’ αυτό και η επιλογή των αιρετών από τους πολίτες πρέπει να είναι σοφή. Κάθε τυχόν επιπόλαιη επιλογή θα έχει σημαντικό κόστος. Μετρήσιμο και άμεσα αντιληπτό, αφού θα σημαίνει τη δυσλειτουργία του Δήμου/Περιφέρειας ή την πλήρη του διοικητική ανεπάρκεια.

Άρα πρώτο κριτήριο του πολίτη θα είναι βέβαια το διαχρονικό της αποτελεσματικότητας του υποψήφιου τοπικού άρχοντα. Της επάρκειάς του, τόσο από πλευράς εμπειρίας, όσο και προγραμματικής προετοιμασίας. Είδαμε στην τρέχουσα περίοδο πόσο προβληματικές υπήρξαν επιλογές «λαμπερών» ίσως, μα ακατάλληλων υποψηφιοτήτων. Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων είναι μια σοβαρή υπόθεση που δεν πρέπει να παίρνεται ελαφρά. Το επόμενο κριτήριο, σχετιζόμενο με το πρώτο, η σοβαρότητα του υποψηφίου και η δυνατότητά του να δημιουργει συναινέσεις. Συγκρουσιακοί άρχοντες, με διάθεση «αυτοκρατορική» στον τρόπο διοίκησης, δεν έχουν μέλλον. Κι αυτό πρέπει να το διασφαλίσουν οι πολίτες. Να δημιουργήσουν την αναγκαία εκείνη ισορροπία στα συμβούλια που δεν θα επιτρέψει αυθαιρεσίες και συμπεριφορές του χειρότερου παρελθόντος. Συμπεριφορές  χρεοκοπίας.

Και βέβαια πέραν του προσώπου του Δημάρχου-Περιφερειάρχη, περισσυλογή πρέπει να προηγηθεί της επιλογής των συμβούλων. Άνθρωποι με γνώση, όρεξη, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, άνθρωποι γνωστοί στην περιοχή τους με συγκεκριμένη διαδρομή, θα είναι σίγουρα χρησιμότεροι στο έργο που τους περιμένει. Άνθρωποι με γνώμονα την προσφορά στην περιοχή τους, θα βρουν ευκολότερα σημεία σύγκλισης, όπου αυτό χρειαστεί.

Η απόφασή μου για έκθεση στο Δήμο που μεγάλωσα και εργάζομαι, στη Γλυφάδα, ήταν απολύτως συνειδητή. Ενεργός πολίτης, με λόγο για τα δημόσια πράγματα, θέλησα να αναλάβω μερίδιο ευθύνης για το Δήμο μου. Έναν Δήμο προνομιούχο από τη φύση, που θα μπορούσε να είναι πρότυπο διοίκησης, αισθητικής και πολιτισμού, όχι μόνο στη χώρα, αλλά και ευρύτερα. Αυτό δεν έχει συμβεί για συγκεκριμένους λόγους και αντιλήψεις. Μιας πολιτικής αναχρονιστικής που αντιλαμβάνεται τη Διοίκηση με όρους διαχειριστικούς και πελατειακούς. Που βαφτίζει τα «μερεμέτια» και τα αυτονόητα έργα καλλωπισμού σε έργα πνοής και αφήνει τις αληθινές ευκαιρίες να περνούν. Που δεν αξιοποιεί διαθέσιμους πόρους, αλλά και τις ευκαιρίες όπως πχ της επένδυσης στο Ελληνικό για το Δήμο. Και που αντιλαμβάνεται τον Πολιτισμό, κυρίως ως προέκταση της ευτελούς διασκέδασης, με πολλά κατά τα λοιπά «φώτα» και φασαρία, αντί για τη διαδικασία εκείνη της αισθητικής, γνωσιακής  αναβάθμισης της περιοχής και της κοινωνίας. Της βιωματικής σχέσης με την Τέχνη και την Έκφραση, με τρόπο που καλύπτει τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου και δίνει διέξοδο στη δημιουργικότητά τους και απαντήσεις στα βασικά του ερωτήματα, χωρίς να παραβλέπει την ποιοτική ψυχαγωγία.

Η Γλυφάδα έχει και αυτή, όπως κάθε τόπος, τις ανάγκες και τα προβλήματά της. Ένας Δήμος που γιγαντώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, δίχως οι υποδομές να έχουν ακολουθήσει την αύξηση των αναγκών. Οι πολίτες θυμούνται πότε και από ποιους έγιναν τα βασικά έργα υποδομής. Από το Δήμο και την Περιφέρεια.

Εμείς, στη φάση αυτή, συντασσόμαστε σε μια Παράταξη με ιστορία προσφοράς στη Γλυφάδα, μαζί με έναν άνθρωπο, το Μάκη Φιλόπουλο, που έχει μακρά προϋπηρεσία και συγκεκριμένη προσφορά όπως και εχέγγυα ήθους και εντιμότητας και ζητούμε τη στήριξη των συμπολιτών μας. Γιατί έχουμε ξανακάνει όσα σήμερα υποσχόμαστε. Γιατί έχουμε αποδείξει πως και ξέρουμε και μπορούμε.  Γιατί η δική μας αντίληψη βάζει πρώτα απ’ όλα τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του, την Κοινωνική Αλληλεγγύη και τις δράσεις Πολιτισμού, ως κορωνίδα της παρέμβασής μας. Σε κάθε γειτονιά και όχι μόνο στη διαφημισμένη βιτρίνα μας. Και φυσικά την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου, για όλους, πριν από τα έργα εντυπωσιασμού.

Σε μια πόλη με σημαντικές ευκαιρίες και αρκετά προβλήματα, ζητάμε από τους συμπολίτες μας να σκεφθούν σοφά. Να μην επιτρέψουν σε κανέναν να διοικήσει με αυταρέσκεια ή αυθαιρεσία, όπως έχει συμβεί και είχε κόστος. Κανείς να μην μπορεί να αγνοήσει τους πολίτες, που εμείς θέλουμε συμμετόχους σε κάθε μεγάλη απόφαση. Η μάχη για τη Γλυφάδα θα είναι μια μάχη 2 γύρων. Στον α γύρο, ας στείλουμε στο δημοτικό συμβούλιο, τους πλέον άξιους συμβούλους, από όλες τις Παρατάξεις. Αυτούς που ξέρουν και που θα συνεργαστούν αύριο. Και στο β γύρο, να επιλέξουμε τον αξιότερο Δήμαρχο,με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Η Αυτοδιοίκηση αξίζει την προσοχή μας. Η Γλυφάδα αξίζει και μπορεί καλύτερα.

 

Νίκος Κασκαβέλης, Δικηγόρος- Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος στη «Νέα Αρχή-Δυνατή Γλυφάδα, με το Μάκη Φιλόπουλο

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΓΛΥΦΑΔΑ, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΚΡΙΣΙΜΕΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!