γιώργος-ιωακειμίδης-το-προεδρείο-της-621973
ΔΗΜΟΙ | 20.10.2021 | 07:30

Γιώργος Ιωακειμίδης*: Το προεδρείο της ΚΕΔΕ αρνήθηκε να αποδώσει ευθύνες στην κυβέρνηση

Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη διέψευσε και τις πλέον μετριοπαθείς προσδοκίες. Δεν εκπληρώθηκαν οι στόχοι του.  Αιτήματα, διεκδικήσεις, προβλήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2010, από τη χρονιά του «Καλλικράτη» μέχρι και σήμερα, ακούστηκαν στη διάρκεια των εργασιών, προσεγγίστηκαν από όλες τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις μη εξαιρουμένης της πλειοψηφούσας και μέχρι εκεί. Τίποτε περισσότερο! Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που παραβρίσκονταν στην αίθουσα του Συνεδρίου, απέφυγαν να μιλήσουν γι αυτά, για όσα άλλα μίλησαν τα παρέπεμψαν στις καλένδες του 2022 και για πολύ λίγα, όσα τα δάκτυλα του ενός χεριού, είπαν πως ΘΑ δρομολογηθούν άμεσα.

Εύλογος, λοιπόν, ο προβληματισμός. Γιατί ούτε και αυτή τη φορά μια κυβέρνηση με σχετικά νωπή την εκλογική της επικράτηση, επιλέγει να βαδίζει στα χνάρια όλων των προηγούμενων;

Γιατί δεν αξιοποίησε την ευκαιρία να βάλει  στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της, τον δάκτυλο «επί τον τύπον των ήλων», δηλαδή, να σκύψει στα χρονίζοντα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και να παρουσιάσει προτάσεις σαφείς, τεκμηριωμένες και αιτιολογημένες;

Να δούμε ποια είναι τα προβλήματα τα οποία μεταφέρονται από Συνέδριο σε Συνέδριο με την ίδια πάντα τύχη. Να μένουν στις καλένδες!
  • Η συγκρότηση ενός αποκεντρωμένου μοντέλου διοίκησης του κράτους με ανακατανομή αρμοδιοτήτων
  • Η αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών
  • Η ενίσχυση των Δήμων με νέο προσωπικό υψηλών δεξιοτήτων
  • Ο σχεδιασμός των χρηματοδοτικών αναπτυξιακών προγραμμάτων (Αντ. Τρίτσης, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης)
  • Ο συνολικός ψηφιακός μετασχηματισμός και η λειτουργία των «έξυπνων πόλεων»
  • Η απόδοση των παρακρατηθέντων οικονομιών πόρων
  • Η αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων στη διαχείριση και αξιοποίηση των απορριμμάτων και άμεση αναστολή της επιβολής τέλους ταφής
  • Η αναβάθμιση του ρόλου των Δήμων στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής και μέριμνας, υγείας και πολιτικής προστασίας.
  • Ο εξορθολογισμός των ΚΑΠ. Κάλυψη του συνόλου των λειτουργικών αναγκών των Δήμων.
  • Η αναχρηματοδότηση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων των παλιών οφειλών των Δήμων με νέα δάνεια και με χαμηλότερο επιτόκιο.

Σε όλα αυτά τα θέματα, δεν δόθηκε καμία απολύτως απάντηση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών με εξαίρεση, τα 320 εκατ. €  για smart cities (ψηφιακή διακυβέρνηση) και την πολύ μικρή αύξηση  του 15% στους ΚΑΠ.

Η απουσία απαντήσεων ήταν και η αιτία που σύσσωμες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να συμφωνήσουν με το Σχέδιο Συμπερασμάτων που παρουσίασε την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, η πλειοψηφούσα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ παράταξη.

Δυστυχώς, το προεδρείο της ΚΕΔΕ για μια ακόμη φορά, επιχείρησε να …τετραγωνίσει τον κύκλο! Υποστήριξε στις τριήμερες εργασίες όλες τις παραπάνω διεκδικήσεις κι όταν ήρθε η «ώρα του λογαριασμού» δηλαδή η ψηφοφορία, κατέβασε τους τόνους, στρογγύλεψε τις γωνίες και αρνήθηκε να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που αντιστοιχούν. Στην κυβέρνηση.

Την «παρτίδα» έσωσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίες αρνήθηκαν κατηγορηματικά να υποστηρίξουν ένα Σχέδιο Συμπερασμάτων που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.  Κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις, απαίτησαν την ενσωμάτωση τους και έθεσαν όρους που ως ένα βαθμό σώζουν το κύρος και τη δυναμική της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με πρόταση της «Νέας Αυτοδιοίκησης» της οποίας έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής της, ενσωματώθηκαν στο Σχέδιο Συμπερασμάτων τα ακόλουθα:

  • Μέχρι το τέλος του τρέχοντος Οκτωβρίου θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και θα προσδιορίσει τα επείγοντα θέματα που πρέπει να επιλυθούν σε διάστημα δύο μηνών..
  • Να συγκληθεί Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ τον προσεχή Ιανουάριο κι εφόσον δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα μας να δρομολογήσουμε σε άμεσο χρόνο κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Είμαστε σε αναμονή και σε ετοιμότητα. θέλουμε να ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα συναισθανθεί έστω και την τελευταία στιγμή τις ευθύνες της και θα σκύψει στα επείγοντα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αν, όχι, μονόδρομος οι κινητοποιήσεις μας.

*Δήμαρχος Νίκαιας -Ρέντη, επικεφαλής της “Νέας Αυτοδιοίκησης”