Ο χειμώνας τρομάζει τους δημάρχους

Με το φόβο των καταστροφών και, κυρίως, των ανθρώπινων θυμάτων ζουν οι δήμαρχοι αλλά και οι περιφερειάρχες σε όλη τη χώρα μετά τις φονικές πλημμύρες στη Ρόδο.  Μόλις έξι μήνες πριν τις εκλογές του Μαΐου με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και με ασαφείς (όπως υποστηρίζουν) αρμοδιότητες τα μπαζωμένα ρέματα (κυρίως) αλλά και το οδικό δίκτυο που σε πολλές περιπτώσεις βρίσκεται σε κακά χάλια δικαιολογεί απόλυτα τις ανησυχίες τους.

Κι αυτό γιατί τα έντονα καιρικά φαινόμενα φέρνουν στην επιφάνεια την αμέλεια ή την αδιαφορία που ενδεχομένως έδειξαν για ορισμένα σημαντικά προβλήματα, όπως είναι η επισκευή των δρόμων και ο καθαρισμός των ρεμάτων. Αμέλεια που μπορεί να αποβεί μοιραία σε περιπτώσεις που η καταιγίδα προκαλεί υποχώρηση του οδοστρώματος και υπερχείλιση των ρεμάτων.

Τα αποτελέσματα τα είδαμε πρόσφατα σε περιπτώσεις όπως της Ρόδου που θρηνήσαμε θύματα ή του Καματερού που η υποχώρηση του οδοστρώματος προκάλεσε ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές. Τότε ο ο δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού Νίκος Σαράντης  επέρριψε τις ευθύνες στα υπουργεία αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής γιατί, όπως είπε, δεν καθάρισε όπως είχε υποχρέωση τα ρέματα. Εδώ βρίσκεται από ότι φαίνεται και η ουσία του ζητήματος.

Οι αιρετοί υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα έχει να κάνει με την ασάφεια που υπάρχει γύρω από το ποιανού είναι η κάθε αρμοδιότητα, του δήμου ή της περιφέρειας ιδιαίτερα όσον αφορά στον καθαρισμό των ρεμάτων αλλά και με την έλλειψη κονδυλίων. Έτσι, από τη μια βλέπουμε δήμους να καθαρίζουν ρέματα με το προσωπικό είτε  της ΔΕΥΑ είτε της διεύθυνσης καθαριότητας , όπως έκαναν πρόσφατα οι δήμοι Ερέτριας, Φιλιατών, Ρήγα Φεραίου και άλλοι.

Σε άλλες περιπτώσεις οι δήμοι «πετάνε το μπαλάκι» στις περιφέρειες, ειδικά όταν πρόκειται για ρέματα που αγγίζουν τα όρια περισσότερων από έναν δήμων. Τότε οι περιφέρειες ισχυρίζονται πως το ΥΠΕΚΑ δεν τους δίνει χρήματα για να αναλάβουν τέτοιου είδους έργα και το ΥΠΕΚΑ με τη σειρά του απαντάει ότι οι περιφέρειες θα πρέπει να διεκπεραιώσουν τα έργα αυτά με ιδίους πόρους.

Ποιος είναι τελικά ο αρμόδιος;

Όπως αναφέρει σε επιστολή της η Κατερίνα Πιπιλή, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Αττικής, ο καθαρισμός των ρεμάτων είναι καθαρά θέμα της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, η κ. Πιπιλή αναφερόμενη στον δήμαρχο Μεγαρέων και στον καθαρισμό του ρέματος Έξω Βρύσης Μεγαρέων, που έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στο παρελθόν, τονίζει το εξής: «Ο δήμαρχος Μεγαρέων κ. Ιωάννης Μαρινάκης πρέπει να ενημερωθεί ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι αρμόδια για τον καθαρισμό των ρεμάτων, όπως περιγράφονται οι υποχρεώσεις της στην Τεχνική περιγραφή και υπάγεται σύμφωνα με το Παράρτημα II Α της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31/03/2004 «περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων έργου, προμηθειών και υπηρεσιών» στην κατηγορία 1 και στο τμήμα με κωδικό του Κοινού Λεξιλογίου για τις δημόσιες συμβάσεις (CPV) 30721800-5 (Υπηρεσίες προστασίας από φυσικούς υπαρκτούς ή δυνητικούς κινδύνους).»

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρα από την παραπάνω ευρωπαϊκή οδηγία, το γεγονός ότι η περιφέρεια είναι αρμόδια για τον καθαρισμό των ρεμάτων, αλλά και για για την εκτέλεση άμεσων και επειγόντων έργων για την προστασία του ρέματος, αποτυπώνεται και στο άρθρο 186 του Ν. 3852/2010 του Καλλικράτη, όπου περιγράφονται οι αρμοδιότητες των περιφερειών.

Αναλυτικά στο άρθρο 186 του Καλλικράτη αναφορικά με τις αρμοδιότητες τις περιφέρειας αναφέρονται τα εξής:

«Έργων – Χωροταξίας – Περιβάλλοντος, στους οποίους περιλαμβάνονται, ιδίως:

1. Η κατασκευή, η συντήρηση και ανακαίνιση των οδών, που η συντήρησή τους ανήκε στην αρμοδιότητα της Κρατικής Περιφέρειας και των αντίστοιχων πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

2. Η μελέτη των έργων συντήρησης και βελτίωσης των οδών, που η συντήρησή τους ανήκε στην αρμοδιότητα της Κρατικής Περιφέρειας και των αντίστοιχων πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων

3. Ο σχεδιασμός, η μελέτη, η κατασκευή και συντήρηση συγκοινωνιακών, αντιπλημμυρικών, κτιριακών, ηλεκτρομηχανολογικών και λιμενικών έργων

.…

15. Ο καθαρισμός και αστυνόμευση ρεμάτων και απαλλοτριωμένων χώρων παρά τα ρέματα

«Παρακαλούμε» καθαρίστε το ρέμα μόνοι σας!

Αναφορικά με το «μπαλάκι» των ευθυνών, ενδεικτική είναι η περίπτωση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου: Όταν ο αντιδήμαρχος Σπύρος Κάρλος ρωτήθηκε και ρωτήθηκε για ποιο λόγο ο δήμος περίμενε τις πρώτες βροχές για να ξεκινήσει τον καθαρισμό του ρέματος επέρριψε τις ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής.  Συγκεκριμένα, όπως είπε,  όταν ο Δήμος Ραφήνας- Πικερμίου απευθύνθηκε στην περιφέρεια προκειμένου να ενημερωθεί για το πότε γίνει ο καθαρισμός των ρεμάτων, απάντηση της περιφέρειας ήταν αφοπλιστική. Όπως αναφέρει ο κ. Κάρλος «με έγγραφό της η περιφέρεια μας ενημέρωσε, οτι ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάβει το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα όμως στο ίδιο έγγραφο η περιφέρεια μας παρακαλούσε όπως με δικά μας μέσα να συνδράμουμε στον καθαρισμό των ρεμάτων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Έτσι ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, βρέθηκε εδώ καθαρίζει το ρέμα και θα συνεχίσει με ανάλογα έργα μέχρι να επέμβει η περιφέρεια.»

Δείτε το έγγραφο της περιφέρειας:

Ας ελπίσουμε ότι τόσο οι περιφέρειες όσο και οι δήμοι θα ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, έτσι ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές τραγωδίες, παρόμοιες με αυτές που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες. Άλλωστε μετά τον χειμώνα έρχεται η άνοιξη και μαζί της οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπου οι τοπικοί μας άρχοντες θα κληθούν να λογοδοτήσουν.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ, ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, ΡΕΜΑΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!