Γιατί εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας η 20η Μαρτίου και οι δήμαρχοι Αθηναίων Γ. Καμίνης και Παλλήνης Αθ. Ζούτσος πρόκειται αύριο 16/3, το μεσημέρι να παρευρεθούν σε Συνέντευξη Τύπου ενόψει του εορτασμού της. Η συνέντευξη θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι, στην Αίθουσα “Europe Direct” του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) και οργανώνεται από την ομάδα “Κήπος Αθηνών” με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Παλλήνης.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «η Συνέντευξη Τύπου, που είναι αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Ευτυχίας στις 20 Μαρτίου, την οποία καθιέρωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) “αναγνωρίζοντας την επιδίωξη της ευτυχίας ως βασικό δικαίωμα και σκοπό του ανθρώπου” (Ψήφισμα 66/281 του 2012), θα εστιάσει στην Πανευρωπαϊκή εκστρατεία συλλογής υπογραφών (που έχει ήδη ξεκινήσει από την Ελλάδα),ώστε να αναγνωριστεί το ανθρώπινο δικαίωμα της επιδίωξης της ευτυχίας (ευδαιμονίας) και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το δικαίωμα της ευτυχίας δεν συμπεριλαμβάνεται στον Χάρτη των Βασικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2010/C 83/02) με συνέπεια οι ευρωπαϊκές πολιτικές να στοχεύουν στην ευημερία των οικονομικών μεγεθών, αγνοώντας τη δυστυχία των ανθρώπων, παρότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ κάθε άνθρωπος έχει από την φύση του δικαίωμα να αναζητά καθημερινά την ευτυχία του (την ευδαιμονία του, κατά τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους).
Μάλιστα, πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν πως η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση δυστυχίας παγκοσμίως. Γι’ αυτό και φιλοσοφικά ευαισθητοποιημένοι Έλληνες πολίτες έγραψαν την “Διακήρυξη του δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση” («Διακήρυξη της Παλλήνης»), δημιούργησαν την ενημερωτική ιστοσελίδα www.eudaimonia.eu στην οποία βρίσκεται η διακήρυξη μεταφρασμένη σε 15 ευρωπαϊκές γλώσσες και έχουν ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών, ώστε να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτός των δύο δημάρχων, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ευτυχίας, της Οργάνωσης της Παγκόσμιας Ημέρας Ευτυχίας και του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Μπουτάν. Ας σημειωθεί ότι ο ΟΗΕ καθιέρωσε την παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας μετά από πρόταση του κράτους του Μπουτάν, το οποίο έχει καθιερώσει εδώ και δεκαετίες την ετήσια μέτρηση του συνολικού ποσοστού ευτυχίας του λαού του.
Πληροφορίες: eudaimonia.eu

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ, ΟΗΕ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΖΟΥΤΣΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!