για-απιστία-δημοτικοί-υπάλληλοι-λόγω-86598
ΔΗΜΟΙ | 12.10.2016 | 07:43

Για απιστία δημοτικοί υπάλληλοι λόγω πλειστηριασμών

Ένα ασφυκτικό πλαίσιο περιβάλλει υπηρεσιακά στελέχη Δήμων γύρω από το θέμα των πλειστηριασμών, το οποίο έχει αναχθεί στο υπ’ αριθμόν ένα κοινωνικό ζήτημα της επικαιρότητας. Μάλιστα, μετά το δήμο Αθηναίων και την κόντρα με το Μαξίμου, προχθες ένας ακόμη δήμος, ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου είχε την “τιμητική” του κατά τη συζήτηση στη Βουλή, με τον δήμαρχο Πέτρο Σούλα να δίνει την δική του εκδοχή μέσω της aftodioikisi.gr.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr, βάσει του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ο ταμίας του Δήμου και συγκεκριμένα ο Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών (δηλαδή το υπηρεσιακό στέλεχος), σε περίπτωση οφειλής προς τα δημοτικά ταμεία, υποχρεούται να κινηθεί υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου και να ειδοποιήσει τον οφειλέτη για τα ποσά που χρωστάει. Η διαδικασία πρέπει να κινηθεί σχεδόν αυτεπάγγελτα, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το υπηρεσιακό στέλεχος θα απειληθεί με την κατηγορία της απιστίας.

Σύμφωνα με νομικούς που έχουν γνώση αντίστοιχων θεμάτων, ως αδίκημα η απιστία (στη βασική της μορφή) συνιστά πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση από 3 μήνες έως 5 χρόνια, ενώ γίνεται κακούργημα, που τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 10 χρόνια, όταν η ζημία υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, αλλά στην περίπτωση που στρέφεται κατά του ελληνικού δημοσίου (ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΔΕΚΟ κλπ) και γενικά αφορά τη διαχείριση κρατικού χρήματος, έχουν εφαρμογή οι επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και η ποινή μπορεί να φτάσει έως και την ισόβια κάθειρξη!

Προφανώς και μόνο η κατηγορία της απιστίας θα στιγματίσει τον υπάλληλο και θα έχει ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη στην σταδιοδρομία του.

Επομένως, το υπηρεσιακό στέλεχος που είναι αρμόδιο για τα οικονομικά, σε περίπτωση χρεών πολίτη προς τον Δήμο, υποχρεούται να ακολουθήσει τη νομική οδό που ξεκινά με διαταγή πληρωμής, κοινοποίησή της, κατάσχεση του ακινήτου και έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού του, το οποίο κοινοποιείται στον οφειλέτη και στο Ειρηνοδικείο.

Είναι ξεκάθαρο δε, ότι η πολιτική ηγεσία του κάθε Δήμου, δεν μπορεί να παρέμβει στη συγκεκριμένη διαδικασία καθώς και η ίδια θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοδιοικητικά στελέχη αναμένουν νέα ρύθμιση που θα αλλάζει το ισχύον καθεστώς. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο των Δήμων και στην προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμού, ανέφερε στη Βουλή ότι «έγιναν κάποιες θετικές δηλώσεις από τον κ. Πατούλη. Ελπίζω να συνεργαστούμε με τους δήμους για να λύσουμε το πρόβλημα».

Σημειώνεται ότι και η ίδια η ΚΕΔΕ έχει θέσει το ζήτημα για την ανάγκη επικαιροποίησης του επίμαχου θεσμικού πλαισίου.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προκειμένου να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη πρόταση για την αλλαγή του νόμου.

Μέσω της πρότασης αυτής θα καλείται η κυβέρνηση να εξασφαλίσει όλα εκείνα τα νομοθετικά όπλα που θα επιτρέψουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να μην εξαντλεί την αυστηρότητα του νόμου σε βάρος ευπαθών κοινωνικών ομάδων και κατόχων πρώτης κατοικίας, οι οποίοι είναι οφειλέτες μικρών ποσών.

Ακόμη και ο Δήμος Αθηναίων έχει καλέσει την κυβέρνηση να αλλάξει τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Πότε βγαίνει ένα ακίνητο στο σφυρί

Ένα ακίνητο βγαίνει σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό όταν ο ιδιοκτήτης του οφείλει σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο και αδυνατεί να πληρώσει αυτή την οφειλή. Η νομική οδός που ακολουθείται ξεκινά με διαταγή πληρωμής, κοινοποίησή της, κατάσχεση του ακινήτου και έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού του.

Η δημοσίευση της κατάσχεσης του ακινήτου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τα ακίνητα που ανήκουν στην Αθήνα και στις περιοχές τέως διοικήσεως πρωτευούσης δημοσιεύονται δύο φορές την εβδομάδα στο Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων.

Τα ακίνητα των υπόλοιπων περιοχών της επικράτειας δημοσιεύονται σε τοπική εφημερίδα της πρωτεύουσας της επαρχίας όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Πάντως, σύμφωνα με πληρορφορίες της aftodioikisi.gr, οι δήμοι συνήθως εκδιδουν απλώς το πρόγραμμα του πλειστηριασμού ώστε ο οφειλέτης να πιεστεί και προχωρήσει σε διακανονισμό, όπως και γίνεται τις περισσότερες φορές, με αποτέλεσμα σπάνια να προχωρούν στην εκτέλεση του πλειστηριασμού.