Πατούλης & γαλαζοπράσινοι δήμαρχοι καταγγέλλουν αντιπεριφερειάρχη της Δούρου για εκβιασμό – Το πάρτυ τελείωσε, απαντά εκείνος

Σφοδρές καταγγελίες κατά συγκεκριμένου αντιπεριφερειάρχη της Αττικής εξαπέλυσαν δήμαρχοι δήμων του Bόρειου Τομέα της Αττικής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΚΕΔΕ, παρόντος του προέδρου της και δήμαρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη. Θέμα της συνέντευξης Τύπου: «η καταγγελία εξωθεσμικών παρεμβάσεων και συμπεριφορών σε βάρος των δημάρχων και των δήμων τους».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος «εκβίασε και άσκησε ασφυκτικές πιέσεις» στους δημάρχους να συμπράξουν με την Περιφέρεια Αττικής για τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφορούν το πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας. Σε επικοινωνία που είχε μαζί τους αναφορικά με τις συμπράξεις για την υλοποίηση του προγράμματος, όπως καταγγέλλουν οι δήμαρχοι, τούς τέθηκε ουσιαστικά το δίλημμα: «Διαλέξτε με ποιον θα πάτε. Από την θέση που θα πάρετε θα εξαρτηθούν οι σχέσεις σας με την Περιφέρεια για ολόκληρη την πενταετία». Σύμφωνα με τους δημάρχους η απειλή αφορούσε αποκλεισμό τους από μελλοντικά επιχειρησιακά προγράμματα της Περιφέρειας.

Όπως περιέγραψε ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Μιλτιάδης Καρπέτας (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), όταν κινήθηκε η διαδικασία ενεργοποίησης του Επισιτιστικού Προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, κατά τις προβλέψεις του οποίου θα διατεθούν στην Περιφέρεια Αττικής 145.000.000 ευρώ, άρχισε να υπάρχει μια κινητικότητα για το πώς θα γίνουν οι συμπράξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά εμφανίστηκε μια εύλογη διαφορά απόψεων για το ποιος θα είναι επικεφαλής, στη συνέχεια όμως του τέθηκε το παραπάνω εκβιαστικό δίλημμα. Σε διευκρινιστική ερώτηση σε επόμενη σύσκεψη που συμμετείχε, υποστήριξε ότι έλαβε μια «απειλητική απάντηση» που έλεγε ότι «εάν δεν έρθεις με εκείνο που λέω εγώ θα σε βάλω στόχο και θα σε αποκλείσω από το πρόγραμμα», είπε ο κ. Καρπέτας.

Ανάλογες, τηλεφωνικές αυτή τη φορά πιέσεις, είπε ότι δέχθηκε ο δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τάσος Μαυρίδης (στηρίχθηκε από τη ΝΔ στις εκλογές).  «Δεν διεκδικούμε κάτι από το ρόλο που μας ανήκει και δεν θα επιλέξουμε ένα ρόλο μαριονέτας», είπε στη συνέντευξη. «Δεν μπορούν να ασκούνται πιέσεις σε νέους δημάρχους και να μας λένε: Διαλέξτε με ποιον θα πάτε γιατί θα έχει επιπτώσεις στους δήμους σας. Δεν θα μας αναγκάσουν να κλείσουμε το μάτι σε όποιον θέλουμε», τόνισε ο (προερχόμενος από το χώρο της Δεξιάς), δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού, Ηλίας Αποστολόπουλος.

«Είναι πολύ σοβαρό το θέμα και θα τεθεί στο ΔΣ της ΚΕΔΕ. Θα ζητήσουμε και την άποψη της ΕΝΠΕ εάν συμφωνεί με αυτήν την νοοτροπία που δημιουργήθηκε σε αυτήν την αντιπεριφέρεια», δήλωσε ο κ. Πατούλης, χαρακτηρίζοντας μεμονωμένη το περιστατικό με τη συμπεριφορά Καραμέρου. «Ποιος είναι ο λόγος που κάποιος αντιπεριφερειάρχης εκβιάζει;», φώναξε στη διάρκεια της συνέντευξης.

Στόχος των δημάρχων να «εκλείψει ευθύς εξαρχής αυτό το φαινόμενο πριν εξελιχθεί σε μια νοσηρή κατάσταση». «Αναμένουμε να πάρει θέση η Περιφέρεια Αττικής, της οποίας εκτιμούμε και τιμούμε το έργο και ζητάμε να κάνει αυτό που πρέπει απέναντι σε αυτό το φαινόμενο», ζήτησε ο κ. Πατούλης.

Ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης στην παρέμβασή του σημείωσε ότι, όταν πριν τέσσερα χρόνια η κοινωνία δοκιμαζόταν από την κρίση, οι δήμοι χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και στήριξη, χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο, βγήκαν μπροστά. Δημιούργησαν εγκαταστάσεις και δομές, «ζητιανέψανε» από αυτούς που μπορούσαν να προσφέρουν και δημιούργησαν κοινωνικά δίκτυα προστασίας από τη φτώχεια.

«Η διαδικασία αυτή μας έκανε έμπειρους, οι δήμοι έχουν δημιουργήσει εστίες τροφίμων, μοιράζουν φαγητό σε σπίτια, διαθέτουν μπουτίκ ρούχων. Έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε πού έχουν ανάγκη και να προσεγγίσουμε όσους προσφέρουν. Σας λέω λοιπόν απερίφραστα ότι το ζήτημα του επισιτισμού των απόρων είναι καθαρά δουλειά δήμων και περιμένουμε από τις περιφέρειες να σταθούν δίπλα μας και να είναι βέβαιοι ότι θα δουλέψουμε έτσι ώστε να μη γίνει τίποτε που να μην είναι νόμιμο, σύννομο και δίκαιο».

Ο ίδιος ο κ. Καραμέρος σε απάντησή του επιτίθεται στον Γ. Πατούλη, τονίζοντας ότι «το πάρτυ τελείωσε»

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ, ΡΕΝΑ ΔΟΥΡΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΚΑΨΑΛΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ, ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΑΡΠΕΤΑΣ, ΤΑΣΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΗΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!