γ-πατούλης-στην-ελληνογερμανική-συνέ-140062
ΔΗΜΟΙ | 05.11.2015 | 13:29

Γ. Πατούλης στην Ελληνογερμανική Συνέλευση: Να ενεργοποιηθεί το σύνολο των Δήμων της Ευρώπης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Την ενεργοποίηση του συνόλου των Δήμων της Ευρώπης, προκειμένου να καταρτιστεί ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος, αλλά και για να διαφυλαχθεί η σταθερότητα των τοπικών κοινωνιών, ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, μιλώντας χθες βράδυ στην εναρκτήρια συνάντηση της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα, τόνισε ο Γ. Πατούλης, χώρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος από όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε., ενώ οι ελληνικοί Δήμοι έχουν κληθεί τον τελευταίο χρόνο να αντιμετωπίσουν χωρίς χρήματα, χωρίς προσωπικό και χωρίς μέσα, την άφιξη περισσότερων από 500.000 προσφύγων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι άλλα 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες βρίσκονται σε γειτονικές της Συρίας χώρες, όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, οι οποίοι κάποια στιγμή θα αναζητήσουν κι αυτοί καταφύγιο στην Ευρώπη.

«Κι αν συμβεί αυτό, όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε πως όλα όσα έχουμε αντιμετωπίσει ως σήμερα δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτά που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Η Ευρώπη και οι κοινωνίες μας θα αντιμετωπίσουν μια αληθινά υπαρξιακή δοκιμασία και είμαι βέβαιος ότι κανείς μας δεν θέλει να συμβεί αυτό. Είναι λοιπόν αναγκαίο η Αυτοδιοίκηση να αναλάβει πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα, για τη διαχείριση του προσφυγικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο» .

Ο κ. Πατούλης, τόνισε πως γνωρίζει καλά ότι η διαχείριση των προσφύγων έχει ήδη δημιουργήσει τριγμούς στο πολιτικό σύστημα της Γερμανίας, ενεργοποιώντας ακραίες πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν ιδεολογίες και πρακτικές που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε. «Δεν πρέπει να αφήσουμε το προσφυγικό να αποτελέσει αφορμή για πρόκληση πολιτικής αστάθειας και κοινωνικής έντασης σε όλη την Ευρώπη» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε πως είναι σημαντικό οι Δήμοι να πιέσουν προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρξει δίκαιη κατανομή του προσφυγικού κύματος σε όλη την Ε.Ε. χωρίς εξαιρέσεις.

«Ούτε η Γερμανία μπορεί μόνη της, ούτε η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη.

Είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε την κοινωνική ειρήνη και σταθερότητα στις χώρες μας, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να τροφοδοτηθούν από το προσφυγικό ακραίες πολιτικές δυνάμεις και να μεταδοθεί ο πολιτικός αυτός εξτρεμισμός ως τσουνάμι σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε επίσης ότι το προσφυγικό και το οικονομικό είναι δύο μεγάλα προβλήματα που απασχολούν σήμερα όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Η προβληματική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, τόνισε, έχει αντίκτυπο στους Δήμους, γιατί αποτελεί την κύρια αιτία για τη σημαντική υστέρηση των εσόδων τους.

Ωστόσο, υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης «οφείλουμε να προχωρήσουμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο όσα δεν έγιναν στην Πατρίδα μας, τα προηγούμενα 100 χρόνια. Και θεωρούμε ότι οι γερμανοί είναι φίλοι μας.

Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα για να ορθοποδήσει δεν είναι να μας χαριστούν τα χρέη που έχουμε φορτωθεί, αλλά να μας δοθεί περισσότερος χρόνος. Χρόνος για να χτίσουμε ξανά από την αρχή, σε γερές βάσεις, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία των φίλων και συμμάχων μας, την οικονομία της χώρας μας.

Ζητάμε μια ευκαιρία σαν αυτή που δόθηκε στη Γερμανία μετά τη λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου από τους συμμάχους της , ανάμεσα στους οποίους ήταν και η Ελλάδα. Αυτό θέλουμε κι εμείς. Να βγούμε ως χώρα και ως κοινωνία ακόμη πιο δυνατοί από την κρίση. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να στείλουμε μέσα από τις εργασίες της 5ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης μεταξύ των Δήμων των δύο χωρών μας. Να στείλουμε το μήνυμα ως Αυτοδιοίκηση δυο ευρωπαϊκών χωρών, που αποτελούν στην πράξη κι όχι στα λόγια ισότιμα μέλη του ίδιου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ότι πάνω από τους αριθμούς είναι οι άνθρωποι.

Το μήνυμα ότι οι γερμανικοί Δήμοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους ελληνικούς δημιουργώντας μια ισχυρή συμμαχία ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης, που υπηρετεί το κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα. Να δημιουργήσουμε μια ισχυρή Ευρώπη που θα μπορεί να διασφαλίσει την ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη όλων των πολιτών της, χωρίς εξαιρέσεις κι αποκλεισμούς. Κι όχι μια Ευρώπη όπου τα ισχυρά κράτη θα εκμεταλλεύονται τα μικρότερα».