φόβος-και-τρόμος-στη-δωδώνη-από-επιθέσ-39044
ΔΗΜΟΙ | 24.05.2017 | 13:05

Φόβος και τρόμος στη Δωδώνη από επιθέσεις λύκων

Καθημερινές τείνουν να γίνουν οι επιθέσεις λύκων σε χωριά και οικισμούς του Δήμου Δωδώνης, με αποτέλεσμα ο κτηνοτροφικός κόσμος να βρίσκεται σε αναστάτωση.

Η τελευταία επίθεση, όπως σημειώνει το epiruspost.gr, καταγράφηκε το απόγευμα της Τρίτης στο βουνό του Πολύγυρου, όταν λύκοι επιτέθηκαν σε κοπάδι βοοειδών ελευθέρας βοσκής.

Οι αναφορές για επιθέσεις από λύκους, ακόμη και μέσα σε οικισμούς και σε ζώα οικόσιτα, γίνονται όλο και πιο συχνές. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι κάτοικοι, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι δεν τολμούν πλέον να απομακρυνθούν από τα κοπάδια τους, καθώς αυτά κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή.

Κι ενώ το πρόβλημα γιγαντώνεται, μέχρι στιγμής η διαδικασία αποζημίωσης, παραμένει και δύσκολη και ανεπαρκής.

Σημειώνεται ότι οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ, είναι δύσκολο να εισπραχθούν, καθώς προυποθέτουν τον εντοπισμό των κατασπαραγμένων ζώων, κάτι που συχνά είναι αδύνατο.

Επίσης δεν υπάρχει καμία κάλυψη αποζημίωσης, στην περίπτωση που οι επιθέσεις είναι μεμονωμένες ή καταγράφονται με διαφορά λίγων ημερών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ότι ένας κτηνοτρόφος, μπορεί να χάνει από επιθέσεις ένα ζώο την ημέρα και να μην λαμβάνει καμία αποζημίωση.

Ο Δήμος Δωδώνης, θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να διαφυλαχθεί το ζωικό κεφάλαιο, όπως επίσης είναι επιβεβλημένη η αλλαγή της διαδικασίας αποζημίωσης.

Ο Δήμος εκτιμά ότι είναι υποχρέωση της πολιτείας να προχωρήσει στην ανάληψη όλων των δράσεων που απαιτούνται ώστε να προστατεύσει τους κτηνοτρόφους από τους λύκους.