Φορείς Λιτοχώρου κατά νυν και πρώην δημάρχου για τα τοξικά στο λατομείο

Κατά του δημάρχου Δίου – Ολύμπου, του προέδρου το δημοτικού συμβουλίου, της δημοτικής πλειοψηφίας, αλλά και του πρώην δημάρχου Λιτοχώρου, νυν επικεφαλής δημοτικής παράταξης στο νέο δήμο, στρέφεται -εκ νέου- η Συντονιστική Επιτροπής κατά της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στο λατομείο Λιτοχώρου. Τους κατηγορούν για σιωπή και… θάψιμο της υπόθεσης από τη δημοσιότητα, μαζί με τα βιομηχανικά απόβλητα της TOSOH, του ζητήματος της απόθεσης των τοξικών αποβλήτων στο λατομείο της περιοχής τους.

Την ίδια ώρα, μεγαλώνει όλο και περισσότερο ο κατάλογος των οργανωμένων συνόλων και των φορέων του νομού Πιερίας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, που συμπαρατάσσονται στον αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στο λατομείο Λιτοχώρου. Με πρόσφατες αποφάσεις των διοικήσεων τους στο κατάλογο προστέθηκαν το Σωματείο Επαγγελματιών Λιτοχώρου, ο Σύλλογος Γυναικών Λιτοχώρου ΟΓΕ, ο Φυσιολατρικός Σύλλογος Λιτοχώρου «Όλυμπος» και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ν. Πιερίας.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως με ομόφωνη απόφαση του το διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία «θα εκφράζει την αντίθεσή του στο θάψιμο των αποβλήτων της TOSOH στο λατομείο Λιτοχώρου». Στη συνεδρίαση του δ.σ. παρέστησαν οκτώ (8) από τα έντεκα (11) μέλη. Μεταξύ των απόντων ήταν και ο εκπρόσωπος του Δήμου Δίου – Ολύμπου στο Φορέα, πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου και επικεφαλής δημοτικής παράταξης Αθανάσιος Τσιφοδήμος, τον οποίο κατηγορούν οι φορείς πως «επί των ημερών του οποίου άρχισαν όλα».

Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή, «πρωτοβουλία προς την ίδια κατεύθυνση ανέλαβε και η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θέλησης της UNESCO, του διεθνούς οργανισμού που έχει θέσει υπό την προστασία του τον Όλυμπο ως «απαραίτητο και διατηρητέο κομμάτι της βιόσφαιρας του πλανήτη»».

Από την πρώτη στιγμή, δράση κατά των αποβλήτων ανέλαβε και η πανελληνίως γνωστή Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, με την οποία συνεργάζεται στενά η Συντονιστική Επιτροπή, ενώ χθες ο πρώτος Σύλλογος εκτός Πιερίας, η Οικόσφαιρα Καρδίτσας, έστειλε το εξής μήνυμα:

«H Οικόσφαιρα Καρδίτσας ( Κίνηση για το περιβάλλον τον άνθρωπο και την Ποιότητα ζωής) συμπαρίσταται στην προσπάθεια της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων, στην προσπάθεια διαφύλαξης του οικοσυστήματος του Ολύμπου και της ευρύτερης περιοχής από τον ενταφιασμό βιομηχανικών αποβλήτων. Δηλώνουμε την υποστήριξή μας στους φορείς, οργανώσεις, ομάδες και τους πολίτες του Λιτοχώρου και της Πιερίας, στην προσπάθεια αποτροπής μιας ακόμη περιβαλλοντικής καταστροφής».

«Για να μη μείνει σε κανέναν καμία αμφιβολία για το αν πράγματι οι μόνοι που αντιδρούν στα σχέδια του δημάρχου Δίου – Ολύμπου είναι μόνο «κάποιοι εκ των πολιτών, προφανώς λόγω άγνοιας, εκφράζουν ανησυχίες επί του θέματος» και ότι αυτοί οι «κάποιοι δε γνωρίζουν τίποτα για το θέμα επειδή στο πρώτο δελτίο Τύπου –ανθασμένα, εκ παραδρομής- τον αποκαλέσαμε δήμαρχο… Λιτοχώρου», η Συντονιστική Επιτροπή θυμίζει ότι:

«Εδώ και μήνες -σχεδόν απ΄ την πρώτη λαϊκή συνέλευση στο Λιτόχωρο που ο ίδιος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του αγνόησαν- τον αγώνα της Επιτροπής» στηρίζουν και ενισχύουν οι: α) οι τέσσερις βουλευτές του νομού, β) δύο ευρωβουλευτές που κατέθεσαν ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο, γ) η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, δ) Σύλλογοι Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων του δήμου, ε) η τοπική ΕΛΜΕ, στ) Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος, ζ) η Διασωστική Ομάδα Πιερίας, η) Ορειβατικοί και Φυσιολατρικοί Σύλλογοι (ΣΕΟ Κατερίνης κτλ.), και θ) ο Σύλλογος Δυτών «Τρίτωνες» Κατερίνης, ενώ πολλοί άλλοι συγκαλούν τα όργανα διοίκησής τους και εκδίδουν ανάλογα ψηφίσματα.

Επίσης, δύο βουλευτές του ΚΚΕ και τρεις του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερωτήσεις στη Βουλή, ένας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ -και ειδικός επιστήμονας στην προστασία του περιβάλλοντος- κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ένας συνάδελφός του τού ΚΚΕ ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στην πρόσφατη προσπάθειά του, να αποσείσει ευθύνες και να αποδώσει το ολέθριο εγχείρημα στη δημοτική επιχείρηση του λατομείου, ο δήμαρχος Δίου – Ολύμπου δήλωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο ήταν το τελευταίο που ενέκρινε το εγχείρημα. «Σωστά, εν μέρει», σημειώνει η Συντονιστική Επιτροπή, και διευκρινίζει:

«Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε πράγματι τελευταίο, αλλά την αλλαγή των περιβαλλοντικών όρων του λατομείου για να μπορεί να θαφτεί εκεί το απόβλητο της ΤΟSOH EΛΛΑΣ ΑΒΕ.. Η διαδικασία ξεκίνησε από το δ.σ. της ΔΕΑΔΟ που ενέκρινε «αποκατάσταση με χρήση …φυτικής γης». Μιλάμε για το ίδιο υλικό κ. δήμαρχε κι αν ναι γιατί η αλλαγή των ΠΟ του λατομείου; Περιμένουμε δημόσια τοποθέτησή σας ως το βράδυ της Κυριακής. Το πρωί της Δευτέρας λήγει η προθεσμία προσβολής -στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής- της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Μπορείτε βέβαια, έστω και το πρωί της Δευτέρας να πάρετε πίσω και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να ενημερώσετε το δ.σ. της ΔΕΑΔΟ ότι φυτική γη ΔΕΝ είναι το υλικό που θα θαφτεί στο λατομείο».

«Καλούμε όλους τους δημότες ή κατοίκους Δίου -Ολύμπου, τους κατοίκους της Πιερίας, τους Έλληνες κι όσους ανεξαρτήτως εθνικότητας και τόπου διαμονής θεωρούν τον Όλυμπο εξίσου σημαντικό με τον Παρθενώνα και την Ακρόπολη και φύσει ασύμβατο με βιομηχανικά απόβλητα να γρηγορούν. Η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να πάρει πίσω καμία της απόφαση. Αν ήταν να συμβεί κάτι τέτοιο θα φρόντιζε να είχε καταστήσει συμμέτοχους στην απόφαση όλους μας. Αντιθέτως φρόντισε να μας ..ενημερώσει, τύποις και όχι ουσιαστικά. Η υγεία, η δική μας και των παιδιών μας, το περιβάλλον και η προστασία του, η φήμη του Ολύμπου, οι αγροτικές δραστηριότητες και ο απαραίτητος όσο ποτέ τουρισμός μας δεν επιτρέπουν ούτε πειράματα, ούτε αυτοχειρίες.

»Όπως τονίσαμε και στην πρώτη και στη δεύτερη και στην τρίτη λαϊκή συνέλευση που οργανώσαμε, πρώτα θα θάψουμε τη λογική και την υγεία μας και μετά τα χημικά τους. Και ήρθε η ώρα να το επιβεβαιώσουμε σε όλους όσους θα επιμείνουν για το αντίθετο», καταλήγει στην ανακοίνωσή της για το θέμα η Συντονιστική Επιτροπής κατά της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στο λατομείο Λιτοχώρου.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!