φορείς-κρύας-βρύσης-τι-απαντούν-στην-782876
ΔΗΜΟΙ | 30.05.2020 | 21:23

Φορείς Κρύας Βρύσης: Τι απαντούν στην “Λαϊκή Συσπείρωση”

Απάντηση στην «Λαϊκή Συσπείρωση» δίνουν οι τοπικοί φορείς  της Κρύας Βρύσης Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνης:

Οι συλλογικοί φορείς και οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Κρύας Βρύσης του Δήμου Αγίου Βασιλείου, με έκπληξη είδαν στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, την  ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης στο Δήμο Αγίου Βασιλείου που πρόσκειται στο ΚΚΕ να επιτίθεται με βαρύτατους χαρακτηρισμούς σε όλο το πολιτικό προσωπικό της δημοτικής αρχής αλλά και στο σύνολο των εκπροσώπων των συλλογικών  φορέων  και κατοίκων του χωριού.

Το θέμα αφορά στη χρηματοδότηση για επισκευή και ίδρυση μουσείου  του παλαιού και ερειπωμένου πλέον μνημείου-σχολείου στην Νέα Κρύα Βρύση από το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» με  την δημιουργία εκθεσιακού χώρου με σκοπό τη διάσωση της ιστορίας και της παράδοσης του χωριού μας.

Η παραχώρηση χρήσης στον σύλλογο «Φίλων Μουσείου Κρητικής Παράδοσης»  έχει γίνει από το 2002 και έχει ανανεωθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2018. Ο σύλλογος μέσα από επίπονες προσπάθειες και ίδιες δυνάμεις ετών αγωνίζεται να υλοποιήσει τον στόχο του, που είναι η διατήρηση και η συντήρηση της ιστορικής  μνήμης του ολοκαυτώματος της 22ας Αυγούστου του 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής με την επισκευή του κτηρίου του σχολείου-μνημείου και την λειτουργία του ως ιστορικό και λαογραφικό μουσείο.

Την εν λόγω προσπάθεια η τοπική κοινωνία την έχει αγκαλιάσει και θεωρεί ότι ο χώρος αυτός είναι αναγκαίος και χρήσιμος αλλά και ιδανικός για να αναδείξει τα τοπικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά αλλά και να διατηρήσει την μνήμη των εγκλημάτων της ναζιστικής θηριωδίας ώστε αυτά να μην επαναληφθούν.

Ο σύλλογος «Φίλων Μουσείου Κρητικής Παράδοσης» έχοντας εξαντλήσει όλα τα μέσα εύρεσης χρηματοδότησης προσέφυγε στο «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» αξιοποιώντας την δυνατότητα που δίδεται στα μαρτυρικά χωριά, πιστεύοντας στο ότι η Γερμανία θα ήθελε να συμβάλει ουσιαστικά, με συνείδηση της ιστορικής της ευθύνης, στην έρευνα της κοινής ιστορίας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοαχίμ Γκάουκ επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2014.

Οι φορείς, αφού ενημερώθηκαν, διαβουλεύτηκαν με νηφαλιότητα και αποφάσισαν ομόφωνα την αποδοχή της πρότασης με το ρητό όρο και δέσμευση, ότι η εν λόγω συνεισφορά δεν θα προσυπολογιστεί στις οφειλόμενες γερμανικές αποζημιώσεις. Η βούληση του χωριού είναι ξεκάθαρη στηρίζουμε κάθε φιλειρηνική και συμφιλιωτική πρωτοβουλία χωρίς να απεμπολούμε τις διεκδικήσεις και όλα όσα μας αναλογούν. Εξάλλου διαχρονικά καλεί τις ελληνικές κυβερνήσεις να θέσουν το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Θεωρούμε ότι το γερμανικό κράτος με την χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας αυτής  αναγνωρίζει εμπράκτως τις θηριωδίες που διέπραξε το ναζιστικό τρίτο ράιχ στο χωριό μας.  Τονώνοντας την  ιστορική μνήμη με ένα  χώρο-μνημείο, που είναι ξεκάθαρα ελληνικό, δίδεται ένα ακόμη επιχείρημα στην πολιτεία που διεκδικεί τις γερμανικές αποζημιώσεις. Μετά την αναγνώριση των εθνικοσοσιαλιστικών εγκλημάτων σε κάθε εχέφρονα άνθρωπο έρχεται και η λογικά επόμενη παραδοχή ότι δικαιούμαστε επανορθώσεις κι αποζημιώσεις.

Οι άδικοι χαρακτηρισμοί που αναφέρονται στην ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση στην Κρυοβρυσανή κοινωνία, η οποία θεωρεί ότι προσβάλουν την ίδια, την ιστορία της και την  προσφορά της στο δέντρο της ελευθερίας το οποίο το έχουν ποτίσει με ποταμό αίματος οι 35 εθνομάρτυρες. Η αδιάκριτη ισοπεδωτική αρνητική κριτική που ασκείται στην αποκατάσταση ενός κηρυγμένου διατηρητέου μνημείου είναι διόλου χρήσιμη. Κάνοντας αυθαίρετες αναγωγές σε καθρεπτάκια και ιθαγενείς παραπέμπεις ευθέως σε φτηνές μικροπολιτικές συμπεριφορές αφενός. Μιλώντας αφετέρου για «παράγοντες-διαμεσολαβητές με προσωπικά ανταλλάγματα» καθίστασαι  κοινός συκοφάντης εφόσον δεν κατονομάζεις ένα έκαστο και δεν προσκομίζεις απόδειξη για το αντάλλαγμα.  Μεμφόμενος γενικώς και αορίστως ότι κάποιοι, δίχως όνομα και ιδιότητα, «παίζουν το παιχνίδι της γερμανικής διπλωματίας» και άρα μειοδοτούν έναντι της πατρίδας τους δεν σε καθιστά πατριώτη αλλά δημοκόπο και δημαγωγό.

Η κοινότητα του χωριού διαχρονικά επιδιώκει την συμφιλίωση των λαών και την εμπέδωση των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών. Η Κρύα Βρύση από το 1963 με την παρουσία του τότε Γερμανού απεσταλμένου στο σχολείο, είχε  συμπεριφορά   ακριβώς ανάλογη με  αυτή του ήρωα της εθνικής αντίστασης Μανώλη Γλέζου στο Δίστομο το 2017 κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την επέτειο του ολοκαυτώματος. Οι ήρωες με τις πράξεις τους μας δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι αλλά κάποιοι αρέσκονται στο να τους μπερδεύουν για να ψαρεύουν σε θολά νερά και να δημιουργούν εντυπώσεις…