φέσι-692-εκατ-ευρώ-από-τους-δήμους-της-θεσ-271136
ΔΗΜΟΙ | 24.12.2012 | 12:54

Φέσι 69,2 εκατ. ευρώ από τους δήμους της Θεσ/νίκης – Πρωταθλήτρια η Καλαμαριά

Περισσότερα από 69,2 εκατ. ευρώ χρωστούν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης σε προμηθευτές, αλλά και σε πολίτες που περιμένουν να αποζημιωθούν -σε πολλές περιπτώσεις εδώ και δεκαετίες- λόγω απαλλοτρίωσης της περιουσίας τους. Πρώτοι στη λίστα των οφειλών έρχονται οι δήμοι Καλαμαριάς (το χρέος του οποίου ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ, αφορά όμως αποκλειστικά και μόνο τις απαλλοτριώσεις για τη διάνοιξη της οδού Πόντου) και Κορδελιού – Ευόσμου (με χρέος 14,2 εκατ. ευρώ), ενώ δε λείπουν και οι περιπτώσεις δήμων που έχουν μειώσει θεαματικά τα χρέη τους μέσα σε ένα χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, οι δραστικές περικοπές της τάξης του 60%, που έχουν σημειωθεί ελέω κρίσης στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελπίδας για αποπληρωμή σε όσους έχουν λαμβάνειν, με αποτέλεσμα οι δήμοι, που κάποτε θεωρούνταν ιδιαίτερα ελκυστικοί εταίροι για επιχειρήσεις και προμηθευτές, να έχουν καταστεί πλέον κακοπληρωτές και γι’ αυτό αναξιόπιστοι.

Πανελλαδικά

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την καταγραφή που έχουν κάνει πανελλαδικά όλοι οι δήμοι αλλά και οι περιφέρειες μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2012, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά η αρμόδια διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, συνολικά οι 325 δήμοι της χώρας έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές (συνολικές απλήρωτες υποχρεώσεις για τις οποίες έχουν παρέλθει 90 και πλέον μέρες από την ημερομηνία που έπρεπε να εξοφληθούν) που ανέρχονταν το Σεπτέμβριο του 2012 σε 814.303.378 ευρώ, ποσό που στα τέλη του 2011 έφτανε τα 933.233.573 ευρώ. Ο πλέον υπερχρεωμένος δήμος είναι ο δήμος Φυλής με 52.152.660 ευρώ οφειλές το Σεπτέμβριο και ο δήμος Ρόδου με 21.467.420 ευρώ.

Οι 13 περιφέρειες της χώρας τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 97.831.086 ευρώ, όταν στα τέλη του 2011 το ποσό αυτό ανερχόταν σε 68.331.350 ευρώ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Σεπτέμβριο χρωστούσε 3.429.211 ευρώ (9.162.015 το 2011).

Στο σύνολό τους, οι ΟΤΑ, δηλαδή δήμοι και περιφέρειες, «χρωστούν» συνολικά 882.634.728 ευρώ, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους μειώθηκαν την περίοδο Δεκεμβρίου 2011 – Σεπτεμβρίου 2012 κατά 124 εκατ. ευρώ (11%). Επίσης, παρά το γεγονός ότι τους αντιστοιχεί μόνο το 10% του συνολικού χρέους του κράτους, οι ΟΤΑ είναι τελικά οι πιο αδικημένοι σε ό,τι αφορά τις περικοπές που έχουν υποστεί. Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του 2012, 14 ΟΤΑ συνήψαν δάνεια συνολικού ύψους 26 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Από τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Πέλλας είχε το Σεπτέμβριο ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 10.038.939 ευρώ, ο δήμος Κατερίνης 9.745.026 ευρώ, ο δήμος Δίου Ολύμπου της Πιερίας 7,8 εκατ. ευρώ, η Βέροια 2.151.802 ευρώ, ο δήμος Εδεσσας 1.696.218 ευρώ, ο δήμος Σερρών 2.073.311 ευρώ, ο δήμος Κιλκίς 2.185.681 ευρώ, ο δήμος Κοζάνης 6.832.821 ευρώ, ο δήμος Κασσάνδρας 7,5 εκατ. ευρώ, ο δήμος Σιθωνίας 3.040.935 εκατ. ευρώ, ο δήμος Αριστοτέλη 3,3 εκατ. ευρώ και ο δήμος Πολυγύρου καθόλου χρέη.

Η περίπτωση του Δήμου Καλαμαριάς

Με 21 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές, ο δήμος Καλαμαριάς έρχεται πρώτος στη σχετική λίστα. Πώς γίνεται όμως αυτό, από τη στιγμή που ο εν λόγω δήμος θεωρείται ένας υγιής οικονομικά οργανισμός; Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης, επισημαίνει κατηγορηματικά: «Θα πρέπει να αποκατασταθεί μία πραγματικότητα, διότι τα 21 εκατ. ευρώ που εμφανίζονται ως ληξιπρόθεσμες οφειλές του δήμου Καλαμαριάς αφορούν αποκλειστικά και μόνον οφειλές από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που κηρύχθηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες και τις οποίες κληρονομήσαμε. Πρόκειται χαρακτηριστικά για τις απαλλοτριώσεις για τη διάνοιξη της οδού Πόντου. Ο δήμος Καλαμαριάς είναι ένας υγιής οικονομικά δήμος, ο οποίος όμως επιβαρύνθηκε με αυτό το ποσό, αν και θεωρούμε ότι η διάνοιξη της οδού Πόντου, που χαράχτηκε πριν από πολλά χρόνια και βαρύνει το δήμο Καλαμαριάς, είναι σχεδιασμένη για αρτηρία υπερτοπικής σημασίας και η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει την ευθύνη των απαλλοτριώσεων, όπως έκανε με την οδό Λαγκαδά αλλά και της Δυτικής Εισόδου».

Παράλληλα, ο δήμαρχος τονίζει ότι «ο δήμος Καλαμαριάς ουδέποτε προχώρησε στη σύναψη δανειακών συμβάσεων για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών, ουδέποτε καθυστέρησε την εξυπηρέτηση των χαμηλών δανείων του ούτε έκανε χρήση ευνοϊκών διατάξεων που κατά καιρούς έχουν εκδοθεί, ουδέποτε καθυστέρησε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης ούτε είχε δυσκολία καταβολής οφειλών προς προμηθευτές, εργολήπτες και παρόχους υπηρεσιών, ουδέποτε καθυστέρησε την καταβολή μισθών σε προσωπικό κ.λπ.».

Χωρίς χρέη ο Δήμος Λαγκαδά!

Από τον πίνακα των ληξιπρόθεσμων χρεών των δήμων, προκύπτει ότι ο δήμος Λαγκαδά δεν είχε ούτε έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. «Ο νέος δήμος Λαγκαδά κληρονόμησε από τους δήμους από τους οποίους προέκυψε χρέη ύψους 10 εκατ. ευρώ. Τα δύο αυτά χρόνια θέσαμε εξαρχής ως στόχο την αποπληρωμή αυτών των χρεών, βάζοντας στην άκρη οποιαδήποτε αναπτυξιακή προσπάθεια, προκειμένου να ξεκινήσουμε απρόσκοπτα την προσπάθειά μας για να προωθηθούν έργα και δράσεις που επί τόσα χρόνια είχαν βαλτώσει. Σήμερα, το αποθεματικό μας ανέρχεται σε περίπου 5 εκατ. ευρώ και έχουμε ήδη ξεκινήσει την ένταξη έργων, όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί, σε διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα», τονίζει ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης.

Θεαματική μείωση χρεών

Πρώτος στη λίστα με τις δραστικές μειώσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών τους μέσα σε διάστημα ενός χρόνου φιγουράρει ο δήμος Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ τα ληξιπρόθεσμα του εν λόγω δήμου στα τέλη του 2011 ανέρχονταν σε 52,1 εκατ. ευρώ, το Σεπτέμβριο του 2012 το ποσό αυτό έπεσε στα 8,5 εκατ. ευρώ.

«Τα χρέη του δήμου αποκλειστικά και μόνο σε προμηθευτές θα ανέλθουν στα τέλη του 2012 σε περίπου 14 εκατ. ευρώ από 20 εκατ. ευρώ στα οποία ανέρχονταν πέρυσι. Πρόκειται για χρέη που αφορούν 1.800 προμηθευτές. Τα 8,5 εκατ. ευρώ που εμφανίζονται στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών είναι ληξιπρόθεσμα χρέη του δήμου (δηλαδή αποτελούν απλήρωτες υποχρεώσεις για τις οποίες έχουν παρέλθει 90 και πλέον ημέρες από την ημερομηνία που έπρεπε να εξοφληθούν) και αφορούν την περίοδο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Χασδάι Καπόν.

Σε ό,τι αφορά τη δραστική μείωση των χρεών του δήμου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο ποσό των 52 εκατ. ευρώ περιλαμβανόταν και ποσό περίπου 20 εκατ. ευρώ που αφορούσε πρόστιμα και προσαυξήσεις επί του αρχικώς υπεξαιρεθέντος ποσού (από τη γνωστή υπόθεση κακοδιαχείρισης) προς την εφορία, το οποίο διαγράφηκε μετά τις επίμονες προσπάθειες του αντιδημάρχου Οικονομικών, Χασδάι Καπόν. Παράλληλα, μόλις προχτές με Κοινή Υπουργική Απόφαση συμψηφίστηκε το αρχικό υπεξαιρεθέν ποσό των 7,2 εκατ. ευρώ προς την εφορία έναντι των εσόδων που θα είχε ο δήμος από παρακρατηθέντες πόρους, σε εφαρμογή του νόμου 4047/2012.

«Δώσαμε εξαρχής προτεραιότητα στην εξόφληση των χρεών μας προς προμηθευτές και εταίρους. Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο στηρίζουμε την αγορά και τους επιχειρηματίες της περιοχής, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία», εξηγεί ο κ. Καπόν.

Μειώσεις παρά τις περικοπές

«Οι δήμοι καταβάλλουν εντατική προσπάθεια για αποπληρωμή των χρεών τους, προκειμένου με τη σειρά τους να βοηθήσουν την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βιώνουν προμηθευτές και επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών και πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Σίμος Δανιηλίδης, που επίσης μείωσε τα χρέη του. Ο ίδιος εμμένει πάντως στη δραστική μείωση των πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση, μείωση που αγγίζει το 60%, παρά το γεγονός ότι οι ΟΤΑ μετέχουν μόνο κατά 10% στο συνολικό χρέος της χώρας.

«Αναλάβαμε στις αρχές του 2011 τη διοίκηση του νέου δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης με χρέη προς προμηθευτές περίπου 5 εκατ. ευρώ. Σήμερα μειώσαμε το χρέος αυτό σε περίπου 2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 600.000 ευρώ είναι διαθέσιμα σήμερα στο ταμείο μας, αλλά μεταφέρονται για αποπληρωμή στη νέα χρονιά», τονίζει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, εμμένει στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων χρεών των δήμων της Αττικής, που «ανεβάζουν» θεαματικά το συνολικό χρέος όλων των ΟΤΑ της χώρας. Οπως επισήμανε και στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο κ. Γαλαμάτης, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί εάν σε αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων της Αττικής περιλαμβάνεται χρέος τους άνω των 222 εκατ. ευρώ προς την ΕΥΔΑΠ, χρήματα τα οποία στο μεταξύ έχουν ήδη εισπραχθεί από τους ίδιους.

ΠΗΓΗ: AΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ