Φαγητό, ρούχα και καυσόξυλα για χιλιάδες άπορους από δήμους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Κάνοντας πράξη την αλληλεγγύη και παρέχοντας υλική βοήθεια μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών που διαθέτουν, οι δήμοι Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Ξάνθης και Κομοτηνής στηρίζουν καθημερινά χιλιάδες οικογένειες που έχουν πληγεί βαθιά από τη μακροχρόνια ανεργία και την οικονομική κρίση.

Εκπρόσωποι αυτών των δομών κάνουν λόγο για  «μια μάχη που δίνεται σε καθημερινή βάση» από τους μεγάλους δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προκειμένου να βοηθηθούν πολίτες και νοικοκυριά που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η βοήθεια μπορεί να σχετίζεται με ένα πιάτο φαΐ, καύσιμη ύλη, ένδυση, υπόδηση και διάφορα άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Η φτώχεια είναι μια μορφή βίας, επισημαίνουν στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών των Δήμων. «Ήρθε στο γραφείο μου μια κυρία 62 ετών. Ήταν σαν να έβλεπα τη μητέρα μου. »Σήμερα κάτι πρέπει να γίνει» μου είπε, χρησιμοποιώντας την ατάκα από ελληνική ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. »Δεν μπορώ να φύγω, δεν έχω να μαγειρέψω τίποτα», πρόσθεσε και έβαλε τα κλάματα» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δράμας Αριστείδης Μωυσιάδης, περιγράφοντας ένα ακόμη σκληρό περιστατικό στο οποίο έπρεπε να δοθεί λύση.

Ο Δήμος στηρίζει 750 οικογένειες μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου, υπογράμμισε ο κ. Μωυσιάδης και πρόσθεσε ότι, σε ένα δήμο με χιλιάδες ανέργους, ο οποίος εντάχθηκε και στο πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, οι υπηρεσίες αγωνίζονται για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των πολιτών που έχουν ανάγκη.

Το δίχτυ προστασίας του δήμου Δράμας για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον κ. Μωυσιάδη και «τους κοινωνικούς λαχανόκηπους, με δικαιούχους περίπου 70 οικογένειες, το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης το οποίο καλύπτει αρκετές χιλιάδες πολίτες σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και όχι μόνο, το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ αλλά και το συσσίτιο απόρων που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Μητρόπολη και από το οποίο βρίσκουν φαΐ σε καθημερινή βάση γύρω στα 250 άτομα».

Στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, η εικόνα είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτήν της Δράμας, με το 10% του συνόλου του πληθυσμού να απευθύνεται στο  «Πολυκοινωνικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος» για στήριξη. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου, περισσότερες από 6.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν στο δήμο Αλεξανδρούπολης για τη λήψη βοήθειας από ευρωπαϊκά προγράμματα για δωρεάν διανομή τροφίμων και άλλες 1.669 αιτήσεις για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου.

Η έννοια αλληλεγγύης εκφράζεται έμπρακτα και στον δήμο Κομοτηνής, σε ένα δήμο όπου η κρίση μεγαλώνει, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων και Αλληλεγγύης, Ιωάννης Γκαράνης.

Οι αιτήσεις των πολιτών αφορούν κυρίως στην σίτιση, στην παροχή τροφίμων, καύσιμης ύλης (ξύλα) και ιματισμού. Ο δήμος μπορεί να καλύψει τις ανάγκες καύσιμης ύλης για 600 οικογένειες, τις ανάγκες τροφίμων για 570 οικογένειες και τις ανάγκες για τρόφιμα όλων των οικογενειών, τη στιγμή που ο αριθμός των αιτήσεων αυξάνεται και ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία.

Ανάλογη είναι και η εικόνα στο Δήμο Ξάνθης, όπου, περίπου 7.000 άτομα απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας βοήθεια για διάφορα θέματα.

«Η κρίση δεν κάνει διακρίσεις» λέει η αντιδήμαρχος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Δέσποινα Παρτσαλίδου, «με αποτέλεσμα επαγγελματίες που δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα, άνεργοι και πολίτες που δεν έχουν τα προς το ζην να απευθύνονται στην υπηρεσία κοινωνικής προστασίας».

Την ίδια ώρα, υπάρχει δίπλα μας και ένα είδος φτώχειας που μένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, «μια περήφανη φτώχεια», όπως τη χαρακτήρισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΑΜΘ) Γιώργος Παυλίδης. «Πρόκειται για συμπολίτες μας που ενώ έχουν πρόβλημα, δεν θα πάνε ποτέ ούτε στα κέντρα σίτισης, ούτε στα κέντρα υποστήριξης, ούτε στα κέντρα αλληλεγγύης» σημειώνει ο κ. Παυλίδης. Ο ίδιος αναφέρει ότι συζητείται η έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της ΠΑΜΘ με σκοπό την υλοποίηση του έργου «Παροχή τροφίμων σε αστέγους και άτομα που διαβιώνουν σε συνθήκες στέγης οι οποίες δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής» συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΔΡΑΜΑΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ, ΑΠΟΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]