ευρωπαϊκή-επιτροπή-ποια-ελληνική-πόλ-424012
ΔΗΜΟΙ | 18.12.2017 | 08:10

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Ποια ελληνική πόλη θα γίνει πιλότος 5G το 2020

Την “έξυπνη πόλη” η οποία θα παρέχει πιλοτικές υπηρεσίες δικτύων πέμπτης γενιάς 5G το 2020 συνεχίζει ν’ αναζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε κάθε κράτος μέλος της, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Πλάνου Δράσης (Action Plan) που  δημοσιοποίησε, ο Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ το Σεπτέμβριο του 2016.

Στόχος του πλάνου δράσης είναι η παροχή απρόσκοπτης σύνδεσης internet σε όλη την Ευρώπη και η τεχνολογική υπεροχή της Γηραίας ηπείρου με την παροχή υπηρεσιών 5G σε πολίτες και επιχειρήσεις μέχρι το 2025. Η κοινή ατζέντα που έχει τεθεί και αναμένεται να υλοποιηθεί άμεσα περιλαμβάνει ενέργειες οι οποίες στοχεύουν στην άρση όλων των εμποδίων για την ανάπτυξη του 5G, ιδίως στην απελευθέρωση 5G φάσματος, στην αξιοποίηση των επενδύσεων σε δίκτυα, μέσω της θέσπισης συγκεκριμένων χρονικών και ποιοτικών στόχων, στη θέσπιση ενιαίων προτύπων για το ραδιοφάσμα όσο και το δίκτυο κορμού καθώς, προβλέψεις για καινοτόμες εφαρμογές-υπηρεσίες και εξασφάλιση διαλειτουργικότητας μεταξύ δικτύων και τέλος συστάσεις προς τις επιχειρήσεις για να σχεδιάσουν τεχνολογικά πειράματα που θα επιδείξουν τις δυνατότητες του 5G σε οικονομικούς κλάδους στρατηγικής σημασίας.

Gigabit Society – Πρώτος σταθμός υλοποίησης του Πλάνου Δράσης το 2020.

Κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι έτοιμο να προσφέρει υπηρεσίες 5G σε μια τουλάχιστον μεγάλη πόλη ανά κάτος μέλος της ΕΕ, δίνοντας σάρκα και οστά στην ανάπτυξη της Gigabit Society.

Με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ θα μπορέσει να κερδίσει το έδαφος που έχει χαθεί, σε επίπεδο τεχνολογικής καινοτομίας και Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς να τις δώσουν το τεχνολογικό προβάδισμα που χρειάζεται για ανάκαμψη της οικονομίας και διευκόλυνση της κοινωνίας. Τα δίκτυα νέας γενιάς θα επιτρεψουν  την ανάπτυξη  ευφυών υπηρεσιών όπως είναι για παράδειγμα τα δίκτυα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού, ενώ πέρα από τις βασικές υπηρεσίες τηλεμέτρησης και απομακρυσμένης παρακολούθησης εγκαταστάσεων, οι κλάδοι αυτοί θα μπορούν να επωφεληθούν από τις ψηφιακές πλατφόρμες, ιδίως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τις υπηρεσίες Μ2Μ επικοινωνιών και τα big data analytics, ώστε να αξιοποιούν δεδομένα σε σχέση με την κατανάλωση ενέργειας από τους τελικούς καταναλωτές, αλλά και από τα δίκτυα διανομής. Βάσει των αναλύσεων αυτών, μπορούν να δημιουργηθούν και να προσφερθούν υπηρεσίες έξυπνων σπιτιών, τα οποία θα εξοικονομούν ενέργεια, βελτιστοποιώντας τις λειτουργίες των κατοικιών με βάση το προφίλ της συμπεριφοράς των κατοίκων τους. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας επιτυγχάνεται μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών, οι οποίες εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες των δικτύων του μέλλοντος, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε πολλούς κλάδους της.

Παραδείγματα τέτοιων ευφυών υπηρεσιών* είναι

⦁         Οι δημόσιες μεταφορές και η παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης-διασκέδασης (infotainment) στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτές οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την μετάδοση εικόνας και ήχου υψηλής ευκρίνειας, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα καθώς και την δυνατότητα βιντεοκλήσεων και βιντεοπαιχνιδιών. Οι υπηρεσίες αυτές συχνά αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου συστήματος εποπτείας και διαχείρισης, επιτρέπουν την συλλογή δεδομένων στην λογική του crowd-sourcing, αλλά και τη δημιουργία νέων πηγών εισοδήματος για τις εταιρίες διαχείρισης του μεταφορικού έργου.

⦁         Τα συστήματα υγείας μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν τα δίκτυα νέας γενιάς ώστε να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες υγείας που παρέχουν στους πολίτες, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές. Η τεχνολογία του 5G αναμένεται να επιτρέψει σε γιατρούς που βρίσκονται στην πόλη να μπορούν, όχι μόνο να εξετάσουν, αλλά και να χειρουργήσουν εξ αποστάσεως ασθενείς που βρίσκονται, πχ., σε κάποιο απομακρυσμένο νησί, με χρήση οθονών υψηλής ευκρίνειας και ρομποτικών μηχανισμών. Ιδίως σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογικές καινοτομίες, πχ. την τεχνητή νοημοσύνη, τα δίκτυα νέας γενιάς μπορούν να υποστηρίξουν υπηρεσίες τηλε-διάγνωσης που δεν είναι εφικτές σήμερα.

⦁         Ο τουρισμός αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό τομέα ανάπτυξης και υιοθέτησης ευφυών υπηρεσιών. Η τεχνολογία του 5G μπορεί να προσδώσει μια νέα διάσταση στην εμπειρία ενός επισκέπτη, επιτρέποντας σε τουρίστες να βρεθούν στα αξιοθέατα της Ελλάδας και να επισκεφθούν εικονικά τα μουσεία της χώρας χωρίς να χρειαστεί να μεταβούν στις τοποθεσίες αυτές ή βελτιώνοντας (πχ. μέσω εικονικής ή επαυξημένης πραγματικότητας) την εμπειρία όσων επισκεπτών βρίσκονται ήδη σε αυτές.

⦁         Η βιομηχανία αναμένεται να είναι σημαντικός χρήστης των δικτύων νέας γενιάς. Σημαντικός παράγοντας που θα επιτρέψει την ανάπτυξη ευφυών εργοστασίων είναι η δυνατότητα διασύνδεσης των μηχανών, των διαδικασιών, των ρομποτικών μηχανισμών και των ανθρώπων. Αυτή η ανάγκη διασύνδεσης συνεπάγεται διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις ταχυτήτων με χαμηλές καθυστερήσεις (latency). Η τεχνολογία 5G είναι η ασύρματη τεχνολογία που καλύπτει αυτό το κενό, είναι ο άμεσος αντικαταστάτης των σημερινών ενσύρματων δικτύων των βιομηχανικών μονάδων. Η ασύρματη διασύνδεση επιτρέπει την άμεση και γρήγορη τοποθέτηση μηχανών και αισθητήρων σε οποιοδήποτε σημείο της βιομηχανικής εγκατάστασης.

⦁         Ο Κλάδος μεταφορών όπου οι ψηφιακές επικοινωνίες, σε συνδυασμό με δίκτυα αισθητήρων που βρίσκονται τοποθετημένοι σε φορτηγά και σημεία φόρτωσης, μπορούν να συνδυαστούν για την συγκέντρωση και αποστολή δεδομένων σε σχετικές υποδομές big data analytics σε πραγματικό χρόνο. Τέτοια συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναλύσουν την απόδοση των διαδικασιών logistics και της αξιοποίησης του στόλου, να βελτιστοποιήσουν την κατανάλωση καυσίμων, να σχεδιάσουν τις άριστες διαδρομές, αλλά και να διαγνώσουν εξ αποστάσεως ενδεχόμενες βλάβες, δημιουργώντας έναν ευφυή στόλο μεταφορών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το σκηνικό που δημιουργείται βάζει τους αρμόδιους  χάραξης πολιτικής σε μονόδρομο. Το επενδυτικό περιβάλλον οφείλει να είναι φιλικό ώστε η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει τεχνολογικά. Οι πρόοδοι της ψηφιακής τεχνολογίας και της κινητής τεχνολογίας θα αποφέρουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Η ψηφιακή και κινητή επανάσταση θ’ αναβαθμίζει την ταχύτητα, οι νέες τεχνολογίες – η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η ρομποτική και το Ίντερνετ των πραγμάτων (IoT) υπόσχονται τόσο ραγδαία πρόοδο, όσο και την πιθανότητα περαιτέρω αποδιάρθρωσης. Οι σωστές προνοητικές πολιτικές δίνουν στις χώρες, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες τη δυνατότητα να συνεχίσουν να αποκομίζουν τα οφέλη, βελτιώνοντας τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα θα μετριάσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της ανατροπής. Οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής οφείλουν να αγκαλιάσουν τις ψηφιακές προόδους και επίσης να αναγνωρίσουν τους κινδύνους της αδράνειας και να προετοιμαστούν για τις επερχόμενες αλλαγές.

*