Αίτημα αναστολής του νέου θεσμικού πλαισίου για την ναυαγοσωστική κάλυψη

Η κατάθεση αιτήματος αναστολής της εφαρμογής του Π/Δ 31/2018 για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, καθώς και η αίτησης ακύρωσης του στο Συμβούλιο της Επικρατείας συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ. Σ. της ΚΕΔΕ.

Ταυτόχρονα η ΚΕΔΕ αποφάσισε να στηρίξει προσφυγές δήμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις.

Όπως επισημάνθηκε τα όσα προβλέπονται στο Π/Δ, είναι αδύνατον να τύχουν εφαρμογής εντός των απαιτούμενων χρονοδιαγραμμάτων με συνέπεια να τίθεται ζήτημα στην ασφαλή ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, ενόψει της θερινής περιόδου.

Να σημειωθεί ότι το Π/Δ επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά των δήμων καθώς τους επιβάλλεται την υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης, όχι μόνο των παραλίες που διαχειρίζονται οι ίδιοι αλλά και αυτών που παραχωρούνται σε τρίτους από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας.

Με το νέο διάταγμα προβλέπεται η πρόσληψη από το δήμο περισσότερων ναυαγοσωστών από εκείνων που αρχικά προβλεπόταν.

Ο Γ. Πατούλης, αφού αναφέρθηκε στο ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε από το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ ΕΝΠΕ, ενημέρωσε το Δ.Σ. για τις ενέργειες που έχει υλοποιήσει και το αίτημα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλή για τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων και σημείωσε ότι «είναι μια ακόμη πολιτική πράξη κόντρα στην κοινή λογική, που αναδεικνύει το συγκεντρωτισμό με τον οποίο λειτουργεί το Κεντρικό Κράτος».

Σημαντικά τα προβλήματα σε 30 δήμους της χώρας

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. τα μέλη του ενημερώθηκαν για τις επαφές που είχε αντιπροσωπεία δημάρχων με τον Π. Κουρουμπλή.

Όπως επισήμαναν τα προβλήματα που ανακύπτουν από την πιθανή εφαρμογή του Π/Δ αφορούν πάνω από 30 δήμους που διαθέτουν παραλιακές ζώνες.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Ν. Χανίων Γ. Μαλανδράκης, υπογράμμισε ότι απαιτείται πολιτική λύση του ζητήματος καθώς το Π/Δ δε μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Μάιου, όπως προβλέπεται.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ν. Ηρακλείου Γ. Μαστοράκης, επισήμανε ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες του δήμου του θα πρέπει να προσληφθούν 32 ναυαγοσώστες. Για να γίνει η πρόσληψή τους απαιτείται διαγωνισμός ο οποίος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τους τρείς μήνες.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΚΑΛΥΨΗ, ΑΙΤΗΜΑ, ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ, ΘΕΣΜΙΚΟΥ, ΠΛΑΙΣΙΟΥ, ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ