έργα-και-ημέρες-του-μουσουλμάνου-δημά-1113518
ΔΗΜΟΙ | 27.12.2022 | 16:40

Έργα και ημέρες του μουσουλμάνου δημάρχου Οντέρ Μουμίν – Προκλητικές κινήσεις και παραληρήματα

Ο Δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr προχώρησε στην απόλυση εργαζομένων …καταγγέλλοντας ότι είναι «τρομοκράτες» και «γκιουλενιστές».

Η συγκεκριμένη πράξη του δημάρχου προκαλεί τρομερή αίσθηση. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος αυτοδιοικητικός παράγοντας προχωρά σε προκλήσεις και σε κινήσεις που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά.

Πριν λίγες εβδομάδες είχε βγάλει ανακοίνωση που ζητούσε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, να αφαιρέσει από την θέση το τον διοικητή της αστυνομίας επειδή σύμφωνα με τον ίδιο ήταν «Χρυσαυγίτης», ενώ είχε ασκήσει κριτική στον πρωθυπουργό να μην συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια της ΝΔ των Ευρυπίδη Στυλιανίδη επειδή έκανε παρέα με «Χρυσαυγίτες»

«Ο ευαίσθητος Ίασμος, στην ευαίσθητη Θράκη, δεν δικαιολογείται να έχει Χρυσαυγίτη Διοικητή στο Αστυνομικό Τμήμα», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του.

«Ο Ιωάννης Πελτέκης και ο Ιώαννης Μωραΐτης, αντίστοιχα, απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από τον Δήμαρχο Ιάσμου, καθώς είναι Χρυσαυγίτες, νοσταλγοί της Χούντας και του Παπαδόπουλου. Όμοιος τους και ο Διοικητής του Α.Τ. Ιάσμου, Δημήτριος Πυλαρινός. Ο κ. Οντέρ Μουμίν ενημέρωσε σχετικά την Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης και το γραφείο Γ.Γ. Προστασίας του Πολίτη.

Ακολουθεί μηνυτήρια αναφορά του Δημάρχου Ιάσμου προς Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης και τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.

«Σε άλλες φωτογραφίες, ο Πελτέκης εμφανίζεται με τον Χρυσαυγίτη Σφακιανάκη. Επίσης, υπάρχουν οι φωτογραφίες με τον Παπαδόπουλο και τη σημαία της Χούντας, από τη γιάφκα όπου συχνάζουν οι νοσταλγοί της Χούντας. Όλες νομίμως κτηθέντες, δημόσιες από τον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης»

Επιπρόσθετα, ο Δήμαρχος Ιάσμου καλεί τον κ. Πρωθυπουργό να θέσει εκτός ψηφοδελτίων τον εν ενέργεια Βουλευτή Ροδόπης, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, για τους λόγους που αναφέρονται παρακάτω:

«O κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, Βουλευτής ΝΔ Ροδόπης, έχει αναρτημένες ανέμελες φωτογραφίες με Χρυσαυγίτες Μωραΐτη και Πελτέκη. Τόλμησε να βάλει τον ΧΑ Πελτέκη, στη Βουλή των Ελλήνων, μπροστά από το σύμβολο του ναού της Δημοκρατίας μας.

Ο κ. Πρωθυπουργός είναι βαθιά δημοκράτης, φιλελεύθερος, εντός Συνταγματικού τόξου. Δύσκολη και θαρραλέα απόφαση να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων εν ενέργεια Βουλευτής. Νομίζω όμως ότι ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για την αποχώρηση του φίλου μου Ευρυπίδη. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο κ. Πρωθυπουργός θα τον θέσει εκτός των ψηφοδελτίων της ΝΔ για τις επερχόμενες εκλογές.

Η κεφαλή του κακού στη Θράκη, δήθεν Θρακάρχης, ο εθνικά επικίνδυνος Ευριπίδης Στυλιανίδης. Εκ των βασικών πολέμιων του κ. Πρωθυπουργού, του κ. Μέτιου, επί χρόνια των ανερχόμενων μελών της τοπικής ΝΟΔΕ.

Αλλά ο κ. Ευριπίδης είναι τίμιος, ξεκίνησε από τη Ξυλαγανή, από χωριό δηλαδή, όπως όλοι μας. Δε νομίζω να ακολουθήσει το εσφαλμένο πρόσφατο δόγμα Καϊλή και να κρυφτεί πίσω από την έδρα. Αναμένω άμεσα να διευκολύνει τον αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό και να παραδώσει άμεσα την έδρα του, που ανήκει στους Νεοδημοκράτες και Νεοδημοκράτισσες της Ροδόπης.»

Προκλητικό παραλήρημα στην Τουρκία 

Σε ένα πρωτοφανές κήρυγμα μίσους κατά της Ελλάδας με ρατσιστικές αναφορές κατά των χριστιανών κατοίκων της Θράκης επιδόθηκε ο δήμαρχος του Ιάσμου Ροδόπης Οντέρ Μουμίν ομιλών στην Προύσα σε εκδήλωση συλλόγου «Τούρκων» της Θράκης.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του να διεξαχθεί τοπικό δημοψήφισμα στον δήμο Ιάσμου με πρόσχημα την δημιουργία Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, αλλά στόχο να ανοίξει “κερκόπορτα” για τα γνωστά θέματα που προωθεί η Τουρκία στην περιοχή, αφού ακόμα και πολλοί μουσουλμάνοι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.. ξέφυγε επικίνδυνα στην Προύσσα.

Δείτε τα σχετικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του Μουμίν Οντέρ:

“Χαιρετίζω όλα τα αδέρφια μου μέλη της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης που ζουν στην Προύσα. Σας φέρνω τα χαιρετίσματα των αδελφών σας από τον Ίασμο, από τη Δυτική Θράκη, από τον Δήμο Ιάσμου. Έξω, καθώς περιμέναμε πριν μπούμε στην αίθουσα, μιλούσα με φίλους. Και ρώτησα: Πιο πριν είχε τιμήσει καθόλου με την παρουσία του ο δήμαρχος Ιάσμου άλλοτε τη συνέλευση του Συλλόγου σας; Είπαν όχι. Η νέα αποστολή του Δήμου Ιάσμου, το νέο όραμα του Δήμου μας από ‘δω και πέρα, θα είναι μια αποστολή ανοιχτή προς τη μητέρα πατρίδα, μια αποστολή που θα αγκαλιάζει τη μητέρα πατρίδα”.

“Τον Ίασμο, που για μας αποτελεί τη γέφυρα των Βαλκανίων, εγώ τον βλέπω ως εξής: Ο Δήμος Ιάσμου είναι ένας Δήμος στον οποίο ζουν μαζί Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Τούρκοι και Έλληνες. Σκοπεύουμε να γίνουμε η πρωτεύουσα της πολυπολιτισμικότητας. Και σ’ αυτό το θέμα ελπίζουμε να έχουμε και τη δική σας στήριξη”.

“Οι προηγούμενοι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα στη Δυτική Θράκη. Εγώ στο θέμα των Λυκείων είμαι της άποψης ότι πρέπει να είμαστε κοντά στους φίλους αποφοίτους από ελληνικά λύκεια. Κι εγώ ο ίδιος είμαι απόφοιτος ελληνικού γυμνασίου και λυκείου, όπως επίσης και ελληνικού πανεπιστημίου. Αλλά δόξα το Θεό, όπως κι εσείς, δεν έχω χάσει τίποτα από το μουσουλμανικό και από το τουρκικό μου στοιχείο”.

“Δυστυχώς άτομα που εδώ και δεκατρία χρόνια ήταν στη διοίκηση του Δήμου Ιάσμου και έχουν εκλεγεί χρησιμοποιώντας τα εθνικά και θρησκευτικά συναισθήματα της κοινωνίας, σήμερα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο έχουν ενσωματωθεί με το ελληνικό μέρος. Η τουρκική λίστα της αντιπολίτευσης σε συνεργασία με την ελληνική λίστα της αντιπολίτευσης, προσπαθούν να μας εμποδίσουν”.

Από την προεκλογική ομιλία του Οντέρ Μουμίν λίγο πριν εκλεγεί δήμαρχος Ιάσμου

“Τι προσπαθώ να πω: Ο εχθρός στην απέναντι πλευρά είναι γνωστός. Αυτοί που μας πιέζουν είναι γνωστοί”.

“Με ευγνωμοσύνη θυμόμαστε όσους αγωνίστηκαν για τη Θράκη, και πρώτον απ’ όλους τον αείμνηστο γιατρό Σαδίκ Αχμέτ ο οποίος θυσιάστηκε σε αυτόν τον δρόμο. Τα σέβη και την αγάπη μου σε όλους σας”.

Καταλήγοντας, απήγγειλε στίχους ποιήματος που έχει απαγγείλει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις συνελεύσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του και απευθυνόμενος προς τους Τούρκους στρατιώτες:

“Μεχμέτ μου (σ.σ. ο Τούρκος στρατιώτης), χαρείτε, τα κεφάλια ψηλά κι αν πεθάνουμε, χαρείτε κι αν γυρίσουμε σπίτι. Μη νομίζεις πως οι ρόδες μένουν στην ανηφόρα. Το αύριο και βέβαια είναι δικό μας, και βέβαια δικό μας. Ο ήλιος βγήκε, ο ήλιος έπεσε, η αιωνιότητα είναι δική μας”.

Τον καλεί ο εισαγγελέας μετά την ανθελληνική εκδήλωση

Εξηγήσεις στη δικαιοσύνη κλήθηκε να δώσει ο δήμαρχος για τα όσα προκλητικά είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο σε αλυτρωτική – ανθελληνική εκδήλωση στην Προύσα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Φωνή της Ροδόπης», ο δήμαρχος Ιάσμου θα πρέπει να παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες στο Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής, προκειμένου να δώσει ανωμοτί κατάθεση για υποκίνηση ρατσιστικού μίσους, στο πλαίσιο του Αντιρατσιστικού Νόμου (υποκίνηση σε μίσος- ποινή φυλακίσεως έως τρία έτη) και των άρθρων 184-186 του Ποινικού Κώδικα. Κατόπιν ο Εισαγγελέας θα κρίνει εάν τελέστηκε κάποια αξιόποινη πράξη προκειμένου ν’ ασκήσει ή όχι ποινική δίωξη.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο δήμαρχος Ιάσμου, και κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ετήσια γενική συνέλευση του παραρτήματος Προύσας του αλυτρωτικού Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης (ΒΤΤDD), προχώρησε σ΄ ένα πρωτοφανές ανθελληνικό κήρυγμα, δηλώνοντας «πίστη στον τουρκισμό του» και αποκαλύπτοντας πως εκλέχθηκε με τη βοήθεια τουρκοφρόνων της μειονότητας. Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, έθεσε ως αποστολή της διοίκησής του στον δήμο Ιάσμου τον «εναγκαλιασμό» του με τη μητέρα πατρίδα. Δηλαδή την Τουρκία. Να σημειωθεί πως το 30% των κατοίκων του δήμου Ιάσμου είναι Χριστανοί.

Το εθνικιστικό – φιλοτουρκικό ντελίριο του μειονοτικού δημάρχου Ιάσμου ολοκληρώθηκε με τον κ.Μουμίν ν’ απαγγέλει στίχους ποιήματος, που στο παρελθόν και Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει στη διάρκεια συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του, απευθυνόμενος προς τους Τούρκους στρατιώτες. Στο τέλος της ομιλίας του μάλιστα, αναφέρθηκε και στον Αχμέτ Σαδίκ, εκλιπόντα εθνικιστή ηγέτη των τουρκοφρόνων της Θράκης τις δεκαετίες 1980 -1990, αναφέροντας προκλητικά πως «θυσιάστηκε», υιοθετώντας το αφήγημα της Άγκυρας και των τουρκοφρόνων της μειονότητας, πως ο θάνατός του δεν οφείλεται σε τροχαίο δυστύχημα το 1995 αλλά σε εξωγενείς παράγοντες, που ήθελαν να τον βιολογικό του αφανισμό.

Όλα αυτά με φόντο σημαίες της Τουρκίας και της -λεγόμενης- ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Ελλάδα, ο δήμαρχος Ιάσμου έκανε λόγο για δηλώσεις που «παραποιήθηκαν σκόπιμα», επιχειρώντας να δικαιολογήσει τ’ αδικαιολόγητα.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του:

«Για μένα αγαπητοί μου και πιο πάνω από τους επισήμους είναι τα μέλη της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης που γέμισαν αυτή την αίθουσα. Σας χαιρετίζω όλους, χαιρετίζω τους αδελφούς μας από τους δήμους Yildirim, Osmangazi και Nilufer.

Αξιότιμοι υπουργοί μου, κ. Cavit Caglar, κ. Hakan Cavusoglu, κ. Γενικέ Διευθυντή του IRCICA Halit Eren, κ. Πρόεδρε του Συλλόγου Αλληλεγγύης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. κ. Βουλευτές μου, συνάδελφοι δήμαρχοί μου, κ. Πρόεδρε της Συμβουλευτικής Επιτροπής και εκλεγμένε Μουφτή Κομοτηνής, αξιότιμα μέλη τους πρωτοκόλλου σας χαιρετίζω όλους με σεβασμό.

Όσο περίμενα έξω ρώτησα αν στο παρελθόν κάποιος Δήμαρχος Ιάσμου είχε την τιμή να παρευρεθεί σε αυτή τη γενική συνέλευση και μου είπαν όχι. Η καινούργια αποστολή, το καινούργιο όραμα του Δήμου Ιάσμου, θα είναι να αγκαλιάσει τη μητέρα πατρίδα από εδώ και πέρα. Είμαστε με δύναμη δίπλα στους αδελφούς μας, στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα, στη Σμύρνη. Αυτός ήταν ο πρώτος λόγος που ήρθα.

Ο δεύτερος ήταν για να πω ευχαριστώ. Ο πρόεδρος είπε ότι στις τοπικές εκλογές και κοινοβουλευτικές εκλογές δεν τσιγκουνεύθηκαν στη βοήθειά τους. Και εγώ είμαι μάρτυρας αυτής της βοήθειας. Ευχαριστώ θερμά όλους τους αδελφούς μου που ήρθαν από εδώ, άσκησαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και ψήφισαν.

Εγώ ήρθα εδώ για να γίνουμε αδελφοί Δήμοι, τα Αρριανά έγιναν με το Osmangazi , εμείς από ότι φαίνεται θα γίνουμε με το Yildirim, αξιότιμε δήμαρχέ μου. Αύριο θα επισκεφθώ τους δημάρχους Osmangazi και Yildirim και με αυτή την ευκαιρία θέλω να σας προσκαλέσω στο Φεστιβάλ Κερασιού που θα διοργανώσουμε στις 5,6 και 7 Ιουνίου.

Και ένα καινούργιο πρότζεκτ μας. Της νέας διοίκησης του Δήμου Ιάσμου. Την 1η Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, θα διοργανώσουμε ένα Φεστιβάλ Ειρήνης. Έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους Δήμους Mestanli και Smolen από τη Βουλγαρία, αυτοί οι δύο Δήμοι θα συμμετέχουν σε αυτό το Φεστιβάλ, από την Ελλάδα θα συμμετέχουν οι Δήμοι Ορεστιάδας και Θάσου. Έχουμε συμφωνήσει και είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει και ο Δήμος Αθηναίων και αύριο θα μεταφέρω την πρόσκλησή μας στους δυο Δήμους από την Προύσα.

Εγώ τον Ίασμο τον βλέπω ως εξής, είναι ένας Δήμος που συμβιώνουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι, Τούρκοι και Ρωμιοί. Εμείς σκοπεύουμε να τον κάνουμε ένα κέντρο πολυπολιτισμικότητας. Εύχομαι να μας στηρίξετε σε αυτό.

Οι προηγούμενοι ομιλητές αναφέρθηκαν στα προβλήματα στη Δυτική Θράκη. Εγώ θεωρώ ότι πρέπει να κοιτάξουμε με προσοχή τους αποφοίτους ελληνικών λυκείων . Και εγώ είμαι απόφοιτος ελληνικού γυμνασίου, λυκείου και πανεπιστημίου, αλλά δόξα το θεό μέχρι σήμερα δεν έχασα τίποτα από την πίστη μου στο μουσουλμανισμό και στον τουρκισμό μου. Πολλοί μου λένε ‘’μη λες πολλά κουκούλωσέ το και προχώρα’’. Εγώ διαφωνώ. Αυτοί που μας παρακολουθούν λένε ότι κάνω σόου. Για εμένα όμως πολιτικός είναι αυτός που βάζει την πολιτική να περνάει από την καρδιά του. Αυτό έχουμε μάθει και τέτοια πολιτική εφαρμόζουμε. Εδώ και 13 χρόνια οι φίλοι οι οποίοι κέρδιζαν τον Δήμο Ιάσμου, που κέρδιζαν προβάλλοντας τον θρησκευτικό διαχωρισμό, δυστυχώς σήμερα μας κάνουν αντιπολίτευση συνεργαζόμενοι με τους Έλληνες δημοτικούς συμβούλους.

Είναι ακατανόητη η κατάσταση. Επειδή το σύστημα στις τοπικές εκλογές στην Ελλάδα είναι η απλή αναλογική, αν και ο Δήμος μας κέρδισε με το μεγαλύτερο ποσοστό στο σύνολο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξέλεξε 11 δημοτικούς συμβούλους και η τουρκική λίστα της αντιπολίτευσης συνεργάζεται με την ελληνική λίστα και προσπαθεί να μας βάλει εμπόδια. Καλά να είναι. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε αυτούς που πεισμώνουν μαζί μας.

Υπάρχουν και κάποιοι νεαροί φίλοι μας εδώ, θέλω να απευθυνθώ σε αυτούς λέγοντας ότι θα μείνουμε όρθιοι και ότι θα πάντα θα μνημονεύουμε τον Αχμετ Σαδίκ».