Παρασκευή
29
Σεπτέμβριος
Back

Επίθεση Προέδρου ΔΣ σε δημοτική σύμβουλο: “Στο διάολο από κει πέρα” (βίντεο)

Επεισοδιακή – Εκρηκτική  ήταν η συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας (29 Μαΐου) του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας. Σύμφωνα με κξαταγγελίες, υπήρχαν υποτιμητικοί χαρακτηρισμοί, σεξιστικές και υβριστικές επιθέσεις σε βάρος δημοτικής συμβούλου.

Πρωταγωνιστής ήταν ο πρόεδρος του σώματος Γιώργος Βασιλείου που αντέδρασε σε λεγόμενα δημοτικής συμβούλου της αντιπολίτευσης χρησιμοποιώντας της προσβλητικές φράσεiς: «Τι γελάτε κυρία μου; Τι γελάτε; Να σας πάρουμε καμιά φωτογραφία; Όταν στενοχωριέμαι να βλέπω το χαμόγελο σας και να μου φεύγει η πίκρα. Έχετε δει τον εαυτό σας να γελάει;… Στο διάολο από κει πέρα».

Στη συνέχεια τα λεγόμενα του κ. Βασιλείου προκάλεσαν την αντίδραση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης και πρώην δημάρχου Νάουσας Νίκου Κουτσογιάννη, με τον κ. Βασιλείου να μη δίνει καν σημασία στην παραινέσεις του δημάρχου Νικόλα Καρανικόλα και να απαντά στον δημοτικό σύμβουλο «θα στην κοπανήσω» για να προσθέσει άμεσα «τη μήνυση».

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση γυναικών δημοτικών και τοπικών συμβούλων Νάουσας οι οποίες σε κείμενο διαμαρτυρίας τους αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου που διεξήχθη στην αίθουσα συνεδριάσεων την 29η Μα΅Ιου 2023, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, απευθυνόμενος προς την πρώτη εξ ημών Άννα Βασιλειάδου, με έντονο εκνευρισμό, της είπε τα εξής:

«Τι γελάτε κυρία μου; Τι γελάτε; Να σας πάρουμε καμιά φωτογραφία; Όταν στενοχωριέμαι να βλέπω το χαμόγελο σας και να μου φεύγει η πίκρα. Έχετε δει τον εαυτό σας να γελάει;… Στο διάολο από κει πέρα».

Παρόντες στο συμβάν ήταν δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις, ο Δήμαρχος, τοπικά μέσα ενημέρωσης και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Δήμου Νάουσας.

Έχουν περάσει ήδη δύο μέρες και καμία  δημόσια τοποθέτηση περί του πρωτόγνωρου αυτού περιστατικού έλαβε χώρα εκ μέρους της Διοίκησης, μέλος της οποίας αποτελεί ο Πρόεδρος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι χώρος ανταλλαγής δημοκρατικών απόψεων και ευπρέπειας. Διαπιστώνουμε ότι έχει καταντήσει ένας χώρος όπου η δημοκρατία πλέον δεν προάγεται.

Οι κουβέντες που ειπώθηκαν εις βάρος μιας γυναίκας δημοτικής συμβούλου αποτελούν μελανή σελίδα στις συνεδριάσεις του «δημοκρατικού» αυτού οργάνου.

Η συζήτηση σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών παραμένει επίκαιρη όμως, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι ένα ξεκάθαρο περιστατικό λεκτικής βίας και μάλιστα σε έναν χώρο καταφανώς ακατάλληλο για τέτοιες εκφράσεις, δεν αποτέλεσε αντικείμενο σχολιασμού, καταδίκης ή και μεταμέλειας.

Οι μέρες προστάζουν μηδενική ανοχή στο σεξισμό, μηδενική ανοχή σε περιστατικά λεκτικής βίας. Οι γυναίκες παλεύουν για ισότιμη αντιμετώπιση παντού. Και στην πολιτική. Υπόνοιες και σχόλια σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση μιας δημοτική συμβούλου όπως και εξυβριστικές εκφράσεις είναι απόλυτα κατακριτέες και αποδοκιμαστέες.

Καλούμε άμεσα την Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας να λάβει θέση επίσημα απέναντι στο περιστατικό αυτό και δηλώνουμε την αγανάκτηση μας για το συμβάν αλλά και την απόλυτη απουσία αντίδρασης προς αυτό.

Λυπόμαστε βαθιά καθώς θεωρούσαμε ότι, μετά από τόσα χρόνια συζητήσεων περί βίας, η κοινωνία μας είχε φτάσει σε ένα σημείο που κάποιες έννοιες έχουν παγιωθεί και είχαμε απαλλαχτεί από αναχρονιστικές αντιλήψεις του παρελθόντος, οι οποίες μας οδήγησαν σε χρόνιες παθογένειες!

Η φράση «έχετε δει τον εαυτό σας όταν γελάτε;» απέναντι σε μια εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο αντικατοπτρίζει μια άκρως προβληματική αντίληψη: ότι οι γυναίκες είναι προορισμένες ως πλάσματα να δείχνουν τα κάλλη τους, τα οποία αν δεν διαθέτουν, κατά την  άποψη κάποιου, αποτελούν αντικείμενο απαξίωσης.

Η φράση «στο διάολο» απέναντι σε μια εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο αποτελεί λεκτική κακοποίηση μέσα σε έναν χώρο ανδροκρατούμενο εκ του οποίου αντλεί δύναμη ο προσβάλλων, αντιμετωπίζοντας υποτιμητικά το έτερο φύλο.

Η αδράνεια της Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας να παρέμβει σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, η αδράνεια πολλών παρόντων,μας οδηγεί στο σκληρό συμπέρασμα ότι χρειαζόμαστε περισσότερη εκπαίδευση και ενημέρωση.

Ίσως υπάρχει και έλλειψη εν συναίσθησης.

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι το συμβάν αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο μίας εξ ημών. Είναι πρόβλημα  όλων μας.

Νάουσα, 31 Μαΐου 2023

Οι διαμαρτυρόμενες

  1. Άννα Βασιλειάδου, δημοτική σύμβουλος Δήμου Η.Π. Νάουσας με την παράταξη «ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ»,
  2. Δέσποινα Λαζαρίδου, δημοτική σύμβουλος Δήμου Η.Π. Νάουσας με την παράταξη «ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ»,
  3. Αθηνά Μαλάκη, δημοτική σύμβουλος Δήμου Η.Π. Νάουσας με την παράταξη «ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ»
  4. Μαρία Βαρβέρη, τοπική σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Η.Π. Νάουσας με την παράταξη «ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ»
  5. Ανθούσα Καλαϊτζή, τοπική σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Η.Π. Νάουσας με την παράταξη «ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ»

Δήμαρχος Νάουσας: Ο πρόεδρος, υπήρξε αποδέκτης συνεχών υποτιμητικών εκφράσεων για την τιμή και την προσωπικότητά του.

Ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας προέβη σε δήλωση που – έμμεσα – ζητούσε συγγνώμη για τη συμπεριφορά του προέδρου αλλά του έδωσε και το άλλοθι ότι και ο ίδιος έπεσε θύμα υποτιμητικών εκφράσεων και μέλους της παράταξής του.

Σε δήλωσή του τόνισε :«Αναφορικά με τα συμβάντα στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, έχουμε ως παράταξη να επισημάνουμε τα εξής: Τόσο η παράταξη μας όσο και εγώ προσωπικά ως δήμαρχος, σεβόμαστε όλες τις παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους, καθώς και την ελευθερία έκφρασης τους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Το έχουμε αποδείξει έμπρακτα αυτό, κατά την διάρκεια της θητείας μας.

Στο συμβούλιο της Δευτέρας υπήρξαν πολλά περιστατικά συνεχών διακοπών της ροής της συνεδρίασης από πλήθος δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι είχαν συνεχείς εκρήξεις.

Ήταν ομολογουμένως ένα δύσκολο δημοτικό συμβούλιο. Αν και ο πρόεδρος του συμβουλίου έκανε συνεχείς προσπάθειες να επαναφέρει τη ροή και την τάξη στη συνεδρίαση, αρκετές στιγμές αυτό στάθηκε αδύνατο. Ενώ και ο ίδιος, υπήρξε αποδέκτης συνεχών υποτιμητικών εκφράσεων για την τιμή και την προσωπικότητά του».

Αρνείται ότι έκανε σεξιστική επίθεση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Γ. Βασιλείου αρνήθηκε πως έκανε σεξιστικά σχόλια και ότι απηύθυνε υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Όπως τόνισε σε επιστολή του «επρόκειτο για μία πολύ δύσκολη συνεδρίαση, με πολλά και σοβαρά θέματα, η οποία κράτησε πάνω από 5 ώρες.

Η κατάσταση εκτραχύνθηκε όταν στο 13ο θέμα, και προσπαθώντας να ελέγξω τη διαδικασία, έγινα δέκτης ειρωνικών γέλιων από μέλη, που κάθονταν απέναντί μου. Πράγματι απευθύνθηκα στην κυρία Βασιλειάδου, ζητώντας το λόγο για το ειρωνικό γέλιο. Εν συνεχεία και εν τη ρύμη του λόγου, πράγματι σε ένδειξη δυσφορίας και στρεφόμενος προς τον δήμαρχο ειπώθηκε η φράση, και μάλιστα σε πολύ χαμηλό τόνο, ‘αϊ στο δ…. από κει’, πλην όμως δεν είχε ως αποδέκτη την εν λόγω κυρία, αλλά έγινε σε ένδειξη αγανάκτησης για την όλη, πολύ άσχημη διαδικασία».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!