Επιστολή Παπαστεργίου προς τους Δήμους για την επαναλειτουργία των σχολείων

Ενημερωτική επιστολή για τα όσα συζητήθηκαν με  την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Εσωτερικών για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, απέστειλε όλους τους Δημάρχους της χώρας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αναλυτικά:

Προς
Όλους τους Δημάρχους της Χώρας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Το προηγούμενο διάστημα η Κ.Ε.Δ.Ε. είχε αλλεπάλληλες επαφές με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αλλά και Εσωτερικών, ώστε να διασφαλίσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για όλους τους Δήμους, πως η επαναλειτουργία των σχολείων θα γίνει με ασφάλεια για τους μαθητές, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τις οικογένειες τους, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων επιστημόνων.

Χθες Δευτέρα 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, του προέδρου της Επιτροπής Παιδείας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, την κα Κεραμέως και την κα Ζαχαράκη, όπου συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στενά προκειμένου το εγχείρημα της επαναλειτουργίας των σχολείων , αρχικά για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και στη συνέχεια από τις 18 Μαΐου, των μαθητών των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου και των Γυμνασίων, να γίνει ομαλά και χωρίς προβλήματα.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη το Υπουργείο έχει στείλει προς όλους τους Δήμους μια πρώτη σημαντική ποσότητα αντισηπτικών, τα οποία θα πρέπει να διανεμηθούν από το μηχανισμό του κάθε Δήμου σε όλα τα σχολεία και σε κάθε σχολική αίθουσα. Η Υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει και νέα αποστολή αντισηπτικών, ώστε να καλυφθούν ως το τέλος της σχολικής χρονιάς όλες οι ανάγκες.

Από τους Δήμους ζητήθηκε, με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων, να φροντίσουν ώστε να υπάρχει σχολαστικός καθαρισμός (και όχι απολύμανση όπως επισημάνθηκε, εκτός περιπτώσεων όπου υπήρξαν κρούσματα) των σχολικών εγκαταστάσεων δύο τουλάχιστον φορές την ημέρα, πριν την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής ημέρας, η οποία θα γίνεται από το υπάρχον προσωπικό των Δήμων.

Υπενθυμίζουμε ότι μας έχει δοθεί η δυνατότητα να απασχολήσουμε το προσωπικό καθαριότητας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ κλπ που σε αυτή η φάση δεν λειτουργούν.

Οι Δήμοι θα φροντίσουμε να υπάρχουν σε κάθε σχολείο τα απαραίτητα υλικά καθαριότητας και ατομικής προστασίας όπως αντισηπτικά, σαπούνια, χαρτοπετσέτες, ποτήρια μιας χρήσης και περιορισμένος αριθμός μασκών μιας χρήσης.

Από την Υπουργό μας επισημάνθηκε ότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μασκών από τους μαθητές ούτε κατά τη μεταφορά τους προς και από τα σχολεία, ούτε κατά την παραμονή τους στην τάξη.

Τονίστηκε ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων θα βρίσκεται στη θέση του εντός της εβδομάδας και πριν την έναρξη των μαθημάτων, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουμε οι Δήμοι να επισπεύσουμε τις ενέργειες μας ώστε τα σχολεία μας να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τα παιδιά μας με ασφάλεια και λειτουργικότητα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι Δήμοι και οι Σχολικές Επιτροπές μας καλούνται στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων κι ευθυνών μας να σηκώσουν ένα ακόμη βάρος στη διάρκεια αυτής της κρίσης.

Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτήν την περίπτωση θα τα καταφέρουμε. Θα εξασφαλίσουμε για τα παιδιά μας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, για να γυρίσουν σταδιακά από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στις σχολικές τους αίθουσες και να ολοκληρώσουν με επιτυχία, τη σχολική χρονιά.

Για να διευκολυνθεί το έργο μας , όχι μόνον όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολείων, αλλά και η γενικότερη λειτουργία των Δήμων μας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, έχουμε ήδη ως ΚΕΔΕ προχωρήσει σε συνεννοήσεις με τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να υπάρξει το επόμενο διάστημα μια ισχυρή οικονομική ενίσχυση των Δήμων από το Κεντρικό Κράτος. Για όποια εξέλιξη υπάρξει πάνω σε αυτό το ζήτημα, θα υπάρξει από την Κ.Ε.Δ.Ε. άμεση ενημέρωσή σας.

Το Δ.Σ., η διοίκηση και τα στελέχη της Κ.Ε.Δ.Ε. είμαστε στη διάθεσή σας, προκειμένου να συμβάλλουμε στην επίλυση πιθανών προβλημάτων που θα παρουσιαστούν.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Δημήτρης Παπαστεργίου
Δήμαρχος Τρικκαίων
Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΕΔΕ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ, ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!