Επιπλέον κανονική άδεια σε δημοτικούς υπαλλήλους -Αίτημα για νομοθετική παρέμβαση (έγγραφο)

Να δοθούν ως επιπλέον κανονική άδεια οι ημέρες εργασίας των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς τις ημέρες του Πάσχα αλλά και σε όσους έκαναν χρήση της ειδικής άδειας για την φύλαξη τέκνων, ζητά με ΕΠΙΣΤΟΛΗ της στον υπουργός Εσωτερικών η ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Με δεδομένο πως η συνεισφορά τους κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων ιδιαίτερα στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων είναι καθοριστική και πολύτιμη και προκειμένου διασφαλιστούν ταυτόχρονα τα εργασιακά τους δικαιώματα, θα πρέπει να υπάρξει ειδική νομοθετική πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι ημέρες που εργάστηκαν κατά την περίοδο της παύσης εργασίας των εορτών του Πάσχα ( Μεγάλη Πέμπτη έως Κυριακή του Θωμά) να δοθούν ως επιπλέον κανονική άδεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. Και προστίθεται: «Επίσης για τους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας για την φύλαξη τέκνων οι ημέρες κανονικής τους άδειας που συνυπολογίστηκε στην αναλογία (3 προς 1) κατά την περίοδο της παύσης εργασίας επίσης να προβλεφθούν ως επιπρόσθετη κανονική άδεια για το τρέχον έτος 2020.Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει καμία σκέψη ή ανοχή για απλήρωτη εργασία αφού οι εργαζόμενοι των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών εργάστηκαν κατά τη περίοδο που σύμφωνα με τον πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας ισχύουν παύσεις εργασίας. Θεωρούμε επιβεβλημένο να γίνει άμεσα αποδεκτό το δίκαιο αίτημά μας και να προβείτε άμεσα σε νομοθετική παρέμβαση», καταλήγει η επιστολή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΆ:

Κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια του υπ΄ αριθ. πρωτ.: 201/4-4-2020 εγγράφου μας που αφορά στην εργασία και στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών κατά την περίοδο εφαρμογής των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση του Κορωνοϊού επανερχόμαστε και επισημαίνουμε τα εξής:

Οι εργαζόμενοι των Δημοτικών Σταθμών υποχρεώθηκαν σε εργασία την χρονική περίοδο από Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή του Θωμά, σύμφωνα και με την υπ΄ αριθμ. Εγκυκλίου: 69/15-4-2020 παρότι ο Πρότυπος Κανονισμός Λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών (Φ.Ε.Κ.-ΤΕΥΧΟΣ Β΄-ΑΡΙΘΜ. ΦΥΛΛΟΥ 4249/5-12-2017-άρθρο 7, παρ.3) προβλέπει παύσεις εργασίας για το χρονικό αυτό διάστημα.

Οι εργαζόμενοι των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών δεν δικαιούνται κανονικής άδειας κατά την διάρκεια της σχολικής περιόδου λόγω παύσεων εργασίας παρά μόνο δέκα (10) ημερών, τις οποίες μπορούν να κάνουν χρήση εφόσον συντρέχουν σοβαροί λόγοι ανάγκης (ΔΙΔΑΔ/Φ.69/110/οικ.8189/20-3-2020).

Είναι εμφανές πως οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να εργαστούν την περίοδο που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις έχουν παύσεις εργασίας και την ίδια στιγμή για το λόγο αυτό, δεν δικαιούνται κανονική άδεια.

Με δεδομένο πως η συνεισφορά τους κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων ιδιαίτερα στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Δήμων είναι καθοριστική και

πολύτιμη και προκειμένου διασφαλιστούν ταυτόχρονα τα εργασιακά τους δικαιώματα, θα πρέπει να υπάρξει ειδική νομοθετική πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι ημέρες που εργάστηκαν κατά την περίοδο της παύσης εργασίας των εορτών του Πάσχα ( Μεγάλη Πέμπτη έως Κυριακή του Θωμά) να δοθούν ως επιπλέον κανονική άδεια.

Επίσης για τους εργαζόμενους των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας για την φύλαξη τέκνων οι ημέρες κανονικής τους άδειας που συνυπολογίστηκε στην αναλογία (3 προς 1) κατά την περίοδο της παύσης εργασίας επίσης να προβλεφθούν ως επιπρόσθετη κανονική άδεια για το τρέχον έτος 2020.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει καμία σκέψη ή ανοχή για απλήρωτη εργασία αφού οι εργαζόμενοι των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών εργάστηκαν κατά τη περίοδο που σύμφωνα με τον πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας ισχύουν παύσεις εργασίας.

Θεωρούμε επιβεβλημένο να γίνει άμεσα αποδεκτό το δίκαιο αίτημά μας και να προβείτε άμεσα σε νομοθετική παρέμβαση.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, PTOTEINOMENA, ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!