Επιμήκυνση του χρέους για το Δήμο Πειραιά ζητεί ο Β. Μιχαλολιάκος

Έκκληση στην Πολιτεία για βοήθεια, όσον αφορά στη ρύθμιση των χρεών του Δήμου Πειραιά, απηύθυνε χθες ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό των 60 ημερών δημαρχίας του. Ο δήμαρχος Πειραιά έκανε λόγο για «τοκογλυφικά επιτόκια και παράλογες απαιτήσεις του κράτους απέναντι στο δήμο», απαιτήσεις που σήμερα αγγίζουν τα 173 εκατ. ευρώ, και για «καθήκον οποιασδήποτε κυβερνήσεως να εγγυηθεί τις μισθολογικές δαπάνες, καθώς οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι δεν επαρκούν για τη μισθοδοσία».

Τι ζητεί από την κυβέρνηση

Ο κ. Μιχαλολιάκος ανέφερε ότι ζητεί την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους του δήμου που φθάνει τα 140 εκατ. ευρώ, την παραγραφή μέρους των τόκων που προκύπτουν από τα υψηλά επιτόκια, τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κάτω από το 5%, καθώς και 5ετή περίοδο χάριτος. «Θέλω συνεργασία με την κυβέρνηση, δεν θέλουμε να πάμε στη σύγκρουση, αλλά αν χρειαστεί για το συμφέρον του Πειραιά θα γίνει και αυτό, ακόμα και αν ήταν κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πέραν αυτών, είπε επίσης ότι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει ζητηθεί ο διαχειριστικός έλεγχος στα οικονομικά του δήμου σε βάθος 8ετίας και σημείωσε ότι η νέα δημοτική Αρχή υλοποιεί πρόγραμμα μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 20%. Επιπλέον, επισήμανε ότι για το 2011 όχι μόνον δε θα γίνουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, αλλά εξετάζεται η εναλλακτική επιλογή της εφαρμογής δημοτικών τελών με κοινωνικά κριτήρια.

Αναφερόμενος στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1 του Πειραιά», έκανε για εξορθολογισμό της λειτουργίας του, ενώ ανέφερε ότι θα εξεταστούν εξονυχιστικά όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων και των δαπανών και θα καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους.

Για τη σχέση του Πειραιά με τον ΟΛΠ, ο κ. Μιχαλολιάκος εμφανίστηκε υπέρ των συνεργασιών, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη ανταποδοτικότητας προς τον Πειραιά τής λειτουργίας του λιμανιού.

Ο απολογισμός για τον «καθαρό Πειραιά»

Αναφορικά με τον τομέα της καθαριότητας και τις κατηγορίες Μίχα για αποτυχία στον τομέα αυτό (βλ. σχετικό θέμα της aftodioikisi.gr πατώντας εδώ), τόνισε ότι «πετύχαμε την αρχική μας δέσμευση» και στόχος του πλέον είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου, βιώσιμου συστήματος διαχείρισης όλων των ρευμάτων των οικιακών αποβλήτων, που θα επιδιώκει τη μείωση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και αξιοποίηση των απορριμμάτων.

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της δέσμευσής του για καθαρή πόλη μέσα σε 60 ημέρες; Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, μεταξύ άλλων, επετεύχθη «συμμαχία δημοτικής Αρχής-εργαζομένων στην καθαριότητα-πολιτών, πλύναμε τους κάδους και τοποθετήσαμε 250 νέους, καθαρίσαμε 1.300 τόνους ογκώδη και σκουπίδια από το οικόπεδο του δήμου στο Σχιστό», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη «σχεδιασμός δικτύου και περισυλλογής των ογκωδών αστικών αποβλήτων».

Επιπλέον, πάντα σύμφωνα με το δήμαρχο Πειραιά, «τον Ιανουάριο 2011 αυξήθηκε κατά 450% το ποσοστό ανακύκλωσης σε σχέση με τον Ιανουάριο 2010, από τον Ιανουάριο 2011 τα δρομολόγια για την περισυλλογή των ανακυκλουμένων υλικών τριπλασιάστηκαν».

Και όσον αφορά στους μελλοντικούς σχεδιασμούς του δήμου; Είναι η «εκπόνηση μελέτης για τη λειτουργικότερη τοποθέτηση κάδων, η βελτιστοποίηση δρομολογίων απορριμματοφόρων, η εκπόνηση μελέτης για την τοποθέτηση ειδικών κάδων (σκαφών-skippers) για τη διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων, η εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος για την κομποστοποίηση (β’ εξάμηνο 2011)».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ


Αφήστε μια απάντηση