επένδυση-στο-ελληνικό-θετικοί-υπό-προ-139532
ΔΗΜΟΙ | 09.11.2015 | 12:40

Επένδυση στο Ελληνικό: Θετικοί υπό προϋποθέσεις οι δήμαρχοι – Ποιο είναι το σχέδιο της Lamda

Σε νέα φάση έχει εισέλθει η συζήτηση για την αξιοποίηση της έκτασης των 6.200 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου στην περιοχή του Ελληνικού, με τους δημάρχους των όμορων δήμων να ανακοινώνουν κοινό σχέδιο δράσης και την κυβέρνηση, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας), να διορίζει νέα διοίκηση στην Ελληνικό Α.Ε.

Οπως προκύπτει από τις σύντομες συνομιλίες που είχε η εφημερίδα «Ναυτεμπορική» με τους δημάρχους Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο, Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη και Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, η τοπική κοινωνία, όπως εκφράζεται μέσω των εκλεγμένων οργάνων της, λέει με σαφήνεια «όχι στην εγκατάλειψη, ναι στην ανάπτυξη του Ελληνικού υπό προϋποθέσεις».

Οι τρεις δήμαρχοι επιθυμούν να ενημερωθούν επίσημα για το ακριβές master plan των επενδυτών, να έχουν τη δυνατότητα να θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ δεν παραλείπουν να ζητήσουν να καλυφθεί από δημότες τους ποσοστό των θέσεων εργασίας. Πληροφορίες, στο μεταξύ, αναφέρουν ότι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Α.Ε. θα τοποθετηθεί η πολιτικός μηχανικός Νανά Σπυροπούλου η οποία έχει διατελέσει σε διάφορες επιτελικές θέσεις του Δήμου Αθηναίων και σήμερα είναι επικεφαλής της Επιχείρησης Μηχανογράφησης του Δήμου Αθηναίων (ΔΑΕΜ). Οι ίδιες πληροφορίες λέγουν ότι μέλος του διοικητικού συμβουλίου θα είναι και ο δήμαρχος Αργυρούπολης – Ελληνικού.

Οι τρεις δήμαρχοι ανακοίνωσαν κοινό σχέδιο δράσης αμέσως μετά την πρόσφατη συνάντησή τους με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα ο οποίος τους τόνισε ότι «το έργο του Ελληνικού βρίσκεται στο άμεσο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και η υλοποίησή του θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα».

Επένδυση 7 με 8 δισ. το σχέδιο της Lamda

Η σύμβαση αγοραπωλησίας των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. από την 100% θυγατρική της Lamda Development, εταιρεία ειδικού σκοπού, Hellinikon Global I SA και το ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) υπεγράφη στις 14 Νοεμβρίου 2014. Βάσει αυτής τα έργα θα ξεκινούσαν σε 2 χρόνια και στο μεταξύ θα εκπληρώνονταν οι προβλεπόμενες αιρέσεις (μεταξύ άλλων παραχώρηση άδειας καζίνο από το κράτος) και θα προχωρούσαν οι τυπικές διαδικασίες (έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπλασης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας – ΕΣΧΑΔΑ και έγκριση της σύμβασης πώλησης από τη Βουλή).

Στο επενδυτικό κεφάλαιο που θα χρηματοδοτήσει την επένδυση, εκτός της εταιρείας του ομίλου Λάτση συμμετέχουν η κινεζική Fosun και η Al Maabar του Αμπου Ντάμπι. Η κοινοπραξία θα καταβάλει 915 εκατ. για την αγορά των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., ενώ θα διαθέσει 1,2 δισ. για την υλοποίηση του συνόλου των έργων υποδομής. Το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται στα 7 με 8 δισ. ευρώ.

Ο σχεδιασμός των επενδυτών, σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές που έγιναν πέρσι, περιλαμβάνει:

1. Την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με τη δημιουργία συνεχόμενης αμμώδους παραλίας μήκους 1χλμ στην περιοχή του Αγίου Κοσμά, νέας μαρίνας, ενυδρείου, χρήσεις τουρισμού – αναψυχής και οικιστικές αναπτύξεις. Στο παραλιακό μέτωπο προβλέπεται η ανέγερση τοπόσημου υψηλής αρχιτεκτονικής σχεδίασης.

2. Μητροπολιτικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής, 2.000.000 τ.μ.

3. Την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με χρήσεις όπως εκπαιδευτικά ιδρύματα και campus στέγασης φοιτητών, διεθνή ιδρύματα υγείας και έρευνας, πρότυπο Επιχειρηματικό Πάρκο, χρήσεις αναψυχής και εμπορίου και πρότυπες τουριστικές υποδομές και οικιστικές αναπτύξεις.

Πηγή: Ναυτεμπορική