ΕΠΕΙΣΟδΙΑΚΗ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕδΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕδΚΕ – διαμαρτυρίες μέσα και έξω από το Βελλίδειο από εργαζομένους στους ΟΤΑ, δημοσιογράφους αλλά και εστιάτορες της Θεσσαλονίκης!- Κόντρα Παπανδρέου- Παυλόπουλου γαι τη διοικητική Μεταρρύθμιση- δ.Σ. ΚΕδΚΕ: Επιμένουμε στη Μεταρρύθμιση αλλά με πόρους- Μέτρα για τους πληγέντες από την  κρίση συζητούν οι δήμαρχοι

Με την είσοδο στο Βελλίδειο εκπροσώπων Σωματείων Εργαζομένων σε προγράμματα Προνοιακών δομών, δημοτικών Υπαλλήλων καθώς και Εστιατόρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για το δημοτικό φόρο και τα τέλη, αλλά και την παράδοση ψηφίσματος προς το προεδρείο αντιπροσωπείας της ΠΟΕΣΥ σχετικά με τη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε Ανώνυμες Εταιρίες, ξεκίνησε χθες το απόγευμα το Ετήσιο Τακτικό Συνέδρίο της ΚΕδΚΕ στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας. 

                    Γ. Παπανδρέου: Άλλοθι η οικονομική κρίση

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για το «πάγωμα» της διοικητικής Μεταρρύθμισης: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως άλλοθι την οικονομική κρίση για την παραπομπή της διοικητικής Μεταρρύθμισης στις ελληνικές καλένδες«, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο διάλογος που προηγήθηκε «και στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι άλλοι εκτός από την κυβέρνηση, ήταν παρωδία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε επίσης ότι η Νδ ποτέ δεν πίστεψε σε μια ουσιαστική και ριζική αλλαγή του διοικητικού χάρτη της χώρας, ενώ επανέλαβε τους δύο άξονες της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη διοικητική μεταρρύθμιση:

– Ριζικός μετασχηματισμός του κράτους και μετατροπή του σε επιτελικό κράτος – στρατηγείο, που διαχειρίζεται μόνο τις αναγκαίες εθνικές πολιτικές.

– δημιουργία νέου αυτοδιοικητικού συστήματος που απαρτίζεται από δύο ισχυρούς και ανεξάρτητους βαθμούς αυτοδιοίκησης δηλαδή τους δήμους και τις περιφέρειες.

Επιπλέον, σχολιάζοντας τα συνθήματα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, που διαμαρτύρονταν με πανό μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου και σημείωσε ότι η αγανάκτησή τους δείχνει τα αδιέξοδα από την έλλειψη της διοικητικής μεταρρύθμισης.

Οι εργαζόμενοι είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κτήριο «Ιωάννης Βελλίδης», ζητώντας μεταξύ άλλων την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, την αύξηση του μισθολογίου αλλά και τη μεταφορά των εργαζομένων των δημοτικών επιχειρήσεων στους δήμους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι σε βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημοτικές επιχειρήσεις, προγράμματα απεξάρτησης από ναρκωτικά και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, σχολικοί τροχονόμοι, με διαφορετικά αιτήματα, καθώς και εργαζόμενοι από το Κιλκίς, που διεκδικούν το χαρακτηρισμό του νομού ως παραμεθόρια περιοχή. 

          Παυλόπουλος: Κάναμε ότι δεν είχατε κάνει στο παρελθόν

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υποστήριξε πως η σημερινή κυβέρνηση έπραξε πράγματα που δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν. «Παρότι η Τ.Α. έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα, συγκριτικά με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και δεδομένης της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας , έχουν γίνει πολλά. Συγκεκριμένα δίδονται στην Αυτοδιοίκηση , με τον προϋπολογισμό του 2009 , 62 εκατομμύρια , καθώς και το 90% από τα τέλη κυκλοφορίας, ενώ οι πόροι από τους ΚΑΠ αυξήθηκαν κατά 22% τη διετία 2008-2009», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφορικά με τη διοικητική Μεταρρύθμιση επανέλαβε πως ο αριθμός των ΟΤΑ πρώτου βαθμού θα είναι 350 με 400 δήμοι , καθώς και λίγες Κοινότητες που θα διατηρηθούν για ιστορικούς λόγους, ενώ για τον 2ο βαθμό, ο υπουργός υποστήριξε παλαιότερες θέσεις της κυβέρνησης για αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση , ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και διατήρησης του Νομού ως αποκεντρωμένης μονάδας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Τόνισε επίσης πως , όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, δεν πρόκειται να καταργηθεί το 42% , ποσοστό που προσφέρει σταθερότητα στην Αυτοδιοίκηση.

Τέλος όσον αφορά τις προνοιακές δομές , εκπρόσωποι των οποίων έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην αίθουσα του Συνεδρίου, ο υπουργός τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους και δεσμεύτηκε πως θα κάνει τα πάντα έως το τέλος του χρόνου να εγγυηθεί τη διατήρησή τους. 

                       ΚΕδΚΕ: Ναι στη Μεταρρύθμιση αλλά με πόρους

«H ΚΕδΚΕ επιμένει στη διοικητική Μεταρρύθμιση, αλλά με αρμοδιότητες και πόρους», ανέφερε κατά την εκφώνηση της εισήγησης της ΚΕδΚΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Νικήτας Κακλαμάνης.

Τόνισε δε πως η ΚΕδΚΕ διεκδικεί την απόδοση στην ΤΑ των 180 εκ. ευρώ που τα τελευταία χρόνια μεταφέρονταν από τους προϋπολογισμούς υπουργείων στους ΚΑΠ και τα οποία δεν ενεγράφησαν στον φετινό προϋπολογισμό, τη διόρθωση της ΣΑΤΑ του 2009, από 920 εκ. Ευρώ σε 992 εκ. ευρώ, ενώ ζητά να αντιμετωπιστεί άμεσα με νομοθετική ρύθμιση ο ακριβής τρόπος απόδοσης των παρακρατηθέντων. Τέλος ζητά μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα αποσκοπεί στον εκδημοκρατισμό του φορολογικου συστήματος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ δημήτρης δράκος , χαιρέτισε τις δεσμεύσεις , όπως είπε, τόσο του υπουργού Εσωτερικών , όσο και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , για την υλοποίηση της διοικητικής Μεταρρύθμισης , η οποία δεν ματαιώνεται, αλλά ενισχύεται με τη συνέχιση των διαβουλεύσεων, ενώ ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ζήτησε μείωση των αυτοδιοικητικών μονάδων 2ου και 1ου βαθμού και τον εξοπλισμό τους με αρμοδιότητες και εφόδια ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του λαού και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΠΤΑ τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος υποστήριξε πως το «πάγωμα» της διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν οφείλεται στη μη εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, αλλά στο ότι δεν αντιμετωπίζονται τα πραγματικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

                    Τι θα περιλαμβάνει το Συνέδριο της ΚΕδΚΕ

Nα σημειωθεί ότι το συνέδριο της ΚΕδΚΕ μετά το «πάγωμα» της διοικητικής Μεταρρύθμισης θα επικεντρωθεί στη στήριξη που θα παρέχουν οι δήμοι στις τοπικές κοινωνίες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Έχει δε κεντρικό μήνυμα το εξής:

«Με πρωτοβουλίες και αποφάσεις η Αυτοδιοίκηση στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, για ενίσχυση της Τοπικής Απασχόλησης, της Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Συνοχής».

Κεντρικός, δηλαδή, στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αμέσως επόμενη περίοδο είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών τέτοιων που θα θωρακίσουν την ίδια την Αυτοδιοίκηση, αλλά ταυτόχρονα θα υπηρετούν την ανάπτυξη και την κοινωνική αλληλεγγύη, θα συμβάλλουν στη συγκράτηση της ύφεσης, στην κοινωνική στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα κατατεθεί ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα – αντίδοτο στις επαπειλούμενες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, που εξειδικεύεται σε εννέα υποπρογράμματα και αφορούν πολιτικές που ασκούνται ήδη από δήμους της χώρας (απασχόληση, επενδύσεις, στήριξη μικρών δήμων, συγκοινωνίες, κοινωνικές δομές, εξοικονόμηση ενέργειας, περιβάλλον, πολιτισμός).

Η συζήτηση της πρότασης θα εξειδικευτεί και κατά τη διάρκεια των θεματικών κύκλων που θα γίνουν την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, ενώ την Παρασκευή θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα των συζητήσεων και οι εργασίες θα κλείσουν με την ψήφιση των σχετικών αποφάσεων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΤΗΣΙΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕδΡΙΟΥ ΚΕδΚΕ

Θεσσαλονίκη, 26, 27 και 28 Νοεμβρίου 2008
Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης»

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

14:30 – 16:00: διαπίστευση – Εγγραφή Συνέδρων.

16:00 – 19:00:  Τελετή έναρξης Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου
• Καλωσόρισμα δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, Α΄ Αντιπροέδρου ΚΕδΚΕ
• Καλωσόρισμα Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, κ. Μαργαρίτη Τζίμα
 Χαιρετισμοί:
 Εκπροσώπου ΕΝΑΕ, κ. δημήτρη δράκου
 Προέδρου Ε.Ε. ΠΟΕ – ΟΤΑ, κ. Θέμη Μπαλασόπουλου
 Προέδρου ΠΟΠ – ΟΤΑ, κ. Παναγιώτη Βελέντζα
 Εκπροσώπων Κυπριακών Αυτοδιοικήσεων
 Εισήγηση διοικητικού Συμβουλίου ΚΕδΚΕ από τον Πρόεδρό της, κ. Νικήτα Κακλαμάνη
 Χαιρετισμοί και τοποθετήσεις εκπροσώπων Πολιτικών Κομμάτων.
 Κήρυξη έναρξης εργασιών από τον Υπουργό Εσωτερικών,
Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλο

19:00 – 21:00: Τοποθετήσεις – Παρεμβάσεις συνέδρων επί της εισηγήσεως του διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕδΚΕ

21:30: δείπνο προς τιμή των συνέδρων προσφερόμενο από την ΚΕδΚΕ και την ΤΕδΚ Ν. Θεσσαλονίκης (Περίπτερο: 6)

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

10:00 – 14:00:  Συνέχιση των εργασιών με τοποθετήσεις – παρεμβάσεις
συνέδρων επί της εισηγήσεως του διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕδΚΕ

10:00 – 14:00  Θεματικός Κύκλος
 ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (αίθουσα: 6)
Συντονιστές: Γιώργος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής – μέλος δ.Σ. ΚΕδΚΕ
Κυριάκος Βιρβιδάκης, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής – μέλος δ.Σ. ΚΕδΚΕ

Εισηγούνται:
Γιάννης δεκαβάλλας, δήμαρχος Ερμούπολης Σύρου, μέλος Εποπτικού Συμβουλίου ΚΕδΚΕ
«Οι μεταφορές αρτηρία ζωής στα νησιά – δημοτικά Λιμενικά Ταμεία»
Τάσος Αλειφέρης, δήμαρχος Τήλου
«Θαλάσσιες μεταφορές και “μεταφορικό” ισοδύναμο»

Επιστημονική Στήριξη:
Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.)

 Συζήτηση
 Συμπεράσματα

14:00 – 15:00: διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα

15:00 – 19:00  Θεματικοί κύκλοι (σε παράλληλες αίθουσες)
 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (αίθουσα: 2)
Συντονιστές: δημήτρης Τσιαντής, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών – μέλος δ.Σ. ΚΕδΚΕ
διονύσης Αλευράς, Αντιπρόεδρος Επιτροπής ΕΣΠΑ 2007-2013 – μέλος δ.Σ. ΚΕδΚΕ

Εισηγούνται:
Γιάννης Μουράτογλου, Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών, μέλος δ.Σ. ΚΕδΚΕ
«Οικονομικά Τ.Α. – Κρατικός Προϋπολογισμός έτους 2009.
Πρόγραμμα συμβολής της Τ.Α. στην καταπολέμηση της κρίσης.»
Μιχάλης Στυλιανίδης, Πρόεδρος Επιτροπής ΕΣΠΑ 2007-2013 – μέλος δ.Σ. ΚΕδΚΕ
«Τα Αναπτυξιακά Προγράμματα της Τ.Α. μοχλός τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής»

Παρεμβαίνουν:
Μιχάλης Ταμήλος, δήμαρχος Τρικάλων – μέλος δ.Σ. ΚΕδΚΕ
«Η Κοινωνία της Πληροφορίας στην 4η Προγραμματική Περίοδο»
Γιώργος Βασαρδάνης, διευθύνων Σύμβουλος ΠΕΤΑ Α.Ε.
«Γ΄ Κ.Π.Σ., Πρόγραμμα “Αλέξανδρος Μπαλτατζής”»

Επιστημονική Στήριξη:
Παναγιώτης Μαΐστρος, Συνεργάτης ΚΕδΚΕ
Ράλλης Γκέκας, Συνεργάτης ΚΕδΚΕ
Γαβρίλης Κουγιανός, διευθυντής Τεκμηρίωσης, Πληροφορικής & Ανάπτυξης των φορέων της Τ.Α. της ΚΕδΚΕ
Γιάννης Γούπιος, διευθυντής Ανάπτυξης και Οικονομικών Τ.Α. της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.

 Συζήτηση
 Συμπεράσματα

 ΘΕΣΜΙΚΑ ΤΩΝ Ο.Τ.Α. (αίθουσα: 1)
Συντονιστές: Γιώργος Μαστοράκος, Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών – μέλος δ.Σ. ΚΕδΚΕ
Λάζαρος Κυρίζογλου, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Θεσμών, μέλος δ.Σ. ΚΕδΚΕ

Εισηγούνται:
Γιώργος Μαστοράκος,
Λάζαρος Κυρίζογλου
«Κριτήρια εξορθολογισμού και πρόταση ανακατανομής αρμοδιοτήτων των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α.»

Παρεμβαίνει:
Γεώργιος-Σταύρος Κούρτης, Πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου

Επιστημονική Στήριξη:
Πάνος Ζυγούρης, Νομικός Σύμβουλος ΚΕδΚΕ
Ντορέττα Αλεξίου, δικηγόρος ΚΕδΚΕ
δήμητρα Κουτσούρη, Συνεργάτης ΚΕδΚΕ
Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 Συζήτηση
 Συμπεράσματα

 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (αίθουσα: 3)
Συντονιστές: Γιώργος Κοτρωνιάς, Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος – μέλος δ.Σ. ΚΕδΚΕ
Γιάννης Αμοιρίδης, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος – μέλος δ.Σ. ΚΕδΚΕ

Εισηγείται:
Γιώργος Κοτρωνιάς
Παρεμβαίνουν:
Τασία Λαγουδάκη, Χωροτάκτης-Πολεοδόμος, Συνεργάτης ΚΕδΚΕ
Αστικό Περιβάλλον: «Οι πόλεις απέναντι στην κρίση»

δημήτρης Μπαϊρακτάρης, Συνεργάτης ΚΕδΚΕ
Φυσικό Περιβάλλον: «Ορθολογική διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη»

Επιστημονική Στήριξη:
Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Μαρία Σρέτσκοβιτς, διευθύντρια διοικητικών Υπηρεσιών ΚΕδΚΕ

 Συζήτηση
 Συμπεράσματα

 ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (αίθουσα: Αμφιθέατρο Συνεδριακού Κέντρου «Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΣ»)
Συντονιστές: Σίμος δανιηλίδης, Πρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής – μέλος δ.Σ. ΚΕδΚΕ
Άννα Ροκοφύλλου, Πρόεδρος Επιτροπής Ισότητας – μέλος δ.Σ. ΚΕδΚΕ
Βλάσσης Σιώμος, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής – μέλος δ.Σ. ΚΕδΚΕ

Εισηγούνται:
Σίμος δανιηλίδης,
«Κοινωνική Πολιτική – Απασχόληση. Πολιτικές της Αυτοδιοίκησης»
Λάμπρος Μίχος, δήμαρχος Αγ. Βαρβάρας
«Μετανάστευση και Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Παρεμβαίνουν:
Κυριάκος Βιρβιδάκης, δήμαρχος Χανίων – μέλος δ.Σ. ΚΕδΚΕ
«Κέντρα Πρόληψης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
Άννα Νανοπούλου, Πρόεδρος Εποπτικού Συμβουλίου ΚΕδΚΕ
«Τ.Α. και δομές ισότητας»

Επιστημονική Στήριξη:
Χρύσα Μανάρα, διευθύντρια Επεξεργασίας Πολιτικών της Τ.Α. της ΚΕδΚΕ
δημήτρης Μπίρμπας, Στέλεχος ΚΕδΚΕ

 Συζήτηση
 Συμπεράσματα

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

10:00 – 11:00:  Παρουσίαση ισολογισμού ΚΕδΚΕ οικονομικού έτους
2007, από την Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου, κα Άννα Νανοπούλου

11:00 – 12:30:  Παρουσίαση Συμπερασμάτων Θεματικών Κύκλων

12:30 – 14:00:  Αποφάσεις Συνεδρίου – Λήξη Εργασιών

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!