Επαγγελματίες θεάτρου: Ως μια γροθιά ενάντια στον Καμίνη για τα λουκέτα

Μετά τις αιφνίδιες επιστολές της Διεύθυνσης Εμπορίου και Ανάπτυξης του δήμου Αθηναίων με θέμα τη «σφράγιση θεάτρων που λειτουργούν χωρίς άδεια», πραγματοποιήθηκε συνάντηση χθες στα γραφεία του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) με εκπροσώπους από τους θιχθέντες χώρους, μέλη του Σωματείου που φιλοξένησε τη συνάντηση, καθώς και εκπροσώπους από διάφορους φορείς (ενδεικτικά Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων, την Ένωση Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιριών, ΠΟΘΑ κ.α.), όπου αποφασίστηκε συσπείρωση φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επικείμενη σφράγιση των χώρων πολιτισμού.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Ένωση Εναλλακτικών Χώρων Πολιτισμού Αθήνας, η διεξαγωγή των αναφερθέντων σφραγίσεων ισοδυναμεί με μία απονέκρωση του πολιτιστικού τοπίου της Αθήνας και οδηγεί σε βέβαιη ανεργία έναν πολύ μεγάλο αριθμό επαγγελματιών που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τις παραστασιακές τέχνες, καθώς και με την απομάκρυνση του αθηναϊκού κοινού από το δικαίωμα επιλογής.

Στόχος της -όπως σημειώνει στην ανακοίνωση- είναι η αναστολή των αποφάσεων σφράγισης των χώρων που πλήγονται ή/και θα πληγούν από τους μελλοντικούς ελέγχους του δήμου Αθηναίων.

Διεκδικεί δε, την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό ενός πεπαλαιωμένου νόμου που αφορά τους χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις, νόμος ο οποίος -όπως υποστηρίζει- δεν καθρεφτίζει τη νέα καλλιτεχνική πραγματικότητα των παραστασιακών τεχνών, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως (Α.Ν. 446/37 – εκδόθηκε 25/1/1937 επί δικτατορίας Μεταξά με τελευταία ανανέωση το 1957).

Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από έλεγχο σε 83 και πλέον θέατρα και χώρους πολιτισμού της Αθήνας, που πραγματοποίησε υπηρεσία του δήμου Αθηναίων, αρκετοί από αυτούς βρέθηκαν να λειτουργούν χωρίς την άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας θεάτρου κι έχουν ήδη λάβει εγγράφως σχετική επιστολή- ειδοποίηση από τη Διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης του δήμου Αθηναίων για τη σφράγισή των χώρων τους.

Τη σχετική επιστολή – ειδοποίηση αναμένεται να λάβουν 35 θεατρικοί χώροι της Αθήνας που φιλοξενούν παραστάσεις. Ανάμεσά τους βρίσκονται μεγάλα θέατρα καθώς και πολυχώροι που δεν διαθέτουν άδεια ή που βρίσκονται στη διαδικασία της προέγκρισης.

Αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί δεύτερη ανοιχτή συνέλευση από εκπροσώπους των θεάτρων και χώρων πολιτισμού στο θέατρο Olvio (Ιεράς Οδού 67 και Φαλαισίας 7), στις 14.00, για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:
ΠΑΣΟΚ κατά Καμίνη για το λουκέτο σε 34 αθηναϊκά θέατρα
Δ. Αθηναίων: Απειλεί με λουκέτο 34 θέατρα που λειτουργούν παράνομα

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ, ΚΑΜΙΝΗΣ, ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΛΟΥΚΕΤΑ, ΘΕΑΤΡΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!