Μπουτάρης: Εως 10.000 πρόσφυγες «χωρά» η Θεσσαλονίκη, λέει ο Γιάννης Μπουτάρης – Τι λέει για «Μακεδονία», Ποτάμι & ΠΑΣΟΚ

Εως και 10.000 πρόσφυγες μπορεί να αφομοιώσει η Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης. Ο δήμαρχος καταλογίζει ολιγωρίες στην κυβέρνηση Τσίπρα, επαινεί τον Γιάννη Μουζάλα λέγοντας ότι η μάχη για το όνομα της FYROM έχει ουσιαστικά χαθεί για την Ελλάδα και προτείνει τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού προκειμένου να ανασυγκροτηθεί η κεντροαριστερά από μηδενική βάση.

Ερ: Σας ανησυχούν οι διαστάσεις που έχει λάβει η προσφυγική κρίση;

Απ: Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2,5 εκατ. πρόσφυγες στην Τουρκία, 1,5 εκατ. στην Ιορδανία, 1 εκατ. στο Λίβανο και στην Ευρώπη δεν έχουμε πάρει παραπάνω από 1,5 εκατ. Σε μία Ευρώπη με πληθυσμό 350 εκατ. Κι εμείς μαλώνουμε, εάν οι πρόσφυγες θα έρθουν σε μένα ή σε σένα.
Από ελληνικής πλευράς υπήρξαν λάθη; Το δικό μας το λάθος, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω των θαλασσίων συνόρων και παρά την κακή συμπεριφορά της Τουρκίας, είναι ότι δεν ήμασταν έτοιμοι την ώρα που έπρεπε. Δεν είχαμε δημιουργήσει τους κατάλληλους χώρους, για να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες.
Ξέραμε από την αρχή ότι θα χρειαστεί να μείνουν στην Ελλάδα 50.000 με 60.000 άτομα, αλλά δεν προετοιμαστήκαμε γι’ αυτό.

Ερ: Πρόσφυγες μπορούν να μείνουν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη; Το αντέχει η οικονομία της;

Απ: Σε πρώτη φάση, και μέχρι να μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να βγάζουν ένα μεροκάματο, πρέπει η παραμονή τους στην πόλη να χρηματοδοτείται. Πολλοί από αυτούς γνωρίζουν χρήσιμα επαγγέλματα, που ίσως έχουν λείψει στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να δεχτεί έναν αριθμό 5.000-10.000 προσφύγων, να τους ενσωματώσει στην κοινωνία.

Ερ: Ποια η γνώμη σας για τον Γιάννη Μουζάλα;

Απ: Εκτιμώ πολύ τον Μουζάλα. Πιστεύω ότι δεν περνούσε και δεν περνά, όσο πρέπει, ο λόγος του στην κυβέρνηση. Η θέση του Καμμένου ότι ο στρατός δεν ανακατεύεται στο προσφυγικό ήταν λάθος εξ αρχής. Είδαμε τι έγινε στη συνέχεια. Ο στρατός έστησε τα Διαβατά σε δέκα μέρες. Η αποστροφή του λόγου του περί «Μακεδονίας» κόντεψε να προκαλέσει ρήγμα στην κυ βέρνηση. Αυτό ήταν μία υπερβολή του Καμμένου, που μόνον ο ίδιος ξέρει για ποιους λόγους το έκανε. Δεν μπορείς να δημιουργείς τέτοιο θέμα με αφορμή αυτό το περιστατικό.

Ερ: Πιστεύετε ότι αυτή είναι μία χαμένη υπόθεση;

Απ: Υπάρχει μία περίπτωση, εάν πέσει ο Γκρουέφσκι, μπορεί να αποδεχθούν μία σύνθετη ονομασία, αλλά στην ουσία το παιχνίδι χάθηκε. Ήδη 180 χώρες έχουν αναγνωρίσει αυτό το κρατίδιο με το όνομα «Μακεδονία». Κανείς πια δεν δίνει σημασία σε αυτήν την ιστορία. Εμείς δυστυχώς έχουμε διαχειριστεί το θέμα με το χειρότερο δυνατό τρόπο.

Ερ: Η κυβέρνηση συμπλήρωσε σχεδόν δεκαπέντε μήνες ζωής. Πώς την αξιολογείτε;

Απ: Το γεγονός και μόνο ότι η κυβέρνηση είναι εχθρική σε οποιαδήποτε επενδυτική και ιδιωτική πρώτοβουλία με αφήνει κυριολεκτικά άφωνο. Δεν καταλαβαίνω με ποιον τρόπο θεωρούν ότι θα αναπτυχθεί η οικονομία, εάν δεν ενισχυθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Τι έχουν στο μυαλό τους δεν μπορώ να καταλάβω. Εάν δεν γίνουν επενδύσεις, όχι τρίτο μνημόνιο και τέταρτο, 104ο θα έχουμε.

Ερ: Ο Τσίπρας είναι καλός πρωθυπουργός;

Απ: Ο Τσίπρας διακήρυξε την ελπίδα. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδείξει ότι αυτό στέκει. Απλώς διαθέτει μία λαοφιλία. Προσωπικώς με απογοήτευσε, εγώ περίμενα να κάνει περισσότερα Αν είναι να κάνεις μία στροφή, κάν’ την ολόκληρη.

Ερ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύετε ότι θα γίνει πρωθυπουργός;

Απ: Εκτιμώ τον Κυριάκο πάρα πολύ. Αλλά όλοι οι άλλοι γύρω γύρω είναι ο λάκκος με τα φίδια. Θα μπορέσει να επιβληθεί στο κόμμα του;

Ερ: Ποια είναι η λύση που πρέπει να δοθεί στην κεντροαριστερά;

Απ: Κατ’ αρχάς δεν μπορούμε να διαγράφουμε τους παλιούς. Το παλιό πολιτικό προσωπικό, από την Διαμαντοπούλου και τον Γιαννίτση μέχρι τον Βενιζέλο, είναι χρήσιμο, για να στηθεί μία νέα κεντροαριστερά. Προηγουμένως όμως πρέπει αυτό που λέγεται κόμμα ΠΑΣΟΚ να το κάνουμε ένα πακέτο, να το βάλουμε στη βιβλιοθήκη, να πούμε «τι ωραία που περάσαμε» και να ξεκινήσουμε μία καινούργια κατάσταση. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αυτό θα έκανε. Βεβαίως ο Ανδρέας δεν θα έφτανε ποτέ σε μία τέτοια θέση.

Ερ: Ισχύει το ίδιο και για το Ποτάμι;

Απ: Νομίζω ότι και το Ποτάμι πρέπει κι αυτό να διαλυθεί και να ξεκινήσουν από μηδενική βάση. Να γίνουν ίσως δύο νέα κόμματα, ένα κεντροαριστερό και ένα κεντροδεξιό. Το ζητούμενο για μένα είναι να σταματήσει το σύστημα να είναι δικομματικό. Αυτό πάει να γίνει πάλι τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Δηλαδή τι είχες, Γιάννη, τι είχα πάντα.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ - 'ΑΡΘΡΑ, ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΠΑΣΟΚ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΠΟΤΑΜΙ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!