ενεργειακή-εξοικονόμηση-μέτρα-τι-λέν-1047369
ΔΗΜΟΙ | 11.09.2022 | 08:30

Ενεργειακή εξοικονόμηση -Μέτρα: Τι λένε οι δήμαρχοι στην aftodioikisi.gr

Ενεργειακή εξοικονόμηση: Η ενεργειακή κρίση πλήττει καίρια και την τοπική Αυτοδιοίκηση για αυτό το λόγο την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων για να καταφέρουν  οι   Δήμοι να ανταπεξέλθουν στον δύσκολο χειμώνα που βρίσκεται κοντά μας.

Εμείς, από την σειρά μας μιλήσαμε με 4 δημάρχους να μας πουν την άποψη τους για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση εάν τα βλέπουν θετικά  και πως θα τα τηρήσουν

Γιάννης Ταταράκης, Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου: Κινούνται στην σωστή θετική κατεύθυνση τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση  και ήδη εμείς σαν δήμος έχουμε πάρει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά θα την εντείνουμε την προσπάθεια μας για να μειωθεί και άλλο το κόστος της ενέργειας.

Νίκος Ζενέτος, Δήμαρχος Ιλίου: Θετικά είναι τα μέτρα που λήφθηκαν. αυτά τα μέτρα έπρεπε να υπήρχαν και πριν την ενεργειακή κρίση που μαστίζει την χώρα. Σαν δήμος έχουμε ήδη λάβει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας με την τοποθέτηση συστήματος που μας δίνει την δυνατότητα να ελέγχουμε την διαχείριση του ρεύματος από απόσταση σε  δύο κτήρια συνολικού εμβαδού 8.000 τετραγωνικά μέτρα που ανήκουν και σε βιοκλιματική κατασκευή.

ΓιώργοςΙωακειμίδης, Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη: Tα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν πρέπει να έχουν τιμωρητικά χαρακτηριστικά. Πάλι οι δήμοι την ”πληρώνουν” για όλους τους φορείς του δημοσίου.

Γιάννης Σέγκος, Δήμαρχος Χερσονήσου: Tα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση και στο πλαίσιο ενός δύσκολου χειμώνα όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη.

Ειδικότερα, στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση  προβλέπονται:

Όταν ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ, δεν θα αξιολογούνται αιτήματα για ενισχύσεις από το τακτικό και ειδικό αποθεματικό και για πρόσθετη χρήση ταμειακών διαθεσίμων, τόσο για κάλυψη του πρόσθετου ενεργειακού κόστους όσο και για άλλες έκτακτες δαπάνες, μη αναγκαστικού χαρακτήρα.

Για τους δήμους, η εξοικονόμηση ενέργειας κατά 10% αποτελεί δεσμευτικό στόχο, ειδικά σε ό,τι αφορά τον οδοφωτισμό. Όπου ο στόχος δεν επιτυγχάνεται, το κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους δήμους για τους λογαριασμούς ενέργειας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, όπως έκανε στο πρώτο.

Για όσες υπηρεσίες του Δημοσίου προβλέπεται μπόνους, θα προστεθεί ο στόχος να πετύχουν και εξοικονόμηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Όσες υπηρεσίες πετύχουν 15% εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή 5% παραπάνω του στόχου, θα το δουν αυτό το επιπλέον 5% στον προϋπολογισμό τους, του επόμενου έτους.

Η παρακολούθηση υλοποίησης των δράσεων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας publicenergysavings.gov.gr.

Εν τω μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η πλατφόρμα του προγράμματος «Ηλέκτρα» για την ενεργειακή αναβάθμιση 2,5 εκατ. τετραγωνικών μέτρων κτιρίων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.