Ενδο-εφοριακός πόλεμος Κύμης, Καρύστου για την έδρα της ΔΟΥ - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
22
Οκτώβριος
Back

Ενδο-εφοριακός πόλεμος Κύμης, Καρύστου για την έδρα της ΔΟΥ

Σε… ενδοεφοριακό πόλεμο εξελίσσεται η κόντρα των δήμων Καρύστου και Κύμης – Αλιβερίου για την έδρα της νέας ΔΟΥ Καρύστου – Κύμης, με τον μεν πρώτο δήμο να θέλει να μετεγκασταθεί σε κτήριο δικό του, και μάλιστα δωρεάν, σε ποιο «κεντροβαρικό» σημείο, όπως λέει, και με το δε Δήμο Κύμης – Αλιβερίου να θέλει να πάει σε κτήριο δικό του, πλησίον της υπάρχουσας ΔΟΥ Κύμης, η οποία «απορροφά» τις γειτονικές ΔΟΥ. Αναλυτικότερα:

Δωρεάν ισόγειο αποθηκευτικό χώρο πλησίον της ΔOY Κύμης θα παραχωρήσει ο Δήμος Κύμης – Αλιβερίου, για την πλήρη εξυπηρέτηση των αυξημένων πλέον αναγκών της (σ.σ.: μετά την ενοποίησή της με γειτονικές εφορίες). Αυτό ενημερώνει ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Θωμάς, το συνάδελφό του δήμαρχο Καρύστου Νικόλαο Μανώλη, απαντώντας στην επιστολή του, σύμφωνα με την οποία τού πρότεινε η μεταστέγαση της ΔΟΥ Καρύστου-Κύμης, να γίνει στην επαρχιακή οδό Καρύστου – Λεπούρων – Χαλκίδας, ώστε να εξυπηρετεί το 90% του πληθυσμού και των δύο δήμων.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Καρύστου, για τη μετεγκατάση της ΔΟΥ, προσφέρει «δωρεάν το καινούριο δημοτικό κτήριο στη Δημοτική Ενότητα Στυρέων, επί της επαρχιακής οδού Καρύστου – Λεπούρων – Χαλκίδας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με δίκτυο Σύζευξις και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της ΔΟΥ Κύμης-Καρύστου». Σε περίπτωση «που δεν υλοποιηθεί η πρόταση μας αυτή για μετεγκατάσταση της ΔΟΥ κεντροβαρικά, στον οδικό άξονα Καρύστου – Λεπούρων – Χαλκίδας», ζητεί «την υπαγωγή του Δήμου Καρύστου στην Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου, η εφορία Κύμης δε θα φύγει από το δήμο, αφού «με κριτήριο και το ύψος των εσόδων, καθώς και την επερχόμενη αύξηση των εσόδων αυτών με την λειτουργία του εθνικής σημασίας λιμανιού της Κύμης, κρίθηκε σκόπιμο από το υπουργείο Οικονομικών να διατηρηθεί η ΔΟΥ στην Κύμη».

Και πέραν αυτού, «η ΔOY Κύμης εξυπηρετεί και τη Σκύρο, για την οποία πρέπει να διασφαλίσουμε και την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων κατοίκων της, που ήδη κάνουν δύο ώρες ταξίδι και σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί να το υπεραυξήσουν».

Όσον αφορά, τέλος, στην αιτίαση του δημάρχου Καρύστου ότι εάν δε γίνει αυτό που θέλει ο δήμος του, δηλαδή τη μεταφορά της εφορίας Καρύστου – Κύμης σε κτήριο του Δήμου Καρύστου, θα ζητήσει την υπαγωγή του δήμου στη ΔΟΥ Χαλκίδας, ο δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου είναι ξεκάθαρος: «Η μεταφορά της ΔOY Καρύστου στη Χαλκίδα, εφόσον εσείς το επιθυμείτε, θα μας βρει απόλυτα σύμφωνους. Όπως και όποια κίνηση σας η οποία δεν λειτουργεί εις βάρος του δήμου τον οποίο εκπροσωπώ».

Υπενθυμίζεται πως στην κεντρική είσοδο της ΔΟΥ Καρύστου που είναι χτισμένη από κατοίκους και δημοτική Αρχή φιγουράρουν… κρεμάλες!

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ
Αγαπητέ συνάδελφε,

Σου μεταφέρω την υπ’ αριθ. 3/2013 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καρύστου έτσι ώστε να λάβεις γνώση και να ενεργήσεις όπως πρέπει.

“Προτείνουμε η Δ.Ο.Υ. Κύμης όπου και θα υπαχθεί ο Δήμος Καρύστου να στεγαστεί σε κτίριο το οποίο θα βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Καρύστου-Λεπούρων-Χαλκίδας (π.χ. Στύρα – Κριεζά – Αλιβέρι). Προσφέρουμε δωρεάν το καινούριο δημοτικό κτίριο στην Δημοτική Ενότητα Στυρέων, επί της επαρχιακής οδού Καρύστου – Λεπούρων – Χαλκίδας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με δίκτυο Σύζευξις και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της Δ.Ο.Υ. Κύμης-Καρύστου. Σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η πρόταση μας αυτή για μετεγκατάσταση της Δ.Ο.Υ. κεντροβαρικά στον οδικό άξονα Καρύστου – Λεπούρων – Χαλκίδας, ζητάμε την υπαγωγή του Δήμου Καρύστου στην Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας.”

Σε καλώ να συμβάλλεις και να κινηθείς  και εσύ προς αυτή την κατεύθυνση και να μεταστεγαστεί η Δ.Ο.Υ. Καρύστου-Κύμης κάπου κεντροβαρικά, σε κτίριο το οποίο θα βρίσκεται επί της επαρχιακής οδού Καρύστου-Λεπούρων-Χαλκίδας. Η μεταστέγαση αυτή θα εξυπηρετήσει το 90% του συνολικού πληθυσμού και των δύο δήμων μας. Σε περίπτωση που η Δ.Ο.Υ. Καρύστου-Κύμης παραμείνει στην Κύμη, οι επιχειρηματίες του Δήμου Καρύστου θα μεταφερθούν σε άλλες Δ.Ο.Υ. με αποτέλεσμα τα έσοδα της Δ.Ο.Υ., να ελαχιστοποιηθούν.

Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες σου.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Καρύστου
Νικόλαος Ι. Μανώλης

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΥΜΗΣ – ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
Αγαπητέ συνάδελφε,

Κατ΄ αρχάς να επισημάνω  ότι αναφερόμαστε στη ΔΟΥ Κύμης και όχι Καρύστου –Κύμης, όπως εσφαλμένα αναφέρετε.  Καθώς επίσης  ότι η μετάβαση στη Χαλκίδα  θα ήταν δεδομένη, εάν εμείς δεν είχαμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε την λειτουργία της ΔΟY στην Κύμη. Το ’’άλλοι σπέρνουν και άλλοι θερίζουν’, δεν μπορεί να έχει εφαρμογή στην περίπτωση αυτή.

Σε συνέχεια δε των ερωτημάτων που τέθηκαν, σε σχέση με τη λειτουργία της Εφορίας Κύμης, θέτω υπόψη του Δημοτικού σας Συμβουλίου και των δημοτών σας   τα  εξής στοιχεία:

  • Η ΔOY Κύμης λειτουργεί  από το 1946. Στην Κύμη υπάρχουν και υπήρχαν ανέκαθεν όλες οι κύριες Τράπεζες και οι Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμοί, κάτι που είναι απαραίτητο και για την λειτουργία μιας ΔΟΥ.  Με κριτήριο και το ύψος των εσόδων, καθώς και  την επερχόμενη αύξηση των  εσόδων αυτών με την λειτουργία του Εθνικής σημασίας  λιμανιού της Κύμης, κρίθηκε σκόπιμο από το Υπουργείο Οικονομικών να διατηρηθεί η ΔΟΥ στην Κύμη. Στα έσοδα αυτά δεν έχουν συνυπολογιστεί τα έσοδα από το Δήμο Καρύστου όπως επίσης εσφαλμένα αναφέρετε.  Επειδή δε πολλά και περίεργα ακούγονται, να διευκρινίσουμε  με την ευκαιρία που μας δίνεται, ότι οι μεγάλες εταιρείες (ΔΕΗ, ΑΓΕΤ, ΤΕΡΝΑ κλπ) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας, δεν  φορολογούνται στην ΔΟΥ  Κύμης, αλλά στην Αθήνα.
  • Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 η Δημοτική Ενότητα Κύμης (10.735) και ο Δήμος Σκύρου (3.449) αποτελούνται  συνολικά από 14.184 κάτοικους. Όσοι δηλαδή είναι και οι κάτοικοι όλου του  Δήμου Καρύστου(14.643).  Γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη λειτουργίας της ΔOY στην Κύμη. Εάν συνυπολογίσουμε και τους κατοίκους της την Δ.Ε. Κονιστρών καθώς και  του μεγαλύτερου μέρους της Δ.Ε. Αυλώνος, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το 50% του συνολικού πληθυσμού και των τριών Δήμων (Κύμης-Αλιβερίου, Σκύρου κα Καρύστου) είναι πλησιέστερα, η και  δίπλα στην Κύμη.
  • Όσον αφορά στα ΄΄μισόλογα΄΄ κάποιων για παραχώρηση στο Υπουργείο Οικονομικών  του κτιρίου του Δημαρχείου των Κριεζών, αυτό  δεν δύναται εκ των πραγμάτων να γίνει, μια και αυτό είναι το πλέον σύγχρονο κτίριο του Δήμου στο οποίο προγραμματίζεται εδώ και καιρό η στέγαση και άλλων Υπηρεσιών του.  Και βέβαια  εκεί πραγματοποιούνται τα Δημοτικά Συμβούλια, αφού είναι ο μοναδικός χώρος που δύναται να τα υποδεχθεί.
  • Το Δημοτικό μας Συμβούλιο έχει ομόφωνα αποφασίσει για την παραμονή στην Κύμη της ΔOY και μάλιστα επόμενος στόχος μας είναι να υπαχθεί σε αυτή και το απομακρυσμένο Μετόχι, τοπική κοινότητα του Δήμου μας.
  • Η ΔOY Κύμης εξυπηρετεί και την Σκύρο, για την οποία πρέπει  να διασφαλίσουμε και την εξυπηρέτηση των φορολογούμενων κατοίκων της, που ήδη κάνουν δύο ώρες ταξίδι και σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί να το υπεραυξήσουν.

Από τα ανωτέρω στοιχεία, προκύπτει ξεκάθαρα η ανάγκη διατήρησης της Εφορίας στην Κύμη . Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μας , σε έμπρακτη απόδειξη της πρόθεσης μας να συμβάλουμε στην άρτια εξυπηρέτηση και των δημοτών σας, σας γνωρίζουμε ότι θα παραχωρηθεί δωρεάν ισόγειος αποθηκευτικός χώρος πλησίον της ΔOY Κύμης για την πλήρη  εξυπηρέτηση των αυξημένων πλέον αναγκών της.

Κατανοούμε απόλυτα τους προβληματισμούς σας και την δυσαρέσκεια σας, οι οποίοι ήταν πριν από λίγο καιρό και δικοί μας. Τους λόγους αυτούς έχω  εκθέσει κατ’ επανάληψη σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά και στους εκπροσώπους του Δήμου σας, κατά την συνεδρίαση για το θέμα των ΔΟΥ του Νομού του Επιμελητηρίου της Εύβοιας στις 3-9-2012 στην Χαλκίδα, στην οποία δεν παρευρεθήκατε.

Πιστεύω και εύχομαι ότι μπορείτε να καταφέρετε το καλύτερο για τον τόπο σας. Η μεταφορά της ΔOY Καρύστου στη Χαλκίδα, εφόσον εσείς το επιθυμείτε, θα μας βρει απόλυτα σύμφωνους. Όπως  και όποια κίνηση σας η οποία δεν λειτουργεί εις βάρος του Δήμου τον οποίο εκπροσωπώ.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου
Δημήτρης Γ. Θωμάς

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!