Εκτός συνεδρίου ΠΟΕ-ΟΤΑ τα Σωματεία συμβασιούχων, καταγγέλλει η ΑΣΚ-ΟΤΑ

Καταγγελία πως η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με συμφωνία των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, αποφάσισε ότι θα μείνουν εκτός συνεδρίου της Ομοσπονδίας (24-27/04/2012) τα Σωματεία στα οποία θα ψηφίσουν και συμβασιούχοι που είναι εγγεγραμμένοι στη δύναμή τους, κάνει η ΑΣΚ-ΟΤΑ, η οποία και διαχωρίζει τη θέση της.

Σύμφωνα με την ΑΣΚ-ΟΤΑ, που καταψήφισε την απόφαση:

1. Οι εξελίξεις των δύο τελευταίων χρόνων και η βαθειά οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας δεν επηρεάζουν μόνο τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά συμβάλουν και στην αμφισβήτηση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας των αγώνων του συνδικαλιστικού κινήματος.

2. Η απομαζικοποίηση του σ.κ στον ιδιωτικό τομέα και η γραφειοκρατική του λειτουργία στον δημόσιο, πέρα από αντικειμενικούς λόγους, όπως είναι η δομή της οικονομίας της χώρας μας και ο στρεβλός και ρουσφετολογικός τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους, οφείλονται: Στην κυριαρχία των συμβιβασμένων ηγεσιών και στην έλλειψη μιας πραγματικά εργατικής πολιτικής που πρέπει να υπηρετούν τα συνδικάτα. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, λειτουργούσαν σαν ιμάντες για το πέρασμα της κυβερνητικής, εργοδοτικής και κομματικής γραμμής.

3. Η απόσπαση των ηγεσιών από τα πραγματικά προβλήματα και τις αγωνίες των εργαζομένων και η ανάπτυξη μιας συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που αναπαράγεται με στόχο τη διατήρηση των όποιων «προνομίων» της, αποτελούν βασικές αιτίες που, ενώ υπήρχε ομόφωνη συμφωνία των συνδικάτων (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) για ενοποίησή τους, είκοσι χρόνια μετά έχουμε κατακερματισμό, με τη δημιουργία πληθώρας σωματείων και ομοσπονδιών, κυρίως συντεχνιακού χαρακτήρα και πολυδιάσπαση με βάσει παραταξιακά και όχι ταξικά κριτήρια (ΠΑΜΕ, συνδικάτο ΟΤΑ κλπ). Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι η εργοδοσία, η κυβέρνηση και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Όπως υπογραμμίζει, τέλος, η ΑΣΚ-ΟΤΑ, «η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ επιβάλλεται να ενοποιηθούν γιατί οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν τις ίδιες ανασφάλειες και τους ίδιους εξευτελιστικούς μισθούς, και πρέπει να οργανωθούν μαζί σε μια τριτοβάθμια οργάνωση χωρίς διαχωρισμούς και με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα. Σ’ αυτή τη βάση υποστηρίζουμε ότι η ΠΟΕ-ΟΤΑ, αντί να στέλνει τα Σωματεία στα δικαστήρια και να παίρνει αποφάσεις αποκλεισμού τους από το συνέδριο, θα έπρεπε να έπαιρνε πολιτικές πρωτοβουλίες ενοποίησης του σ.κ. και όχι να γίνεται δικαστής και τιμωρός των μελών της».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΠΟΕ-ΟΤΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!