εκτίουν-την-ποινή-τους-προσφέροντας-ε-387322
ΔΗΜΟΙ | 20.09.2018 | 09:45

Εκτίουν την ποινή τους προσφέροντας εργασία σε δήμο

Δυνατότητα κοινωφελούς εργασίας προκειμένου να μην οδηγηθούν στη φυλακή, παρέχεται σε όσους καταδικασθέντες αδυνατούν να πληρώσουν την ποινή τους.

Στην Ελλάδα ο θεσμός της μετατροπής της ποινής σε κοινωφελή εργασία εισήχθη με το νόμο 1941/1991 και κρίθηκε ως προοδευτικό μέτρο που κατατείνει στον εξανθρωπισμό των ποινών για τις περιπτώσεις της μικρής και μεσαίας παραβατικότητας,συμβάλλοντας καθοριστικά στην αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης και του υπερπληθυσμού των Ελληνικων φυλακών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, από το 1998 ως το 2009 το μέτρο της παροχής κοινωφελούς εργασίας επιβλήθηκε από τα δικαστήρια σε 1680 περιπτώσεις, δηλαδή σ’έναν μέσο όρο 140 περιπτώσεων το χρόνο πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα, το ποσό της μετατροπής καθορίζεται με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση, αφού ληφθεί υπόψη η προσωπική και οικονομική κατάσταση του δράστη. Κάθε ημέρα φυλάκισης υπολογίζεται σε ποσό από τρία (3) ευρώ έως εκατό (100) ευρώ και κάθε ημέρα κράτησης σε ποσό από ένα (1) ευρώ έως τριάντα (30) ευρώ. Το δικαστήριο εκτιμά αν εκείνος που καταδικάστηκε μπορεί να καταβάλει αμέσως το σύνολο του ποσού της μετατροπής.

Αν εκείνος που καταδικάστηκε δηλώσει ότι δεν θα μπορέσει να καταβάλει το ποσό της μετατροπής μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία το δικαστήριο μετατρέπει περαιτέρω τη χρηματική ποινή ή το πρόστιμο, εν όλω ή εν μέρει, σε παροχή κοινωφελούς εργασίας, εφόσον συμφωνεί ή το ζητά εκείνος που καταδικάστηκε.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του Σεπτεμβρίου 2016,2904 Τ.Β, περίπου 250 δήμοι,περιφέρειες καθώς και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και κοινωνικοί φορείς έχουν ενταχθεί, όπως η Γενική Γραμματεία Διά βίου Μάθησης,ο Ερυθρός Σταυρός,η Βοήθεια στο σπίτι,η Κλίμακα,ξενώνες αστέγων,γηροκομεία κ.λ.π.

Για τους δήμους, το μέτρο της κοινωνικής εργασίας συνέβαλλε στην ενίσχυση των υπηρεσιών που ήδη έχουν σημαντικές ελλείψεις, με επιπλέον προσωπικό. Βέβαια, καθώς όλο και περισσότεροι καταδικασθέντες εντάσσονται στους δήμους, τίθενται ζητήματα ασφάλειας, αφού δεν υφίσταται περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος.

Χθες ο Δήμος Σκοπέλου, με αφορμή την έναρξη του νέου Δικαστικού Έτους, γνωστοποίησε ότι  συγκαταλέγεται στους φορείς / υπηρεσίες (ΦΕΚ 2904/Β΄/13-09-2016) υποδοχής ατόμων για παροχή κοινωφελούς εργασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Βόλου (Δικαστικό Μέγαρο, 24210-39161) και στον υπάλληλο του Δήμου Γούλα Γεώργιο (24243-50103). Ακόμα, δυνατότητα κοινωφελούς εργασίας παρέχουν στη Μαγνησία οι δήμοι Βόλου, Αλμυρού, Αλοννήσου.