έκτακτη-επιχορήγηση-δήμων-άλλα-ο-θεοδ-773627
ΔΗΜΟΙ | 23.07.2020 | 23:11

Έκτακτη επιχορήγηση δήμων: Άλλα ο Θεοδωρικάκος, άλλα ο Παπαστεργίου

Για β’΄δόση έκτακτης επιχορήγησης προς τους δήμους έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της σημερινής εισήγησής του στο ΔΣ της ΚΕΔΕ ο πρόεδρος Δημήτρης. Σε αντίθεση με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο που δεν έκανε καμία αναφορά σήμερα το πρωί μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παπαστεργίου υποστήριξε ότι επικοινώνησε με το υπουργείο (σ.σ. δεν ανέφερε αν ήταν το «πάνω» -Θεοδωρικάκος- ή το «κάτω» -ΛΙβάνιος)  και ο «στόχος του ΥΠΕΣ είναι, μόλις ολοκληρωθεί η τυπική κατάθεση των οικονομικών στοιχείων  και πάντως μέχρι τις 10 – 15 Αυγούστου,  να δοθεί στους Δήμους της χώρας και η δεύτερη δόση της οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία, όπως είχε άλλωστε είχε ανακοινώσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε από όσους Δήμους δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα τυπικά στοιχεία στο «παρατηρητήριο», να το πράξουν άμεσα ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι διαδικασίες.

Καμία αναφορά Θεοδωρικάκου σε β΄δόση

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοδωρικάκος, λίγες ώρες πριν είχε υποστηρίξει ότι, «δεν πρόκειται αυτή η κυβέρνηση να αφήσει τους δήμους να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα. Τους δώσαμε ήδη 90 εκατ. ευρώ έκτακτη επιχορήγηση προκειμένου να καλύψουν τις απώλειές τους και είμαι σε πολύ σοβαρή συζήτηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να τους γίνουν διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων τους με μειώσεις επιτοκίων και πάγωμα των δόσεων στα  δάνειά τους, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα και ιδίως στις κοινωνικές τους πολιτικές γιατί μας ενδιαφέρει οι Δήμοι να είναι ένας ισχυρός πυλώνας κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης», είπε χαρακτηριστικά ο υΠΕΣ, χωρίς να κάνει αναφορά σε β΄ δόση έκτακτης επιχορήγησης.

Παράλληλα είχε τονίσει ότι το έλλειμμα των δήμων λόγω κορωνοϊου δεν είναι 150 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το μέγεθός του. Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει μιλήσει για 200 εκατ. ευρώ.

Διευκολύνσεις στην αποπληρωμή δανείων

Παράλληλα, αναφορικά με τις διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων των δήμων ο κ. Παπαστεργίου υποστήριξε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις ανάμεσα στο Υπ. Εσωτερικών, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την ΚΕΔΕ για την περαιτέρω διευκόλυνση των Δήμων, τα οικονομικά των οποίων έχουν πληγεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει την επέκταση της τρίμηνης αναστολής πληρωμής των τοκοχρεολυσίων των Δήμων στο ΤΠΔ, για άλλους τρεις μήνες. Παράλληλα ζητά την αναπροσαρμογή των επιτοκίων δανεισμού των παλιών δανείων σύμφωνα με τα νέα, μειωμένα επιτόκια της αγοράς, όπως επίσης και την αποπληρωμή των δόσεων για τους 3+3 μήνες της αναστολής, στο τέλος του δανείου. Σε επικοινωνία με τον Υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο αλλά και τον πρόεδρο του Ταμείου κ. Δ. Σταμάτη, διαφάνηκε η θετική πρόθεση για άμεση αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Νέα γενιά ληξιπρόθεσμων

Σε σχέση με την τελευταία γενιά ληξιπροθέσμων  ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αποσαφήνισε ότι τα 200 εκ. με τα οποία θα καλυφθούν ληξιπρόθεσμες οφειλών των Δήμων, δεν προέρχονται από τους ΚΑΠ αλλά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως με τα νέα δεδομένα, όπου το 40% του ποσού που θα δοθεί σε Δήμους δεν θα αναζητηθεί, ενώ 60% θα επιστραφεί μέσω των ΚΑΠ του κάθε δικαιούχου Δήμου, αποκαθίσταται έως ένα βαθμό και το περί δικαίου αίσθημα για ένα πλήθος δήμων που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους όλο αυτό το διάστημα.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, που πρότεινε το ποσό των 200 εκ. να δοθεί δίκαια και αναλογικά σε όλους τους Δήμους, με δεδομένο ότι οι απώλειες που καταγράφονται λόγω του κορωνοϊού, είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αρχικά είχαν προϋπολογιστεί.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε: «Το βασικό πρόβλημα δεν είναι τα ληξιπρόθεσμα αλλά τα παρακρατηθέντα, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο που η Τοπική Αυτοδιοίκηση περνά. Πρέπει να δούμε πώς θα έχουμε πρόσβαση σε δικά μας χρήματα που όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν παρακρατηθεί».