Εκπέμπει SOS ο Δ. Βόλβης

Είκοσι επικίνδυνα ρέματα και χείμαρροι, που απειλούν με πλημμύρες το Δήμο Βόλβης, έχουν καταγραφεί στη λίστα των περιοχών όπου πρέπει να γίνουν άμεσα επεμβάσεις. Τα ρέματα αυτά είναι «στο κόκκινο», καθώς μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις και τις φερτές ύλες έχουν γεμίσει και πρέπει να καθαριστούν χωρίς καθυστέρηση.

Το συνολικό κονδύλι που απαιτείται είναι 29 εκατομμύρια ευρώ και το ζήτημα είναι ποιος θα το διαθέσει, ενώ, παρότι η κατάσταση είναι κρίσιμη, δεν έχει εκδοθεί καν μια απόφαση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να γίνουν τουλάχιστον οι καθαρισμοί, τους οποίους μπορεί να κάνει ο τοπικός δήμος.

Ο δήμαρχος Βόλβης, Δημήτρης Γαλαμάτης, έχει κάνει αλλεπάλληλες εκκλήσεις για άμεσες επεμβάσεις, καθώς ο κίνδυνος να πλημμυρίσει ξανά η περιοχή είναι ορατός. Ο δήμαρχος ζήτησε την ενεργοποίηση όλων των απαραίτητων μηχανισμών, για τον άμεσο καθαρισμό και τη διευθέτηση των ρεμάτων του δήμου που έχουν καλυφθεί από φερτά υλικά, κορμούς δέντρων, πέτρες κ.λπ., μετά τη θεομηνία της 21ης Σεπτεμβρίου, σε συνάντηση αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, προέδρους τοπικών κοινοτήτων και υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο, στο Σταυρό.

Στη συνάντηση επισημάνθηκαν 20 σημεία (επικίνδυνα ρέματα – χείμαρροι) όπου πρέπει οι εργασίες καθαρισμού να ξεκινήσουν άμεσα, προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος νέων καταστροφών, αλλά και απώλειας ανθρώπινων ζωών, γεγονός που επισημαίνεται και στη σχετική τεχνική έκθεση που συνέταξε η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων.

«Στο κόκκινο»

Οπως είπε στον «Α» ο κ. Γαλαμάτης, τα 20 ρέματα και χείμαρροι που απειλούν με πλημμύρες είναι στις εξής περιοχές: Μικρή και Μεγάλη Βόλβη, Βαμβακιά, Μελισσουργός, Μάδυτος, Μόδι, Βρασνά, Ασπροβάλτα, Αρέθουσα, ενώ μεγάλη είναι και η επικινδυνότητα του Ρήχιου ποταμού, που σε περίπτωση πλημμύρας θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε μεγάλες εκτάσεις και σε καλλιεργήσιμες και κατοικημένες περιοχές.

«Η τεχνική έκθεση της Περιφέρειας μετά τις ζημιές των τελευταίων πλημμυρών κατέδειξε ότι άμεσα απαιτούνται 22 εκατομμύρια ευρώ για έργα αποκατάστασης υποδομών που καταστράφηκαν και καθαρισμών που πρέπει να γίνουν, ώστε σε ενδεχόμενη νέα θεομηνία να μη θρηνήσουμε θύματα. Επίσης, προβλέπει άλλα 7 εκατ. ευρώ για έργα που θα θωρακίσουν μελλοντικά τις επικίνδυνες περιοχές του δήμου. Από αυτά μόλις τα 1,5 εκατ. ευρώ αφορούν κομμάτια αρμοδιότητας του δήμου (αποκατάσταση ζημιών σε τοπικές υποδομές)», υπογράμμισε ο κ. Γαλαμάτης.

Εμπλοκή στους καθαρισμούς

Είναι χαρακτηριστικό ότι χτες με τη διαρκή βροχόπτωση οι κάτοικοι ανησύχησαν, πλην όμως δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, καθώς επρόκειτο για «τυπική» φθινοπωρινή βροχή κι όχι για καταιγίδα. Το ζητούμενο είναι ότι ο δήμος, ακόμη και να θέλει, δεν μπορεί να επέμβει στα ρέματα και τους χειμάρρους, διότι δεν έχει αφενός την αρμοδιότητα, αφετέρου δεν έχει εκδοθεί από το γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απόφαση, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα επέμβασης των συνεργείων του δήμου για καθαρισμούς, χωρίς την προαπαιτούμενη περιβαλλοντική αδειοδότηση, η οποία είναι χρονοβόρα. «Για να κάνουμε καθαρισμούς, χρειαζόμαστε περιβαλλοντική αδειοδότηση, δηλαδή μελέτες. Μέχρι να γίνουν οι μελέτες, μπορεί να πλημμυρίσουμε. Γι’ αυτό ζητήσαμε να εκδοθεί μια απόφαση από την Περιφέρεια, ώστε να κάνουμε τους επείγοντες καθαρισμούς και μετά να καταθέσουμε τις περιβαλλοντικές μελέτες. Ακόμη περιμένουμε, αλλά ο καιρός δε θα μας… ρωτήσει. Δεν μπορούμε να επέμβουμε μόνοι μας, διότι θα είμαστε παράνομοι», είπε ο δήμαρχος.

Ο κ. Γαλαμάτης προειδοποίησε: «Οι άμεσες ανάγκες για καθαρισμούς και διευθετήσεις ρεμάτων, αλλά και για έργα που πρέπει να πραγματοποιηθούν, υπερβαίνουν και τις δυνατότητες, αλλά και τις αρμοδιότητες του δήμου. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου προς κάθε κατεύθυνση για το επόμενο διάστημα. Οι καθαρισμοί των ρεμάτων και οι διευθετήσεις των χειμάρρων, αλλά και επείγοντα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Τα ελάχιστα τεχνικά μέσα του δήμου Βόλβης, που εργάζονται όλο αυτό το διάστημα, καθαρίζοντας τα σημεία ευθύνης του δήμου μας, είναι στη διάθεση των υπηρεσιών, τόσο της Περιφέρειας, όσο και της Πολιτείας, προκειμένου να συνδράμουν όπου τους ζητηθεί».

Πηγή: «Αγγελιοφόρος»

 

 

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!