Εκπαιδευτικοί κατά του δήμου Καισαριανής

Την πρόθεση της δημοτικής αρχής Καισαριανής, να περάσει βασικές αρμοδιότητες της δημοτικής αρχής, όπως η συντήρηση και η πυροπροστασία στους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και την εμπλοκή της στην εκπαιδευτική διαδικασία, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη».

Στην καταγγελία του ο Σύλλογος αναφέρει:

«Με έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι στάλθηκε προς τα σχολεία της Καισαριανής έγγραφο-ερωτηματολόγιο με ημερομηνία 5-12-2019 και τίτλο «Δελτίο Ελέγχου εντοπισμού σημείων τρωτότητας στην ομαλή διαχείριση και λειτουργία Σχολείων«, μέσω του οποίου η Δημοτική Αρχή Καισαριανής εμπλέκεται σε τομείς της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις οποίες δεν έχει καμία αρμοδιότητα αλλά και ζητάει από τους Διευθυντές/Προϊσταμένες των σχολείων να απαντήσουν σε τεχνικά ζητήματα που είναι αρμοδιότητα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου!

Π.χ. από πότε ο Δήμος Καισαριανής ή οποιοσδήποτε άλλος Δήμος ρωτάει αν «υπάρχει κανονισμός λειτουργίας του σχολείου» και στη συνέχεια ελέγχει αν «υπάρχει απευθείας πρόσβαση του προσωπικού στον κανονισμό λειτουργίας»; Ή από πότε ο Δήμος ζητάει στοιχεία που άπτονται της υγείας των μαθητών; Κι από πότε ο Δήμος ζητάει από τους Διευθυντές/Προϊσταμένες να απαντήσουν σε ζητήματα υποδομών, που πολλές φορές απαιτούν γνώσεις πέρα και έξω από το παιδαγωγικό και γνωστικό αντικείμενο των εκπαιδευτικών και αφορούν άλλους κλάδους; Με ποια ευθύνη θα απαντήσει ο/η συνάδελφος Διευθυντής/Προϊσταμένη; Και με ποια τελικά «συνυπευθυνότητα»; Και τελικά η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου γιατί δεν κάνει η ίδια την καταγραφή των σχολικών υποδομών του Δήμου, που διαθέτει και το κατάλληλο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό;

Φαίνεται ότι και η Δημοτική Αρχή Καισαριανής συμπορεύεται με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, που με διάφορα «Μνημόνια ενεργειών για τη διαχείριση πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων, τεχνολογικών καταστροφών…» επιχειρούν να φορτώσουν την ευθύνη στο σχολείο και στους εκπαιδευτικούς, αντί να κάνουν υποδομές (νέα σχολικά κτίρια, συντήρηση των παλιών, έργα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά και πυροπροστασίας)!

Το ΔΣ του Συλλόγου μας, αφού συζήτησε το θέμα στις 7/6/2019, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

  1. Καλεί Διευθυντές και Προϊσταμένες των σχολείων της Καισαριανής να μη συμπληρώσουν το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο.
  2. Καλεί τη Δημοτική Αρχή Καισαριανής να αποσύρει τώρα το ερωτηματολόγιο. Σε κάθε περίπτωση να μην εμπλακεί ξανά σε ζητήματα που αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Κι όσο αφορά τα ζητήματα υποδομής να κάνει την όποια καταγραφή η ίδια η Τεχνική Υπηρεσία και στο βαθμό που κάτι τέτοιο γίνει ζητάμε να μας κοινοποιηθεί αυτή η καταγραφή. Τέλος, να γίνει η απαραίτητη συντήρηση, όπου εντοπιστούν προβλήματα.
  3. Το ΔΣ ζητάει άμεση συνάντηση με τον δήμαρχο για το θέμα αυτό αλλά και για θέματα που επείγουν και είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου (Κτιριακή υποδομή για Δίχρονη Προσχολική, συντήρηση σχολείων κλπ).
  4. Σε κάθε περίπτωση ζητάμε να καταργηθεί το νομικό πλαίσιο, που επιχειρεί να ρίξει στις πλάτες των εκπαιδευτικών ευθύνες που δεν έχουν, οι εκπαιδευτικοί δεν είναι «πολυεργαλεία» είναι παιδαγωγοί και τέτοιοι πρέπει να παραμείνουν!

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η 88η ΓΣ του Κλάδου μας, τον Ιούνη του 2019, ψήφισε ομόφωνη απόφαση, με βάση την οποία ζητάμε «να καθορίζεται με σαφήνεια η ευθύνη του κράτους και των Δήμων, σε ότι αφορά τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και δεν άπτεται του παιδαγωγικού – διοικητικού έργου» και ταυτόχρονα «σαφή οριοθέτηση της ευθύνης των εκπαιδευτικών, χωρίς δυνατότητα παρερμηνείας, σε σχέση με την ασφάλεια των μαθητών…». Προτείναμε δε και συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη που θα καλύπτει όλα αυτά.

Όλα όσα ζητάμε από το κράτος και τους δήμους είναι για να έχουν τα σχολεία μας τις υποδομές που χρειάζονται και που η επιστημονική και τεχνολογική δυνατότητα της εποχής μας το επιτρέπει! Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε πως εμείς οι εκπαιδευτικοί θα κάνουμε όλα όσα μπορούμε, ώστε να λειτουργούν τα σχολεία μας με ασφάλεια για όλα τα παιδιά! Όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα απαλλάξουμε κράτος και δήμους από τις ευθύνες τους! Αντίθετα, απαιτούμε να τις αναλάβουν στο ακέραιο!».

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!