Εκδήλωση για την πυροπροστασία στο Δήμο Μαρκόπουλου – Οι έξι κανόνες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Η πρόληψη και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Μαϊου στις 11.00 π.μ. στο Δήμο Μαρκοπούλου στο Πόρτο Ράφτη. Ομιλητής ήταν ο Διοικητής των Πυροσβεστικού Σταθμού Μαρκοπούλου Αθανάσιος Τζοϊτης και ο Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωάννης Αντωνόπουλος. Την ενημέρωση είχε οργανώσει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μαρκοπούλου.

Παρόλο που είχαν προσκληθεί όλοι οι Σύλλογοι του Πόρτο Ράφτη, το παρών έδωσαν τρία μέλη του Συλλόγου «Γιανναπάς», δύο μέλη του Συλλόγου «Κορώνη» και ένα μέλος του Συλλόγου «Αυλάκι – Πρασιαί».

Παρόντες ήταν επίσης, η Αντιδήμαρχος Πόρτο Ράφτη Μαρία Κιμπιζή, ο υπεύθυνος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Μεθενίτης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Αναστάσιος Νικολακόπουλος.

Στην ομιλία του ο κ. Τζοϊτης επισήμανε τις ενέργειες που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, για την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως:

α) Καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας από τα ξερά χόρτα και συνεργαζόμαστε με τους γείτονες μας, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια ζώνη τουλάχιστον πέντε μέτρων, γύρω από τα σπίτια μας, αλλά και από εύφλεκτες κατασκευές (π.χ. ξύλινες πέργκολες).

β) Δεν επιτρέπουμε στους γείτονές μας να κάνουν εργασίες που απαιτούν ή μπορεί να προκαλέσουν σπινθήρα ή φλόγα, όπως συγκολλήσεις, χρήση τροχών κ.λ.π. Εάν, παρά τις παρατηρήσεις μας, κάποιος γείτονας συνεχίζει τέτοιου είδους εργασίες, ειδοποιούμε την Πυροσβεστική. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις απόλυτης ανάγκης πραγματοποίησης τέτοιων εργασιών, χρειάζονται πάντα ειδικές οδηγίες προφύλαξης από την Πυροσβεστική.

γ) Δεν παρκάρουμε τα αυτοκίνητα μας, πάνω ή πολύ κοντά σε ξερά χόρτα.

δ) Δεν παρκάρουμε τα αυτοκίνητα μας σε σημεία που εμποδίζουν τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

ε) Όταν αντιληφθούμε φωτιά, δεν παραβιάζουμε ποτέ τη ζώνη απαγόρευσης κυκλοφορίας, ακόμα και αν η κατοικία μας είναι στην περιοχή της πυρκαγιάς. Μόνο προβλήματα και ατυχήματα θα προξενήσουμε. Ενημερώνουμε τις Πυροσβεστικές Αρχές.

στ) Αν αντιληφθούμε φωτιά, ειδοποιούμε αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία και απομακρυνόμαστε. Προσέχουμε τα οχήματά μας, να μην δυσχεραίνουν τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Στο τέλος, ο Διοικητής ευχήθηκε να έχουμε μια ήσυχη καλοκαιρινή περίοδο χωρίς πυρκαγιές και μοίρασε στους παρόντες ενημερωτικά φυλλάδια, για την πρόληψη των πυρκαγιών.

ΟΤΑ, ΔΗΜΟΙ, ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ, ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ


Αφήστε μια απάντηση