έφυγε-από-τη-ζωή-ο-πρώην-δήμαρχος-καλαμ-1028188
ΔΗΜΟΙ | 02.06.2022 | 15:39

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγής Κουμάντος

Έφυγε από τη ζωή χθες βράδυ σε ηλικία 87 ετών, ο πρώην Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγής Κουμάντος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. H εξόδιος ακολουθία θα γίνει το Kυριακή 5 Ιουνίου στις 2 το μεσημέρι στην Υπαπαντή και η ταφή στο κεντρικό Κοιμητήριο Καλαμάτας.

Πενθεί ο πολιτικός κόσμος της Καλαμάτας:

Βασιλόπουλος: “Άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πορεία της Καλαμάτας”

“Με μεγάλη θλίψη και οδύνη ενημερωθήκαμε για την απώλεια του πρώην Δημάρχου Παναγή Κουμάντου.

Μιας προσωπικότητας με διαδρομή και δράση που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και αυτοδιοικητική πορεία της Καλαμάτας.

Δήμαρχε καλό ταξίδι!”, σημειώνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος.

Κοσμόπουλος: “Οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες”

“Ο Βασίλης Κοσμόπουλος και η παράταξη μας αποχαιρετούν με συγκίνηση τον δήμαρχο Παναγή Κουμάντο!

Ο εκλιπών υπήρξε ενεργός πολίτης με πολύπλευρη προσφορά και κατά την πολύχρονη ενασχολησή του με τον δήμο, διακρίθηκε για το δημοκρατικό του ήθος και την ευγένεια του.

Υπήρξε φίλος μας και οι συμβουλές του ήταν πάντα πολύτιμες!

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του!

Καλό ταξίδι δήμαρχε!”, επισημαίνει στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή του η παράταξη του Βασίλη Κοσμόπουλου, “Καλαμάτα Μπροστά”.

Χαρίτσης: “Υπηρέτησε με ήθος, εργατικότητα και ανιδιοτελή αγάπη την Καλαμάτα”

“Ο Παναγής Κουμάντος υπηρέτησε την αυτοδιοίκηση με ήθος, εργατικότητα και ανιδιοτελή αγάπη για την Καλαμάτα. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του”, επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υπουργός, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο πρόεδρος Δ. Παπαστεργίου και το ΔΣ της ΚΕΔΕ εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για την απώλεια του πρώην Δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Κουμάντου.

Ο Παναγής Κουμάντος, ακολουθώντας τα βήματα και τις αξίες του πατέρα του και επίσης δημάρχου Καλαμάτας Χρήστου Κουμάντου, υπηρέτησε τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης με συνέπεια, προσφέροντας ως δήμαρχος σημαντικό έργο στην γενέτειρά του και στους συμπολίτες του υπερβαίνοντας κομματικές περιχαρακώσεις και πολώσεις. Με την πολύμορφη γνώση του κατέγραψε και ανέδειξε την ιστορία του εργατικού κινήματος της Καλαμάτας, ενώ άφησε παρακαταθήκη σειρά ιστορικών και άλλων δοκιμίων.

Ο πρόεδρος και το ΔΣ της ΚΕΔΕ εκφράζουν τα θερμότερα συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Δύο φορές εκλεγμένος Δήμαρχος Καλαμάτας με σπουδαίο συγγραφικό έργο

Ο Παναγής Χρήστου Κουμάντος γεννήθηκε στη Καλαμάτα το 1935. Ήταν το τέταρτο στη σειρά από τα έξι παιδιά του γιατρού και δημάρχου Καλαμάτας Χρήστου Κουμάντου του Κωνσταντίνου και της Πιπίνας Γεωργίου Λιάκουρη. Τα παιδιά της οικογένειας Κουμάντου ήταν κατά σειράν: Χαρίκλεια, Κωνσταντίνος, Γεώργιος, Παναγής, Αιμίλιος και Φίλιππος.

Το μικρό του όνομα, Παναγής, το οφείλει στον ανάδοχό του Ντίνο Τσαλδάρη, πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος, σε ανάμνηση του Παναγή Τσαλδάρη (1868-1936),με τον οποίο πατέρας του διατηρούσε στενή φιλική σχέση.

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Παραλίας Καλαμάτας χωρίς να συνεχίσει τις σπουδές του. Ομιλούσε και έγραφε άνετα την Αγγλική γλώσσα, ενώ είχε ολοκληρώσει τον τετραετή κύκλο γερμανικών σπουδών στο Ινστιτούτο “Γκαίτε” Αθηνών. Υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστήμιο Γουίνιπεγκ του Καναδά το έτος 1960.

Νυμφεύθηκε την καθηγήτρια φυσικό Γλυκερία – Δανάη (Ρούλα) Σαραφίδου με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Χρήστο και την Παναγιώτα (Πιπίνα).

Εργάσθηκε στη ΔΕΗ όπου ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση, ενώ παράλληλα, με τους σεισμούς του Σεπτεμβρίου του 1986 στην Καλαμάτα, ασχολήθηκε έντονα με τις διεκδικήσεις της πόλης συμμετέχοντας ενεργά με την άνοδο των σεισμόπληκτων Καλαματιανών στην Αθήνα και την πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε στο Σύνταγμα. Οι κοινωνικές πιέσεις που εντάθηκαν λόγω των καταστροφικών σεισμών, τον ώθησαν να εμπλακεί ενεργά με τα κοινά της πόλης.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ

Το έργο της δημαρχοντίας του Παναγή Κουμάντου είναι μεγάλο, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επίπεδο υποδομών και αναγκών της πόλης. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του εκτελέστηκε με αυτεπιστασία.

Το σημαντικότερο ήταν η επίλυση του προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετώπιζε έντονα η πόλη μετά τους σεισμούς του 1986.

Μερικά από τα έργα της δημαρχοντίας Π. Κουμάντου είναι:

-Επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού από δυνατότητα εξυπηρέτησης 20.000 κατοίκων σε 60.000 και, ακολούθως, η β΄ φάση του έργου από 60.000 σε 120.000 κατοίκους.

-Κατασκευή αγωγού αποχέτευσης ομβρίων υδάτων της οδού Ηρώων.

-Κυκλοφοριακά έργα όπως δύο γέφυρες και κάλυψη μέρους του Νέδοντα και ο χώρος στάθμευσης, φωτεινοί σηματοδότες.

-Αποχετευτικός αγωγός και συλλεκτικό φρεάτιο οδού Ναυαρίνου.

-Αποχετευτικός αγωγός ομβρίων υδάτων Δυτικού Τομέα Καλαμάτας.

-Δημοτικό στεγαστικό πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών στο Ανατολικό Κέντρο.

-Ανάπλαση Νέδοντα και ανοιχτό αθλητικό – ψυχαγωγικό κέντρο.

-Ανάπλαση Παραλιακής ζώνης (Ναυαρίνου).

-Το μεγάλο πρόγραμμα σχολικής στέγης που εφάρμοσε έλυσε το πρόβλημα που υπήρχε στην Καλαμάτα εξ αιτίας των σεισμών. Συγκεκριμένα, έγιναν απαλλοτριώσεις οικοπέδων για τα νηπιαγωγεία 1ο, 2ο, 5ο, 9ο, 21ο, 23ο , για 5 δημοτικά (2ο, 8ο, 23ο, 26ο και Ειδικό Σχολείο). Κατασκευάστηκαν 3 δημοτικά (1ο, 22ο και 24ο), το 4ο γυμνάσιο – λύκειο και το 6ο γυμνάσιο. Ανακατασκευάστηκαν το 10ο δημοτικό και το 1ο γυμνάσιο, έγιναν προσθήκες 11 αιθουσών σε δημοτικά και γυμνάσια, δημοπρατήθηκε το 21ο δημοτικό, το 5ο γυμνάσιο – λύκειο και το Παραλίας και έγιναν οι πράξεις εφαρμογής του σχεδίου πόλης για 5 νηπιαγωγεία (4ο, 7ο, 11ο, 12ο, 16ο) για 2 δημοτικά (9ο, 14ο) και για το 7ο γυμνάσιο – λύκειο.

-Νέα Δημοτικά Σφαγεία.

-Έργα αναπαλαίωσης διατηρητέων κτιρίων όπως του πρώην 9ου Συντάγματος (νυν πανεπιστήμιο Πελοποννήσου).

-Κατασκευή διοικητηρίου Μαρίνας και διαμόρφωση της χερσαίας ζώνης της.

-Παρεμβάσεις θεσμικές (πχ λειτουργία Συνοικιακών Συμβουλίων κ.λπ.).

Στις 31 Δεκεμβρίου 2002, όταν έληξε η δεύτερη δημαρχιακή θητεία του, ο Παναγής Κουμάντος αποσύρθηκε από την πολιτική σκηνή και αφιερώθηκε στη μελέτη και τη συγγραφή.