ΕΔΕΥΑ: Ζητεί μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο για όλες τις ΔΕΥΑ - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
21
Οκτώβριος
Back

ΕΔΕΥΑ: Ζητεί μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο για όλες τις ΔΕΥΑ

Σε πολλά «ανοιχτά» μέτωπα θα βρεθεί με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, μεταξύ αυτών και το αίτημα της ΕΔΕΥΑ για το μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο (ΜΑΤ) της ΔΕΗ για ανεξάρτητα αρδευτικά δίκτυα καποδιστριακών δήμων που μεταβιβάστηκαν στις ΔΕΥΑ καλλικρατικών δήμων. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, με επιστολή του στον τότε αρμόδιο υπουργό και νυν βουλευτή Αργολίδας ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη, είχε επισημάνει ένα πρόβλημα, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα: την άρνηση της ΔΕΗ να εντάξει στο ΜΑΤ τα ανεξάρτητα δίκτυα που μεταβιβάζονται σε δήμους.

«Με την εφαρμογή του Ν. 3852/2010 “Καλλικράτης”, οι περισσότερες ΔΕΥΑ των μεγάλων πρώην δήμων ήδη καλύπτουν από άποψη αρμοδιοτήτων, με απόφαση των νέων δημοτικών συμβουλίων, το σύνολο των δημοτικών ενοτήτων των νέων καλλικρατικών δήμων για όλες τις δράσεις αρμοδιότητάς τους και μεταξύ αυτών και τη διαχείριση των υφιστάμενων δικτύων άρδευσης», σημείωνε στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ και υπογράμμιζε το πρόβλημα:

«Ωστόσο, κάποιες ΔΕΥΑ που προσπάθησαν να μεταβιβάσουν τους υφιστάμενους μετρητές της ΔΕΗ στην κυριότητά τους βρέθηκαν προ δύο δυσάρεστων εκπλήξεων: αφενός υποχρεώθηκαν να πληρώσουν μια σειρά εγγυήσεων για την μεταβίβαση και αφετέρου δε δικαιούνται το ΜΑΤ που μέχρι σήμερα κάλυπτε αυτές τις εγκαταστάσεις, αφού οι ΔΕΥΑ θεωρήθηκαν ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Ο Γ. Μαρινάκης ζητούσε και ζητεί αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου το οποίο αναφέρεται μεν στους ΟΤΑ και σε νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από το κράτος και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά όχι ειδικά στις ΔΕΥΑ, ώστε να μπορεί να υπάρξει ΜΑΤ και να γίνεται ατελώς (χωρίς εγγυήσεις) η μεταβίβαση από τους δήμους στις ΔΕΥΑ οι υφιστάμενες παροχές της ΔΕΗ των εγκαταστάσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, Άρδευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Εκ μέρους της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), που εκπροσωπεί 130 ΔΕΥΑ θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα παρακάτω:

Oρισμένοι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι είχαν κατασκευάσει ανεξάρτητα δίκτυα άρδευσης για την εξυπηρέτηση των αγροτών Δημοτών τους.

Με βάση την ΚΥΑ 14196/10-11-1987 (ΦΕΚ 738Β/22-12-87) των υπουργών Γεωργίας και Βιομηχανίας, Eνέργειας και Τεχνολογίας, η ΔΕΗ παρείχε μειωμένο Αγροτικό Τιμολόγιο (ΜΑΤ) στις εγκαταστάσεις που εξυπηρετούσαν τα δίκτυα άρδευσης ( Αντλιοστάσια και Δεξαμενές).

Με τον Ν. 3274/2004 ( άρθρο 33 παρ. 1), (ΦΕΚ Α/195) τροποποιήθηκε ο ιδρυτικός Νόμος των ΔΕΥΑ, ο Ν. 1069/80 (ΦΕΚ Α/1980) και διευρύνθηκε το αντικείμενο των ΔΕΥΑ (άρθρο 2), ώστε με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων να μπορούν να αναλάβουν και την άρδευση.

Με την εφαρμογή του ν. 3852/2010 «Καλλικράτης», οι περισσότερες ΔΕΥΑ των μεγάλων πρώην Δήμων ήδη καλύπτουν από άποψη αρμοδιοτήτων με απόφαση των Νέων Δημοτικών Συμβουλίων το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων των Νέων Καλλικρατικών Δήμων για όλες τις δράσεις αρμοδιότητάς τους και μεταξύ αυτών και τη διαχείριση των υφιστάμενων δικτύων άρδευσης.

Ωστόσο, κάποιες ΔΕΥΑ που προσπάθησαν να μεταβιβάσουν τους υφιστάμενους μετρητές της ΔΕΗ στην κυριότητά τους βρέθηκαν προ δύο δυσάρεστων εκπλήξεων:

Αφενός υποχρεώθηκαν να πληρώσουν μια σειρά εγγυήσεων για την μεταβίβαση και αφετέρου δεν δικαιούνται το Μειωμένο Αγροτικό Τιμολόγιο που μέχρι σήμερα κάλυπτε αυτές τις εγκαταστάσεις, αφού οι ΔΕΥΑ θεωρήθηκαν Ιδιωτικές Επιχειρήσεις.

Οι δύο παραπάνω υποχρεώσεις προέκυψαν από την παράγραφο 3β της προαναφερθείσας ΚΥΑ που εκδόθηκε το 1987 (πριν την τροποποίηση του 1069 για την επέκταση των αρμοδιοτήτων των Δ.Ε.Υ.Α. στην Άρδευση ) και αναφέρεται μεν στους ΟΤΑ και σε Νομικά πρόσωπα που εποπτεύονται από το Κράτος και δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα αλλά όχι ειδικά στις ΔΕΥΑ.

Δεδομένου ότι το Μειωμένο Αγροτικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι κατά 50% φθηνότερο από το τιμολόγιο των ΔΕΥΑ είναι εμφανές ότι ανατρέπονται όλες οι υφιστάμενες τιμολογιακές πολιτικές για την εξυπηρέτηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων των Δημοτικών Ενοτήτων που έχουν δική τους άρδευση.

Κε Υπουργέ

Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η παρέμβασή σας για την τροποποίηση της παραγράφου 3β της σχετικής ΚΥΑ ώστε εκτός από τους ΟΤΑ να περιλαμβάνει και τις ΔΕΥΑ (τουλάχιστον για τα υφιστάμενα δίκτυα που μεταβιβάζονται από τους Δήμους).

Επίσης, είναι απαραίτητο για τις υφιστάμενες παροχές της ΔΕΗ (των εγκαταστάσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης, Άρδευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων) να προβλεφθεί ότι η μεταβίβασή τους από τους Δήμους στις ΔΕΥΑ θα γίνεται ατελώς (χωρίς εγγυήσεις).

Με εκτίμηση
Για το δ.σ. της ΕΔΕΥΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γιώργης Χ. Μαρινάκης
Δήμαρχος Ρεθύμνης

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!