ε-σ-απολύονται-διμηνίτες-δήμων-με-συμβ-95832
ΔΗΜΟΙ | 28.08.2016 | 09:00

Ε.Σ: Απολύονται διμηνίτες δήμων με συμβάσεις που παρατάθηκαν με το ν. Κατρούγκαλου

Παράνομη και αντισυνταγματική κρίνει την παράταση δίμηνων συμβάσεων εργαζομένων σε δήμους, με απόφαση του, το ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (πράξη 43/2016),  ύστερα από προσφυγή Δήμου που αφορούσε εργαζομένους στην καθαριότητα.

Με βάση την συγκεκριμένη απόφαση του Ε.Σ που αποκαλύπτει ή aftodioikisi.gr, οι Δήμοι πρέπει να απολύσουν όλους τους διμηνήτες εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις έχουν παραταθεί για χρονικό διάστημα πέρα των δυο μηνών. Μάλιστα σύμφωνα με το Ε.Σ, οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται ούτε από το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4325/2015) και ειδικότερα το άρθρο 49, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις Δημοτικές Αρχές να παρατείνουν μια σειρά από συμβάσεις.

Σήμερα σχεδόν σε όλους τους Δήμους της χώρας, δίμηνες συμβάσεις εργαζομένων έχουν παραταθεί κατά 4, 8 ή και ακόμα 12 μήνες, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών, οι οποίες στην συντριπτική τους πλειοψηφία λήγουν εντός του 2016.

Υπενθυμίζεται οτι στις 25 Μαϊου 2016, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης, εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία προέβλεπε την παράταση στις δίμηνες συμβάσεις των εργαζομένων σε Δήμους, προκειμένου να παραμείνουν στην εργασία τους και να συνεχίσουν να πληρώνονται.

Ωστόσο στο σκεπτικό της απόφαση τους, το Ελεγκτικό Συνέδριο σημειώνει:

«Δεν είναι δυνατόν κατ’ επίκληση της διάταξης του άρθρου 49 του Ν. 4325/2015, ερμηνευόμενης σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 103 του Συντάγματος, για το προσωπικό που προσλήφθηκε με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου δίμηνης διάρκειας, βάσεις του άρθρου 206 του ΚΚΔΚΥ, για το οποίο δεν υπήρξε πορήγουμενη διενέργεια διαγωνισμού ή άλλη διαδικασία επιλογής:

α) Η παράταση των συμβάσεων εργασίας τους καθόσον τούτο θα υποδήλωνε ότι οι ανάγκες, για τις οποίες αυτοί προσελήφθησαν αρχικά, δεν ήταν πρόσκαιρες και κατεπείγουσες, αλλά πάγιες και διαρκείς και

β) Η σύναψη συμβάσεων που κατ’ επίφαση χαρακτηρίζονται “ως συμβάσεις μίσθωσης έργου” αλλά στην πραγματικότητα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΟΤΑ στον τομέα της καθαριότητας.

Αντίθετα ερμηνευτική εκδοχή θα αντέβαινε στις προαναφερόμενες διατάξεις του Συντάγματος, διότι θα οδηγούσε σε στελέχωση του οικείου φορέα για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών του με προσωπικό που είχε προσληφθεί κατ’ επίκληση της εξαιρετικής αυτής διαδικασίας πρόσληψης. Μη νόμιμη δαπάνη. Συγγνωστή πλάνη».

Πάντως το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης, έχει διασταλτική ερμηνεία, και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που σημειώνουν ότι η απόφαση αφορά μόνο τις νέες δίμηνες συμβάσεις, αν και υπάρχουν μέλη του που σημειώνουν ότι πρέπει να υπάρξει άμεση εφαρμογή και οι δήμοι να λήξουν άμεσα τις συμβάσεις στις οποίες έχουν δώσει παράταση.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο στο αν θα παραμείνουν ή θα απολυθούν πριν την ώρα τους οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι αναμένεται να παίξει και ή στάση των δημοτικών Αρχών. Ήδη, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, ο δήμος Αθηναίων σε συνεννόηση με τον Επίτροπο αποφάσισε  ότι οι συμβάσεις θα συνεχιστούν κανονικα.