δράσεις-για-την-κοινωνική-προστασία-τ-185134
ΔΗΜΟΙ | 17.01.2015 | 12:45

Δράσεις για την κοινωνική προστασία των αδυνάτων δρομολογεί ο Δ.Ρήγα Φεραίου

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής στους απόρους προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ακραίας φτώχειας θα συμμετέχει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου μετά από απόφαση της δημοτικής αρχής.

Μετά από τη σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Εργασίας για το Ε.Π. “Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA/FEAD) για την προγραμματική περίοδο 2014-2020, πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Βόλου σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας και ο Αντιδήμαρχος κ. Τρ. Γκογκινούδης.

Στόχος η δημιουργία μιας Κοινωνικής Σύμπραξης που θα αναλάβει να καταθέσει πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, προκειμένου να διεκδικήσει κονδύλια για τη χρηματοδότηση δράσεων καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας. Φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος Βόλου με εταίρους τους υπόλοιπους Δήμους της Μαγνησίας.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα, την ερχόμενη Τρίτη έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των Δήμων στην ΠΕΔ Θεσσαλίας.

Οι στόχοι για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την εδραίωση της κοινωνικής συνοχής, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και στο πλαίσιο του ΕΠΜ, διαρθρώνονται σε τρεις συνιστώσες: στη μείωση του αριθμού των ατόμων που απειλούνται από τη φτώχεια ή/και τον κοινωνικό αποκλεισμό, στην αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και στη δημιουργία ενός «δικτύου κοινωνικής ασφάλειας» κατά του κοινωνικού αποκλεισμού που περιλαμβάνει δυνατότητα πρόσβασης στους πολίτες σε βασικές υπηρεσίες, όπως η κοινωνική φροντίδα, ή ιατρική περίθαλψη, η στέγαση και η εκπαίδευση.

Παράλληλα περιλαμβάνει την εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων για την στήριξη των ευάλωτων ομάδων ( Βοήθεια στο Σπίτι κ.λ.π).

Η χρηματοδότηση της Εθνικής Στρατηγικής θα γίνει με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών, Εθνικών και άλλων εσωτερικών πόρων .

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία Δημοσίου – Αυτοδιοίκησης- Εκκλησίας- Κοινωνίας των πολιτών ενώ η κοινωνική σύμπραξη σε επίπεδο Νομού θα αποτελέσει το βασικό κύτταρο του προγράμματος και των δράσεων αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας.