διοικητικό-αλαλούμ-στις-μικρές-κυκλά-291747
ΔΗΜΟΙ | 21.12.2011 | 07:00

Διοικητικό αλαλούμ στις Μικρές Κυκλάδες

Η διοικητική προσάρτηση των Μικρών Κυκλάδων (Δονούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια και Σχοινούσα) με τη Νάξο, όπως αυτή πραγματοποιήθηκε με το νόμο του «Καλλικράτη» (3852/2010), ερχόταν σε αντίθεση με τις προτάσεις της ΤΕΔΚ Κυκλάδων που εισηγούταν κάθε νησί και ΟΤΑ. Μάλιστα, ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων φαίνεται να αποτελεί ένα πείραμα για το νομοθέτη, καθότι δε συνένωσε διοικητικά άλλα μικρά νησιά με μεγαλύτερα (όπως, για παράδειγμα, η Ανάφη, η Φολέγανδρος, η Σίκινος, η Κίμωλος και η Αντίπαρος).

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη», και ενόψει του πολυνομοσχεδίου που θα ρυθμίζει θέματα δυσλειτουργιών του νόμου 3852/2010, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός τόσο για τα αποτελέσματα της συνένωσης στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων όσο και στην λειτουργία των αυτόνομων μικρών νησιωτικών δήμων.

Το naxosnow.gr επιχειρεί να καταγράψει τα προβλήματα της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στις Μικρές Κυκλάδες και να αναλύσει τις αιτίες των δυσλειτουργιών του. Οι δυσλειτουργίες αυτές έχουν οδηγήσει αρκετούς να προτείνουν την «ανεξαρτητοποίηση» των Μικρών Κυκλάδων από την Νάξο.

Προκειμένου ο αναγνώστης μας να έχει μια πλήρη εικόνα παρουσιάζουμε παραδείγματα εφαρμογής του Καλλικράτη σε άλλους μικρούς νησιωτικούς Δήμους, όπως της Κάσου, της Ανάφης, της Χάλκης, της Κιμώλου και του Αγαθονησίου.

Μικρές Κυκλάδες

Το μεγαλύτερο σημείο τριβής σε ό,τι αφορά τη διοίκηση των Μικρών Κυκλάδων είναι πιο θεσμοθετημένο πρόσωπο προεδρεύει των Συμβουλίων των δημοτικών νησιωτικών κοινοτήτων.

Ο «Καλλικράτης» υποχρεώνει το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να ορίσει τοπικό αντιδήμαρχο για κάθε ένα από τα τέσσερα νησιά, ο οποίος (βάσει του άρθρου 207) θα προεδρεύει (χωρίς δικαίωμα ψήφου) των συμβουλίων των δημοτικών νησιωτικών κοινοτήτων. Αγνοώντας το άρθρο 207, ο δήμαρχος Νάξου Μανώλης Μαργαρίτης όρισε στις 2/1/2011 χωρικούς αντιδημάρχους και επέτρεψε στις δημοτικές νησιωτικές κοινότητες να εκλέξουν Πρόεδρο την ίδια μέρα.

Το υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιό του την 26η Ιανουαρίου 2011 (αρ. 2497) επισήμανε στο Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών δημοτικών κοινοτήτων και τον καλούσε να ακυρώσει την εκλογή προέδρων και να προχωρήσει στην εκλογή αντιπροέδρων, οι οποίοι θα αναπλήρωναν το χωρικό αντιδήμαρχο όταν αυτός θα απουσίαζε.

Στο σημείο αυτό υπήρξε η ρήξη, καθώς οι εκλεγμένοι πρόεδροι  αντέδρασαν καθότι αφενός είχαν ήδη λάβει το αξίωμα και τους ήταν δύσκολο να το αποποιηθούν μέσα σε ένα μήνα και αφετέρου ο δήμαρχος Νάξου δεν όρισε κανέναν Μικροκυκλαδίτη από τους έξι αντιδημάρχους του Δήμου.

Άρα, τέσσερις ναξιώτες αντιδήμαρχοι-δημοτικοί σύμβουλοι θα προήδρευαν των δημοτικών νησιωτικών τους κοινοτήτων. Ο δήμαρχος, προφανώς για λόγους πολιτικού κόστους, δεν εφάρμοσε την εγκύκλιο του υπουργείου και επιδόθηκε σε μία ανταλλαγή επιστολών με αυτό το θέμα.

Προκειμένου να εξαλειφθεί αυτή η ασάφεια του «Καλλικράτη», που επέτρεπε σε μη Μικροκυκλαδίτες να προεδρεύουν στα Συμβούλια των Δημοτικών Νησιωτικών Κοινοτήτων, το Υπουργείο εισήγαγε μία τροπολογία τον Ιούνιο του 2011 που όριζε ρητά ότι οι χωρικοί αντιδήμαρχοι των Μικρών Κυκλάδων θα είναι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του Νόμου, ο δήμαρχος ορίζει τους νέους χωρικούς σντιδημάρχους (2/8/2011) και πέντε μήνες μετά (18/11/2011) τους αναθέτει τις αρμοδιότητες που ορίζει ο νόμος!

Η πολύμηνη αυτή καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν και να ενταθούν οι κόντρες ανάμεσα στους (συμπατριώτες πια) προέδρους και αντιδημάρχους των νησιών.

Αποτέλεσμα αυτών διαξιφισμών, είναι η άρνηση των Συμβουλίων να συγκληθούν ώστε να εκλέξουν αντιπροέδρους.

Το σκηνικό γίνεται ακόμη πιο εκρηκτικό καθώς οι δύο εκ των τεσσάρψν εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων των νησιών δεν είναι μόνιμοι κάτοικοί τους, με αποτέλεσμα (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) να μην επιθυμούν να μεταβαίνουν στο νησί τους και να προεδρεύουν στα Συμβούλια.

Οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή των νόμων και το πολιτικό θέμα που έχει προκύψει με την απουσία κάποιων χωρικών αντιδημάρχων από το γίγνεσθαι των νησιών οδηγούν τους κατοίκους να ζητούν την ανεξαρτητοποίησή τους από την Νάξο στα πρότυπα των άλλων μικρών νησιών του Αιγαίου.

Το naxosnow.gr σταχυολόγησε κάποια θέματα που αφορούν μικρούς νησιωτικούς δήμους, από την ιστοσελίδα afodioikisi.gr, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Μόνον έτσι θα μπορέσουν οι κάτοικοι των Μικρών Κυκλάδων να έχουν μία σφαιρική γνώση για να επιλέξουν πιο είναι προσφορότερο για εκείνους: να «ανεξαρτητοποιηθούν» από την Νάξο ή να παλέψουν μέσα σε ένα μεγαλύτερο δήμο για να λαμβάνουν αυτά που δικαιούνται.

Δήμος Ανάφης (κάτοικοι 273)

Ο δήμος έχει μόνο δύο υπαλλήλους με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος να κάνει τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο και τον οδηγό του λεωφορείου του νησιού. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εκτελεί χρέη γραμματέα και υπαλλήλου της ταμειακής υπηρεσίας. Ο σήμος δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία και η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται από ιδιώτη (http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/dimos_anafis).

Δήμος Κιμώλου (769 κάτοικοι)

Ο δήμος έχει δύο εργάτες καθαριότητες (έναν μόνιμο και έναν συμβασιούχο) και απορριμματοφόρο… χωρίς οδηγό. Το ΚΕΠ είναι κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού και υπάρχει μία μόνο διοικητική υπάλληλος που εκτελεί όλες τις εργασίες του Δήμου, π.χ. δημοτολόγιο, ταμειακή, πρωτόκολλο κ.λπ. (http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/dimos_kimoloi).

Δήμος Αγαθονησίου (158 κάτοικοι)

Ο δήμος έχει 4 υπαλλήλους με αποτέλεσμα ο δήμαρχος να εκτελεί το μεγαλύτερο μέρος των διοικητικών εργασιών. Δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό για την Επιτροπή Διαγωνισμών με αποτέλεσμα να έχει συσταθεί παράνομα. Η Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου είναι… στη Λέρο, όπου μετακινούνται οι κάτοικοι για να πληρώσουν τέλη και εισφορές και από εκεί  διεκπεραιώνεται η μισθοδοσία του προσωπικού (http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/dimos_agathonisioi/15371).

Δήμος Χάλκης (313 κάτοικοι)

Ο Δήμος Χάλκης έχει έναν μόνο υπάλληλο, καθώς από τους τρεις που διέθετε ο ένας συνταξιοδοτήθηκε και ο άλλος αποσπάστηκε σε δήμο της Αθήνας!!! (http://www.aftodioikisi.gr/dhmoi/dimos_halkis/12079).

Δήμος Κάσου (990 κάτοικοι)

Ο δήμος διαθέτει έναν υπάλληλο και δύο συμβασιούχους με δίμηνη σύμβαση. Αποτέλεσμα αυτού είναι την αποκομιδή των απορριμμάτων να την κάνουν ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος!!! (http://www.aftodioikisi.gr/proto_thema/16380).

Επίλογος

Τα παραπάνω παραδείγματα καταδεικνύουν ότι η απόφαση «ανεξαρτητοποίησης» των Μικρών Κυκλάδων από τη Νάξο δεν εγγυάται μία αναπτυξιακή προοπτική για τα μικρά νησιά. Επίσης, η απώλεια των Μικρών Κυκλάδων θα ήταν ένα σημαντικότατο πλήγμα για το νησί της Νάξου.

Ναξιώτες και Μικροκυκλαδίτες πρέπει να δουν το κοινό μακροπρόθεσμο συμφέρον τους και να εργαστούν ενωμένοι και συστηματικά γι αυτό, αφήνοντας κατά μέρους προσωπικές αντιδικίες και πολιτικά ελλείμματα του παρόντος που το μόνο σίγουρο είναι ότι οδηγούν σε οπισθοδρόμηση.

ΠΗΓΗ: naxosnow.gr